Υπόθεση Βαγγέλη Γιακουμάκη: Ανακοινώθηκαν οι ποινές στους 8 κατηγορούμενους

Έπεσε η αυλαία στην πολύκροτη υπόθεση του θανάτου του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Το δικαστήριο πριν λίγη ώρα ανακοίνωσε τις ποινές των κατηγορουμένων βάσει των οποίωνκαταδικάζονται οι 8 από τους 9 για τα βασανιστήρια και το bullying στον αδικοχαμένο σπουδαστή.

Aυτές είναι οι ποινές που τους επιβλήθηκαν

Το δικαστήριο ανακοίνωσε τις ποινές που επιβλήθηκαν στους 8 από τους 9 κατηγορούμενους για την πολύκροτη υπόθεση. Οι 3 από τους 8 καταδικασθέντες, οι οποίοι ήταν ανήλικοι καταδικάστηκαν σε 150 ώρες κοινωνικής εργασίας, που πιθανότατα θα εκτίσουν σε δομή της Κρήτης.

Για τους υπόλοιπους 5 καταδικασθέντες η συνολική ποινή που επιβλήθηκε είναι φυλάκιση 36 μηνών, αλλά αναμένεται ακόμα να αποφασιστεί αν η ποινή θα είναι με αναστολή. Οι συνήγοροι επικαλέστηκαν κατά περίπτωση το άρθρο 133 του Π.Κ. για την «εφηβική και μετεφηβική ωριμότητα» καθώς και τον πρότερο και σημερινό έντιμο βίο.

Σύμφωνα με την εκπομπή «Μαζί σου» στον ΣΚΑΪ με την Τατιάνα Στεφανίδου, η ποινή είναι εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα.

Η κατηγορία που αντιμετώπισαν ήταν η πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών από κοινού και κατ’ εξακολούθηση. Αίσθηση προκαλεί ότι οι «νταήδες» Κρητικοί δεν παραβρέθηκαν σε καμία από τις ακροαματικές διαδικασίες, κάνοντας χρήση του δικαιώματος που έχουν. Στο κατηγορητήριο περιγράφονται τουλάχιστον 25 περιστατικά βίας σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Οι Κρητικοί φέρονται να του έριχναν καυτό νερό στον λαιμό να τον κλείδωναν σε ντουλάπες, να του πατούσαν τα δάχτυλα να του πέρναγαν θηλιά στον λαιμό και να τον κρεμούσαν από το παράθυρο.

Η δήλωση της οικογένειας Γιακουμάκη

Ο δικηγόρος της οικογένειας Γιακουμάκη, Δημήτρης Μπούκας, ανέφερε: «Θα σας μεταφέρω αυτά που μου είπε η οικογένεια. Είναι ικανοποιημένοι από το τελικό αποτέλεσμα. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι, ότι εκεί που βρίσκεται ο Βαγγέλης, η οικογένεια θα νιώθει καλύτερα».

Μετά από σχεδόν δυόμιση μήνες ακροαματικής διαδικασίας, η Έδρα υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα. Έκρινε ένοχους τους οκτώ από τους εννιά κατηγορούμενους για το αδίκημα της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών από κοινού και κατ’ εξακολούθηση. «Σήμερα με αυτή την απόφαση, ο Βαγγέλης θα νιώθει καλύτερα», σχολίασε ο κ. Μπούκας.

Για τους γονείς του Βαγγέλη Γιακουμάκη, είπε: «Δεν έδειξαν σημάδια χαράς, δεν πανηγυρίζουν. Δεν εκφράστηκαν ποτέ εναντίον κάποιου κατηγορουμένου. Ο ρόλος της Δικαιοσύνης είναι να στέλνει μηνύματα. Η απόφαση ικανοποιεί ευρύτερα το κοινωνικό σύνολο. Το μήνυμα εστάλη προς πολλές κατευθύνσεις και είναι ότι οι πράξεις βίας δεν θα μένουν ατιμώρητες».

Στη συνέχεια ο κ. Μπούκας διάβασε αυτολεξεί τη δήλωση του Ανδρέα Γιακουμάκη, του πατέρα, ο οποίος τόνισε: «Νιώθω την ανάγκη να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλον τον κόσμο, αν με ένα ευχαριστώ μπορώ να καλύψω αυτήν την αγάπη και τον σεβασμό που έχουμε λάβει όλα αυτά τα χρόνια. Για τον Βαγγέλη μου δεν ντρέπομαι, για την Κρήτη δεν ντρέπομαι. Η Κρήτη έχει παλικάρια και η εικόνα που αποδείχθηκε στο δικαστήριο, δεν έχει να κάνει με τα παλικάρια της Κρήτης».