H επική ιστορία της ανθρωπότητας ξεδιπλώνεται σε μια σειρά βιβλίων που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη!

Η χαρά μας είναι απερίγραπτη καθώς έφτασε στα χέρια μας – και μάλιστα το λάβαμε από τους πρώτους – το πρώτο μέρος της τετράτομης σειράς βιβλίων γνώσεων«Εμείς οι ασταμάτητοι» υπό τον τίτλο «Πώς κατακτήσαμε τον κόσμο»,  που υπογράφει ο διεθνούς φήμης Ισραηλινός διανοούμενος, ιστορικός και συγγραφέας Γιουβάλ Νώε Χαράρι, με την ευρηματική εικονογράφηση του Ricard Zaplana Ruiz.

«Ο κόσμος στον οποίο ζούμε δεν θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικά έτσι. Οι άνθρωποι τον έκαναν αυτό που είναι. Και οι άνθρωποι μπορούν να τον αλλάξουν»

Πρόκειται για μια σειρά μοναδική στο είδος της, αποτέλεσμα της δημιουργικής σύμπραξης των εκδόσεων Μεταίχμιο με τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια  που παρουσιάζει στους αναγνώστες από 9 ετών την επική ιστορία της ανθρωπότητας και το πώς φτάσαμε στο σήμερα μέσα από ένα εμπεριστατωμένο κείμενο που αποκρυσταλλώνει όλα όσα συνέβησαν από τη μέρα μηδέν του σύμπαντος.

Στις σελίδες του βιβλίου θα απολαύσουμε ένα ταξίδι στον κόσμο της γνώσης και της ιστορίας μέσα από δεδομένα και άγνωστες στο ευρύ κοινό πληροφορίες, οι οποίες δίνουν απαντήσεις στα μεγαλύτερα ερωτήματα που μας απασχόλησαν ποτέ για τον κόσμο που μας περιβάλλει.

Η ιστορία του κόσμου ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας με γλώσσα απλή και γλαφυρή, παρά τον καταιγισμό πληροφοριών, και ο αναγνώστης χάρη στην εμβληματική γραφή και την προσεγμένη κοινωνικοπολιτικοϊστορική ανάλυση ενός από τους σημαντικότερους θεωρητικούς της εποχής μας συλλαμβάνει τη μακρά και περίπλοκη πορεία του ανθρώπου.

Τα παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο από την αρχή

Στο βιβλίο αυτό ο Χαράρι υλοποιεί το όραμά του να εξηγήσει στα παιδιά τι είναι ο κόσμος και πώς διαμορφώθηκε το τοπίο που ζούμε και δρούμε στον 21ο αιώνα. Σε 4 κεφάλαια παρουσιάζονται η απαρχή του ανθρώπινου είδους και η διαμόρφωση του ανθρώπινου πολιτισμού στο πέρασμα των αιώνων. Οι άνθρωποι είναι ζώα, Η υπερδύναμη των Σάπιενς. Πώς ζούσαν οι πρόγονοί μας; Πού πήγαν όλα τα ζώα; Με αυτά τα κρίσιμα ζητήματα καταπιάνεται ο συγγραφέας στον πρώτο τόμο, που αιτιολογεί στο πώς φτάσαμε οι άνθρωποι να γίνουμε κυρίαρχοι στον πλανήτη Γη και να κρατάμε την τύχη όλων των άλλων ζώων στα χέρια μας.

Στην συμπυκνωμένη από πλευράς όγκου έκδοση, αλλά τόσο μεστή και ουσιαστική από πλευράς επιστημονικής γνώσης και θεωρίας, σε μετάφραση του Μιχάλη Λαλιώτη το παιδί θα γνωρίσει την ουσία του κόσμου μας και θα αντιληθεί αφενός ποιοι είμαστε ως είδος, αλλά και πώς φτάσαμε ως εδώ.

Το συναρπαστικό αυτό βιβλίο είναι γεμάτο πληροφορίες που θα ικανοποιήσουν τους φιλομαθείς αναγνώστες, οι οποίοι που θα μπορούν να το διαβάζουν ξανά και ξανά, καθώς κάθε του κεφάλαιο είναι ένα ταξίδι στο κόσμο της γνώσης, ιδωμένο με έναν τρόπο που συνδυάζει μοναδικά την αποτύπωση της πραγματικότητας με την απόλαυση της αφήγησης.

