Τάκης Βιδάλης: Υπάρχει λύση για τα χιλιάδες εγκαταλελειμμένα γονιμοποιημένα ωάρια -τη θέλουμε;

Τάκης Βιδάλης: Υπάρχει λύση για τα χιλιάδες εγκαταλελειμμένα γονιμοποιημένα ωάρια -τη θέλουμε;

Ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, το οποίο επανέφερε στο φως της δημοσιότητας ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής και γυναικολόγος με ειδίκευση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή κ. Κωνσταντίνος Πάντος. Ο λόγος για τα χιλιάδες κατεψυγμένα γονιμοποιημένα ωάρια που έχουν εγκαταλειφθεί στις μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ανά την Ελλάδα, με την τύχη τους να βρίσκεται στον αέρα.

Τα ωάρια αυτά έχουν προκύψει έπειτα από τεχνητή γονιμοποίηση, ωστόσο έχουν μείνει αναξιοποίητα -για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Π.χ. μπορεί ένα ζευγάρι στο πλαίσιο της εξωσωματικής να γονιμοποίησε περισσότερα από ένα ωάρια. Να απέκτησε το πολυπόθητο μωρό με ένα από αυτά και τα υπόλοιπα να τα άφησε στην κρυοσυντήρηση για μελλοντική χρήση, για να αποκτήσει ίσως αργότερα και ένα αδελφάκι. Συχνά, όμως, το αδελφάκι δεν έρχεται, το ζευγάρι δεν αποφασίζει τι θα κάνει με τα γονιμοποιημένα ωάρια και αυτά παραμένουν στη μονάδα επ’αόριστον, μαζί με χιλιάδες άλλα που οι γιατροί σήμερα αναρωτιούνται τι θα απογίνουν.

Τι προβλέπει ο νόμος;

Ο κ. Τάκης Κ. Βιδάλης, Δικηγόρος Αθηνών και Διευθυντής του Τμήματος Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής της Δικηγορικής Εταιρείας Αθηνών, μιλώντας στο Infokids.gr υπογραμμίζει καταρχάς, ότι η Ελλάδα διαθέτει από τις καλύτερες νομοθεσίες στην Ευρώπη στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Για τα αδιάθετα έμβρυα, συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει πως είτε μπορούν να δοθούν από τους γονείς ως δωρεά σε άλλα ζευγάρια ή μητέρες, είτε να αξιοποιηθούν για ερευνητικούς σκοπούς είτε να καταστραφούν”.

Με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν υπάρχει χρονικό όριο στην κρυοσυντήρηση των γονιμοποιημένων ωαρίων. “Από ένα σημείο και έπειτα αποφασίζει το ίδιο το κέντρο το αν θα τα καταστρέψει ή θα τα κρατήσει, χωρίς τη γνώμη των γονέων. Άρα το κέντρο έχει την ευθύνη και το ηθικό βάρος να καταστρέψει έμβρυα που διατηρεί”.

Τα αδιάθετα έμβρυα, όμως, έχουν γίνει πλέον πάρα πολλά (ο αριθμός ίσως να ξεπερνά τις 100.000 πάνω από 40 μονάδες που λειτουργούν αυτή τη στιγμή ανά την Ελλάδα) και αυτό πλέον αποτελεί πρόβλημα.

“Γιατί να υπάρχουν τόσα πολλά έμβρυα;”

“Είναι θεμιτό, δηλαδή ηθικά αποδεκτό, να δίνεται σε τέτοια ευρεία έκταση μια τέτοια επιλογή, για όποιον θέλει να τεκνοποιήσει στο μέλλον, να εξασφαλίζει από τώρα το αναπαραγωγικό υλικό και μάλιστα σε μορφή εμβρύων για μελλοντική χρήση, η οποία είναι αβέβαιη; Θα πρέπει να σκεφτούμε λίγο καλύτερα ποιες είναι οι αναπαραγωγικές επιλογές τόσο των ζευγαριών όσο και της κοινωνίας”, λέει η κ. Βιδάλης και συνεχίζει:

“Αν, λοιπόν, οι μονάδες λένε τώρα, ότι έχουν ηθικό πρόβλημα με την καταστροφή των εμβρύων, γιατί συνιστούν στους μελλοντικούς γονείς να γονιμοποιούν τόσο πολλά ωάρια; Οι υπεύθυνοι γιατροί θα έπρεπε να συμβουλεύουν τους ενδιαφερόμενους, ότι η τεκνοποιία δεν πρέπει να γίνεται με όρους καταναλωτισμού”.

Η σημασία ενός καλού ελεγκτικού μηχανισμού

Ο κ. Βιδάλης αναφέρει, ότι η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που διαθέτει μία τόσο επιτρεπτική νομοθεσία στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. “Και στην Αγγλία ισχύει ένας αντίστοιχος νόμος (αν και πιο παλιός), όμως το πρόβλημα των εγκαταλελειμμένων ωαρίων δεν παρατηρείται, επειδή υπάρχει ένας πολύ ισχυρός ελεγκτικός μηχανισμός. Όταν, λοιπόν, καλώς έχεις έναν νόμο υπέρ της ανάπτυξης της τεχνολογίας που επιτρέπει σε όλα τα ζευγάρια να γίνουν γονείς, θα πρέπει να έχεις και έναν πολύ καλό ελεγκτικό μηχανισμό. Αυτός μπορεί να αποτελείται αποτελούμενο από την αρχή για την προστασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, αλλά και το υπ. Υγείας.”

Υπάρχει λύση;

Όσο για τη λύση στο πρόβλημα, “ακούγεται η πρόταση να δημιουργηθεί δημόσια τράπεζα και να δίνονται τα έμβρυα σε άλλα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί και δεν μπορούν. Η Επιτροπή Βιοηθικής δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σύσταση ή γνώμη στο θέμα αυτό, το οποίο δεν έχει έρθει καν σε εμάς. Ωστόσο, θα πρέπει να σκεφτούμε το κόστος αυτής της πρότασης που είναι σημαντικό για συντήρηση των εμβρύων -ποιος θα το καλύψει; Αν πρόκειται να το καλύψουν τα ενδιαφερόμενα ζευγάρια και οι κλινικές έχει καλώς. Αλλά το να επιβαρυνθεί ο κάθε πολίτης φορολογικά για τον σκοπό αυτό, δεν είναι άδικο;”

Ποια είναι κατά τον κ. Βιδάλη η ιδανική λύση;

“Καταρχάς θα πρέπει να γονιμοποιούνται λιγότερα έμβρυα. Θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια να ακολουθήσουμε τα πρότυπα των άλλων χωρών. Τώρα, ως προς τα αδιάθετα έμβρυα, το ιδανικό είναι αυτά να διατεθούν για ερευνητικούς σκοπούς. Η νομοθεσία δεν εξομοιώνει τα εξωσωματικά έμβρυα με πλήρη άνθρωπο -ούτε καν με κυοφορούμενο. Άρα επί της ουσία, ηθικό πρόβλημα δεν δημιουργείται. Πρόκειται για κύτταρα που έξω από το ανθρώπινο σώμα δεν επιβιώνουν. Στην επιστήμη, όμως, μπορούν να προσφέρουν πολλά! Τα έμβρυα αυτά μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη θεραπειών, στις μεταμοσχεύσεις -πρόκειται για πολύτιμο υλικό. Το κράτος, όμως, θα πρέπει να πάρει μια πρωτοβουλία για να γίνει αυτό. Θα έβλεπα, δηλαδή, μια τέτοια προσθήκη στη νομοθεσία -χωρίς, όμως, η νομοθεσία να αλλάξει, γιατί -όπως είπα- είναι πολύ καλή στο ζήτημα αυτό.”

Διαβάστε ακόμα:

Κεραμέως για το Σχέδιο Δράσης κατά της Σεξουαλικής Κακοποίησης: «Υφαίνουμε ένα δίχτυ προστασίας κάθε παιδιού»

Σοκ: Συνέλαβαν για παιδική πορνογραφία γνωστό συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας – Προφυλακίστηκε στην Τρίπολη

Ελεύθερη είσοδος σε Μουσεία, Αρχαιολογικούς χώρους, Μνημεία την Κυριακή 6 Νοεμβρίου!