Βασίλης Παπαθεοδώρου: «Είχα τα αρχεία για να γράψω βιβλίο» υποστηρίζει για τo υλικό σκληρής παιδικής πορνογραφίας

Βασίλης Παπαθεοδώρου: «Είχα τα αρχεία για να γράψω βιβλίο» υποστηρίζει για τo υλικό σκληρής παιδικής πορνογραφίας

«Δεν υπήρξε ποτέ καμία καταγγελία» δηλώνει ο δικηγόρος του Βασίλη Παπαθεοδώρου, ισχυριζόμενος ότι ο συγγραφέας ήθελε πρωτογενές υλικό για τη συγγραφή του νέου του βιβλίου.

«Είχα τα αρχεία για να γράψω βιβλίο» υποστηρίζει για τo υλικό σκλήρής παιδικής πορνογραφίας

Μιλώντας στο Mega, ο δικηγόρος του, Σταύρος Γεωργόπουλος, σημείωσε πως «δεν υπήρξε ποτέ καμία καταγγελία, υπόνοια ή νύξη ότι έχει εξωτερικεύσει σε οποιαδήποτε στιγμή έστω ένα βλέμμα σε ανήλικο παιδί. Ο ίδιος εξέφρασε την απέχθεια και αποστροφή του σε σχέση με το υλικό».

Και συμπλήρωσε: «Η θεματολογία του αφορούσε ζητήματα κομβικής σημασίας και ιδιαίτερης απαξίας όπως ξενοφοβία, ρατσισμό, σχολικό εκφοβισμό. Με σκοπό να συγγράψει κάτι με καταγγελτικό πρόσημο ως προς αυτές τις συμπεριφορές σεξουαλικής κακοποίησης, ήθελε να έχει πρωτογενές υλικό». «Κρατήσαμε το θέμα στα παλαιά, τα θεσμικά για να κριθεί η υπόθεση στις δικαστικές αίθουσες. Τι προέκυψε ξαφνικά και δημοσιοποιήθηκε το θέμα;», αναρωτήθηκε, κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο δικηγόρος του συγγραφέα.

Πώς οι Αρχές τον συνέλαβαν

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βασίλη Λαμπρόπουλου, αστυνομικού συντάκτη των εφημερίδων «Το Βήμα» & «Τα Νέα»: «Έγινε μία δίμηνη, τρίμηνη έρευνα από την Ελληνική Αστυνομία. Τα 100 βίντεο που έχουν βρεθεί είναι κυρίως με αγόρια και κορίτσια ηλικιών μεταξύ 10 με 12 ετών». Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική αστυνομία κάθε χρόνο εντοπίζει γύρω στις 30 με 40 τέτοιου είδους περιπτώσεις διακίνησης πορνογραφικού υλικού.

Η απολογία του συγγραφέα για τα αρχεία παιδικής πορνογραφίας που βρέθηκαν στην κατοχή του

Ο γνωστός και πολυβραβευμένος συγγραφέας υποστήριξε στο απολογητικό του υπόμνημα ότι κατέβαζε το υλικό επειδή ήθελε να γράψει ένα βιβλίο σχετικά με την παιδική πορνογραφία και τους παιδόφιλους, ενώ ο δικηγόρος του Σταύρος Γεωργόπουλος, μιλώντας στο newsit.gr, αναφέρει ότι «δεν υπήρξε ποτέ καμία καταγγελία, υπόνοια ή νύξη ότι έχει εξωτερικεύσει σε οποιαδήποτε στιγμή έστω ένα βλέμμα σε ανήλικο παιδί».

Σύμφωνα με το απολογητικό υπόμνημα του Βασίλη Παπαθεοδώρου, ο ίδιος αναφέρει «δεν έχω απασχολήσει ποτέ τις Αστυνομικές και Δικαστικές Αρχές της Χώρας. Έχω λευκό ποινικό μητρώο. Εκ προοιμίου θέλω να δηλώσω με κάθε ειλικρίνεια και ευπρέπεια ότι ΔΕΝ είμαι και ΔΕΝ έχω υπάρξει ποτέ στη ζωή μου παιδόφιλος. Δεν αισθανόμουν καμία ικανοποίηση ή ευχαρίστηση από το κατασχεθέν υλικό. Απεναντίας, αισθανόμουν απέχθεια, αηδία, αποτροπιασμό και βαθύτατη λύπη».

