H Φωτεινή Κατσαούνη μυεί τα παιδιά στον κόσμο της κεραμικής μέσω του προγράμματος «Mικροί κεραμίστες εν δράσει»

Το Μουσείο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής σε συνεργασία με την ομάδα Άνασσα σχεδιάζει τη μουσειακή δράση «Mικροί κεραμίστες εν δράσει» με κεντρικό άξονα τη διαφύλαξη και διάδοση της κεραμικής τέχνης και τεχνικής στις νεότερες γενιές.

Με αφορμή αυτό το ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε παιδιά από 6 έως 12 ετών μιλήσαμε με την Φωτεινή Κατσαούνη εκπαιδευτικό –μουσειολόγο του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής.

Οι μικροί κεραμίστες ταξιδεύουν στην Κρήτη, όπου γνωρίζουν από κοντά τους πασίγνωστους πιθαράδες, στη Σίφνο, όπου περιηγούνται στα εργαστήρια του νησιού, στη Νάξο και τη Λέσβο. Eπίσης, προσεγγίζουν και άλλες χώρες του κόσμου με σκοπό να ανακαλύψουν την κεραμική διαφορετικών πολιτισμών.

Mην το χάσετε

Την Κυριακή 10 Απριλίου 2022 στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος με πολλές δραστηριότητες ανοιχτή σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο: 2103318491

Μιλήστε μας για τη μουσειακή δράση «Mικροί κεραμίστες εν δράσει». Πώς οι συμμετέχοντες θα μάθουν και θα εξασκηθούν στην τέχνη της κεραμικής;

Οι συμμετέχοντες στη μουσειακή εκπαιδευτική δράση «Mικροί κεραμίστες εν δράσει», κυρίως παιδιά, αλλά και γονείς και εκπαιδευτικοί, θα έχουν τη δυνατότητα μέσα από την προβολή των τριών εκπαιδευτικών video να αποκτήσουν γνώσεις για βασικές πτυχές της ελληνικής παραδοσιακής κεραμικής αλλά και της σύγχρονης κεραμικής του κόσμου. Τα video είναι σχεδιασμένα με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό, ώστε να διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών. Επίσης, στο τέλος της δράσης θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με το γήινο υλικό του πηλού.

Τι είναι αυτό που κάνει την κεραμική τέχνη να παραμένει επίκαιρη στο πέρασμα του χρόνου;

Η κεραμική είναι μια τέχνη πανάρχαια, ωστόσο παραμένει πάντα επίκαιρη στο πέρασμα του χρόνου. Το βιωματικό στοιχείο αλλά και η αίσθηση της δημιουργίας είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που κάνουν την τέχνη τόσο ελκυστική και επίκαιρη.

Η ελληνική κεραμική, με συνεχή παράδοση πολλών χιλιετιών να τη γονιμοποιεί και να την τρέφει, έχει κατακτήσει τον ιστορικό χρόνο. Ποια θεωρείτε ότι είναι η θέση της στη σύγχρονη Ελλάδα;

Πράγματι η ελληνική κεραμική έχει κατακτήσει τον ιστορικό χρόνο αφήνοντας το στίγμα της στην ιστορία του τόπου μας. Παρά τη μεγάλη της άνθιση όμως, υπήρξε μια κάμψη της τέχνης για αρκετά χρόνια, η οποία φαίνεται ότι πλέον έχει ανατραπεί. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιζητούν τη μαγεία της τέχνης, μέσω της σύγχρονης κεραμικής δημιουργίας.

Πόσο εύκολο είναι για ένα μικρό παιδί να δαμάσει τον τροχό και να δημιουργήσει τα δικά του καλλιτεχνήματα;

Ο τροχός μαγεύει μικρούς και μεγάλους, ωστόσο είναι μια σχετικά δύσκολη τεχνική που χρειάζεται χρόνος για να την κατακτήσει κανείς.

Ποια η διαφορά αγγειοπλάστη και κεραμίστα;

Με τον όρο «αγγειοπλάστης» αναφερόμαστε κυρίως στο παραδοσιακό επάγγελμα, ενώ ο όρος «κεραμίστας» παραπέμπει κυρίως στο σύγχρονο δημιουργό.

Πόσα μπορεί να προσφέρει σε ένα παιδί η μάθηση μιας τέχνης όπως η κεραμική;

Η κεραμική είναι δημιουργία, οπότε μέσα από την εκμάθησής της ένα παιδί εκφράζεται συναισθηματικά, καλλιεργείται αισθητικά, απελευθερώνει τη φαντασία του.

Διαβάστε επίσης:

Αποκαλύψεις δίχως τέλος: «Ουσίες που σκοτώνουν» αναζητούσε η Ρούλα Πισπιρίγκου

Οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Καίσαρη διεκδικούν διάκριση με την iRobot στον Παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής

Ζέτα Δούκα: Δημοσίευσε φωτογραφία με τη νεογέννητη κόρη της για να γιορτάσει τα 6 της γενέθλια!

Συγκλονίζει η μαμά της 7χρονης Αναστασίας: “9 μήνες πέρασαν χωρίς εσένα μαγικό μας πλασμα….μας λείπεις”