Το τέλειο βιβλίο για όποιον έχει αναρωτηθεί: Ποιοι είμαστε; Και πώς φτάσαμε ως εδώ;

Ξεχάστε τις δυσνόητες έννοιες, πάρτε το βιβλίο, καθίστε αναπαυτικά σε μια πολυθρόνα και ετοιμαστείτε να απολαύσετε μια μοναδική αναγνωστική εμπειρία.  Ακολουθήστε τους αρχαίους ανθρώπους στο ταξίδι που τους οδήγησε έξω από την Αφρική και μάθετε στην πορεία πώς η φωτιά συρρίκνωσε το στομάχι μας, τι μας λέει το ποδόσφαιρο για τους ανθρώπους και γιατί το χρήμα είναι το πιο πετυχημένο παραμύθι.

Τα μυστήρια της καταγωγής του ανθρώπου αποτυπώνονται σε ένα ταξίδι με όχημα τις λέξεις αλλά και την εμβληματική εικονογράφηση της έκδοσης, ενώ δεν μπορούμε να παραλείψουμε το γεγονός ότι το χιούμορ διαποτίζει όλο το βιβλίο. Σε καμία περίπτωση το έργο αυτό δεν στέκεται μόνο στην επιστημονικότητα και τα ιστορικά γεγονότα, καθώς ο συγγραφέας έχει καταφέρει να ενσωματώσει στην αφήγηση το χιούμορ και το σκωπτικό του σχόλιο με τέτοιο τρόπο, ώστε η ανάγνωση να είναι απόλαυση και να διαπιστώνεις ιδίοις όμμασι την ευχάριστη πλευρά της καταγραφής των γεγονότων.

Το βιβλίο αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί και ως εγχειρίδιο ιστορικής καταγραφής της ανθρωπότητας, ενώ θα ήταν ευχής έργο κάποια στιγμή να το δούμε και ως σχολικό εγχειρίδιο Ιστορίας

Η γνώση συναντά την πραγματικότητα σε ένα έργο που κρατά το αναγνωστικό ενδιαφέρον πραγματικά αμείωτο, παρά το ομολογουμένως απαιτητικό του θέμα.

Γιατί όπως τονίζεται και στο βιβλίο, μόνο όταν μπορέσουμε να αντιληφθούμε ποια είναι η θέση μας στον κόσμο θα μπορέσουμε επιτυχώς να βρούμε τον δρόμο προς την ευδαιμονία. Όσο περισσότερο γνωρίζουμε τον εαυτό μας, τόσο καλύτερα θα μπορούμε να προστατευόμαστε από μελλοντικές απειλές.

Ο Χαράρι κέρδισε το συγγραφικό στοίχημα και μας παρέδωσε ένα αλλιώτικο βιβλίο Ιστορίας για παιδιά, που συνδυάζει άκρως επιτυχημένα τη μάθηση με την ψυχαγωγία. Ένα βιβλίο που κλείνει το μάτι στη λογοτεχνία και τη γνώση και υπηρετεί απόλυτα το όραμα του συγγραφέα, όπως το έχει κατά το παρελθόν εκφράσει «Να μπορείς να παρατηρείς τον κόσμο και την πραγματικότητα πέρα από φαντασιώσεις και ατελείς ιστορίες. Να αποκτάς μια συνεκτική αντίληψη του κόσμου.»

Χωρίς υπερβολή, το βιβλίο  «Πώς κατακτήσαμε τον κόσμο» ανοίγει στον αναγνώστη έναν πνευματικό ορίζοντα που θα τον βοηθήσει να αντιληφθεί βασικά ορόσημα της καταγωγής του ανθρώπου, πέρα από την μυθολογία και τις απλοϊκές εξηγήσεις, ενώ παράλληλα διαμορφώνει μια γενιά σκεπτόμενων παιδιών – μελλοντικών ενηλίκων, που ενθαρρύνονται να αντιμετωπίζουν όλα όσα διαδραματίζονται στο πλανήτη με κριτικό πνεύμα.

Γιατί όπως εύστοχα γράφει και ο Χαράρι «οι πρόγονοί μας έκαναν τον κόσμο αυτό που είναι. Εμείς μπορούμε να αποφασίσουμε πώς θα γίνει στο μέλλον».

Mπορείτε να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ.