Η απόλυτη γιορτινή κολοκυθόσουπα που θα απολαύσουμε ξανά και ξανά φέτος τον χειμώνα!

Ωραἰες οι σούπες, τώρα τον χειμώνα, κι ας είμαστε κλεισμένοι μέσα στο σπίτι, χωρίς να έχουμε καταλάβει ακόμα πολλά κρύα! Αυτή η σουπίτσα, όμως, είναι διαφορετική, βελούδινη, χρυσαφένια, βγαλμένη από παραμύθι… και σίγουρα το ιδανικό πρώτο πιάτο για το γιορτινό τραπέζι!

Συστατικά:

1 κιλό κίτρινη κολοκύθα

1 πράσο (μόνο το λευκό μέρος)

2 μέτριες πατάτες

1 μικρή μαραθόριζα (φινόκιο)

1/2 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)

1 κρεμμύδι (ξερό)

αλάτι-πιπέρι

2-3 κουταλιές βούτυρο

Εκτέλεση

Καθαρίζετε την κολοκύθα και την κόβετε σε κομμάτια. Καθαρίζετε τις πατάτες, το πράσο, το κρεμμύδι, τη μαραθόριζα και τα κόβετε σε κομμάτια.

Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα 1 1/2 λίτρο νερὀ. Μόλις πάρει βράση, ρίχνετε όλα μαζί τα υλικά της σούπας και αλατοπιπερώνετε. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε τη σούπα να σιγοβράσει, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά.

Δέκα λεπτά πριν βγάλετε το φαγητό από τη φωτιά ρίχνετε το βούτυρο.

Ρίχνετε τα βρασμένα λαχανικά στο μπλέντερ ή στο μύλο των λαχανικών και τα λιώνετε. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο από το ζουμί όπου έβρασαν. Ρίχνετε τον πουρέ των λαχανικών στην κασταρόλα και ανακατεύετε.

Σερβίρετε τη σούπα σε βαθιά πιάτα, πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αν θέλετε γαρνίρετε με φυλλαράκια μέντας ή δύοσμου.

Tip:Αν το προτιμάτε, μπορείτε να μην περάσετε τα λαχανικά από το μύλο, αλλά να τα βράσετε ψιλοκομμένα. Σε αυτήν την περίπτωση άνετα μπορείτε να ρίξετε στη σούπα και ρυζάκι.

Διατροφική Αξία Κολοκύθας

Ο άγγελος της καρδιάς! Περιέχει όλες τις ακόλουθες βιταμίνες και στοιχεία ωφέλιμα για τον οργανισμό μας και ιδιαίτερα για την καρδιά:  β-καροτένη, λουτεΐνη, σύμπλεγμα βιταμίνης Β, βιταμίνη C, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και φυτικές ίνες.

H  πορτοκαλί κολοκύθα μπορεί να χρησιμοποιηθεί  ως βάση για πίτες ή μπισκότα συνδυαστικά με καρύδια ή σταφίδες, δίνοντάς μας μια εναλλακτική γλυκιά επιλογή.