Αφού πρώτα απαριθμεί τα λογοτεχνικά του συγγράμματα που αποτυπώνουν, όπως αναφέρει ο ίδιος, κοινωνικά μηνύματα μέσω των μυθιστορημάτων και σχετίζονται με τον πρωτογενή πυρήνα της ελληνικής-κοινωνικής παθογένειας, ο ίδιος μέσω του απολογητικού του υπομνήματος επισημαίνει ότι «για όλα τα βιβλία που συγγράφω υπάρχει μία πηγή έμπνευσης.

Πάντοτε αναζητώ πηγές, αρθρογραφία, βίντεο, σειρές και ταινίες. Για παράδειγμα, για το θέμα του ρατσισμού και του bulling έχω προβεί σε έρευνα χιλιάδων βίντεο, εκπομπών και ταινιών με ρατσιστικές επιθέσεις (κατά κύριο λόγο στη Γερμανία) προκειμένου να κατορθώσω να πλάσω το χαρακτήρα του πρωταγωνιστή μου για να το διαμορφώσω και να το αποτυπώσω με αμεσότητα.

Για το θέμα των ακροδεξιών οργανώσεων προέβαινα σε αναζητήσεις αντίστοιχων οργανώσεων στην Ευρώπη. Στο βιβλίο μου “Η νύχτα που έσβησαν τ’ αστέρια” έπρεπε να αποτυπώσω σκηνή βιασμού. Συνεπώς, μεταξύ άλλων παρακολούθησα τη σειρά «13 Reasons Why» και την ταινία “Οι κατηγορούμενοι”. Όλες τις πληροφορίες που έβρισκα από την έρευνά μου –βίντεο, άρθρα, σειρές- τα αποθήκευσα σε σκληρό δίσκο καθώς αποτελούσαν την βασική πρώτη ύλη του συγγραφικού μου έργου ώστε όσα περιγράφω να είναι ρεαλιστικά. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο συγκεντρώνω υλικό και για τα προσεχή βιβλία μου».

Ο προφυλακισμένος, στην κατοχή του οποίου οι αναλυτές της Δίωξης εντόπισαν στα αρχεία του περισσότερα από 100 βίντεο με σκληρό πορνογραφικό υλικό με παιδιά κάτω των 12 ετών, αναφέρει στο υπόμνημα ότι «ουδέποτε όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε η παραμικρή υπόνοια σε βάρος μου! Ούτε έστω ένα ύποπτο ή ανοίκειο βλέμμα εκ μέρους μου! Επιπλέον, δεν επιδίωξα ποτέ και δεν είχα ποτέ την παραμικρή προσωπική επικοινωνία ή επαφή με οποιοδήποτε ανήλικο –πέραν του τυπικού «Συγχαρητήρια για το βιβλίο σας» με απάντηση «Σας ευχαριστώ»!».

Ακόμη, φέρεται να ισχυρίζεται ότι «το υλικό που βρέθηκε και κατασχέθηκε (υλικό που δεν έχει απομονωθεί-έχει ιδωθεί αποσπασματικά και όχι στο σύνολό του) αποτελεί πρώτη ύλη για βιβλίο μου με θεματική το Internet, τους κινδύνους που ελλοχεύει υπό το πρίσμα της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των ανηλίκων.

Ουσιαστικά πρόκειται για συνέχιση του βιβλίου μου “9 Καίσαρες”, στο οποίο ομοίως πραγματευόμουν το θέμα των κινδύνων από την ανεξέλεγκτη -από τον ενήλικα γονέα- χρησιμοποίηση του διαδικτύου από τους νεαρούς εφήβους μέσω –κατά βάση- των PC games. Στο βιβλίο που θα έγραφα θα είχα ως κεντρικό άξονα την επικινδυνότητα του διαδικτύου για την κακοποίηση και την σεξουαλική εκμετάλλευση ενός νεαρού εφήβου».

Και μέσω του απολογητικού υπομνήματος φέρετε να απαριθμεί τους λόγους για τους οποίους θα χρησιμοποιούσε το εν λόγω υλικό παιδικής πορνογραφίας που βρέθηκαν στην κατοχή του. «Το κατασχεθέν υλικό – το οποίο επαναλαμβάνω μόνο απέχθεια μου προκαλούσε- θα με βοηθούσε να κατανοήσω και να συγγράψω τρία βασικά μυθοπλαστικά στοιχεία:

  • το μοτίβο συμπεριφοράς των νεαρών εφήβων
  • το πώς γίνεται η “πρόσκληση” προκειμένου οι νεαροί έφηβοι να ξεγελαστούν και στη συνέχεια να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης
  • ποιες οι αντιδράσεις των παιδιών, ήτοι αν αυτά προσποιούνταν ότι είναι χαρούμενα, ευχαριστημένα, δυστυχισμένα, αν αντιλαμβάνονται τις πράξεις τους, αν φαίνεται η καταπίεση, το άδειο βλέμμα τους κλπ.

Ενώ παράλληλα φέρεται να εξηγεί ότι «από το πρόγραμμα e-mule υπάρχει η δυνατότητα μόνο να κατέβουν αρχεία πχ ταινίες κινηματογράφου, τραγούδια. Το πρόγραμμα δεν σου δίνει τη δυνατότητα να δεις φωτογραφίες ή βίντεο. Παρά μόνο να κατεβάσεις τα αρχεία χωρίς να γνωρίζεις το ακριβές περιεχόμενο. Εγώ πατούσα στην αναζήτηση κάποιες λέξεις-κλειδιά όπως “girl”, “boy” και κατέβαζα μαζικά τα αρχεία, δηλαδή δεν μπορούσα να κάνω επιλογή αρχείων. Η καταχώρηση ήταν μαζική και τυχαία. Τα περισσότερα βίντεο που κατασχέθηκαν δεν τα είχα δει ποτέ αλλά ούτε είχα και σκοπό να τα δω και πιθανότατα δεν θα είχαν καν κάποια μυθοπλαστική αξία.

Όσα βίντεο έχω ανοίξει, δεν τα έχω δει ολόκληρα! Πατούσα τον κέρσορα και τα έβλεπα στο fast forward προκειμένου να δω μόνο συγκεκριμένες στιγμές –και ασφαλώς όχι αυτές της σεξουαλικής κακοποίησης-. Η διαδικτυακή μου επίσκεψη στην εφαρμογή για την λήψη τέτοιων αρχείων ΔΕΝ ήταν συχνή ούτε σταθερή ούτε συνεχής».

Στο απολογητικό υπόμνημα, ο πολυβραβευμένος συγγραφέας καταλήγει μάλιστα λέγοντας «ουδέποτε έχω προβεί σε διαμοιρασμό, αποστολή, διακίνηση αυτών των αρχείων!».

Διαβάστε επίσης:

Τάκης Βιδάλης: Υπάρχει λύση για τα χιλιάδες εγκαταλελειμμένα γονιμοποιημένα ωάρια -τη θέλουμε;

«Πώς κατάφερα να πω τελικά στο παιδί μου, ότι η ασθένειά του δεν έχει θεραπεία»

«Ήταν ένα μικρό χαρτάκι»: Μια τρυφερή κουκλοθεατρική παράσταση μαζί με ένα εργαστήρι στις «Φιγούρες & Κούκλες» (από 6/11)

Ο 2.5 ετών Βασίλης πάσχει από διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή και διαταραχή σίτισης – Χρειάζεται τη βοήθειά μας

Ροή Ειδήσεων