«Η Εικονική Επιχείρηση μπορεί να αλλάξει τη ζωή των παιδιών στην Ελλάδα»: Η Μαρία Γιαννέτου του JA Greece μιλά στο Infokids.gr

«Η Εικονική Επιχείρηση μπορεί να αλλάξει τη ζωή των παιδιών στην Ελλάδα»: Η Μαρία Γιαννέτου του JA Greece μιλά στο Infokids.gr

Αν η ελπίδα για το μέλλον της χώρας μας έχει το πρόσωπο των παιδιών μας, τότε η εκπαίδευσή τους οφείλει να περιλαμβάνει προγράμματα που θα ανοίξουν τα μάτια και το μυαλό τους, δίνοντάς τους κίνητρα για βαθιά γνώση, δημιουργικότητα και καινοτόμες ιδέες.

Το Junior Achievement Greece, ο μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός προγραμμάτων/διαγωνισμών επιχειρηματικότητας για μαθητές και φοιτητές, καταφέρνει τα τελευταία χρόνια να εμπνέει, να ενδυναμώνει και να εκπαιδεύει τα παιδιά στο όραμα. Και στο να δημιουργήσουν την δική τους επιχείρηση!

Φέτος, μάλιστα, στα δημόσια σχολεία της χώρας υλοποιείται το πρόγραμμα Inspirational Mentor του Junior Achievement Greece για την υποστήριξη των μαθητικών εικονικών επιχειρήσεων.

Η Διευθύντρια Επικοινωνίας του JA Greece κ. Μαρία Γιαννέτου μιλά στο Infokids.gr για την κορυφαία ΜΚΟ με στόχο την εκπαίδευση, η οποία, πέρα από τα νέα προγράμματα, έχει φέτος να καμαρώνει και για κάτι ακόμα: Την υποψηφιότητα του JA Worldwide για το Νόμπελ Ειρήνης 2022.

Τι χρειάζεται για να συμμετάσχει ένα σχολείο στα εκπαιδευτικά προγράμματα του JA; Ποιος πρέπει να επικοινωνήσει μαζί σας και ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληροί η ομάδα για να γίνει αποδεκτή;

Η αγκαλιά μας είναι ανοιχτή για όλα τα σχολεία, δεν υπάρχει καμία πρακτική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στα προγράμματά μας που επικεντρώνονται στην επιχειρηματικότητα, τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τις ψηφιακές δεξιότητες. Τα προγράμματά μας προσφέρονται δωρεάν καθώς το JA Greece είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και υποστηρίζεται από εταιρείες/χορηγούς στους οποίους είμαστε ευγνώμονες. Στο δημοφιλέστερο, παγκόσμιο πρόγραμμά μας, τη μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» την αίτηση κάνει στον οργανισμό ο/η εκπαιδευτικός του σχολείου στην αρχή της σχολικής χρονιάς στην ειδική πλατφόρμα: https://jagreece.org/programs/virtual_business/.

Όταν περιηγηθούν στην ιστοσελίδα μας, www.jagreece.org διευθυντές/ντριες σχολείων, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και μαθήτριες θα ενημερωθούν αναλυτικά για τα προγράμματα του JA Greece -που καλύπτουν και τις 3 βαθμίδες της εκπαίδευσης- καθώς για και την απλή διαδικασία δήλωσης συμμετοχής.

Τα προγράμματα στα οποία μπορεί μια σχολική ομάδα να συμμετέχει καλύπτουν μια ευρεία γκάμα κοινωνικών-περιβαλλοντικών-πολιτικών-επιστημονικών αναγκών. Με ποια κριτήρια έχουν επιλεγεί; Τι έχουν να μάθουν από αυτά τα παιδιά που συμμετέχουν;

To κύριο και πολύ αγαπημένο μας πρόγραμμα είναι η μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» για εφήβους 15 έως και 18 ετών. Είναι ένα παγκόσμιο πρόγραμμα/διαγωνισμός που πραγματοποιείται σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες 120 χώρες και το λατρεύουν τα παιδιά καθώς μέσα από τη δημιουργία της δικής τους «επιχείρησης» γεμίζουν χαρά και αυτοπεποίθηση ενώ ανακαλύπτουν και ταλέντα που δεν γνώριζαν μέχρι τότε ότι είχαν. Τα υπόλοιπα προγράμματά μας τα έχουμε δημιουργήσει μετά από μελέτη των σύγχρονων αναγκών των παιδιών και είναι και εκείνα πολύ διαδραστικά και ενδιαφέροντα, εμπνέουν και προετοιμάζουν με τον καλύτερο τρόπο τους μαθητές και τις μαθήτριες για την αγορά εργασίας. Μπορείτε να τα δείτε όλα εδώ: https://jagreece.org/ja_programs/.

Στην Ελλάδα έχουν ήδη συμμετάσχει περί τις 3.000 ομάδες από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Θέλουμε να μας απαριθμήσετε κάποια projects που πραγματικά έχουν κάνει τη διαφορά και πόσα από αυτά έχουν μπορέσει να εξελιχθούν και να αξιοποιηθούν στην πραγματική ζωή.

Είναι πολύ συγκινητικό και ελπιδοφόρο ότι τα παιδιά προτείνουν εξαιρετικές λύσεις σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα στις καινοτόμες μαθητικές τους «start up» με τις οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα/διαγωνισμό της «Εικονικής Επιχείρησης» του JA Greece. Η έξυπνη βρύση για εξωτερικούς χώρους (φωτο κατω) που δημιούργησε η «FlowOn» από το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κατέκτησε τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη, στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του JA Europe Company Program Competition 2022.

H ομάδα έχει κάνει αίτηση για κατοχύρωση πατέντας και έχει δεχθεί σημαντικές προτάσεις συνεργασίας για να βγει το προϊόν στην αληθινή αγορά. Από ένα ειδικό σχολείο, το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αγίου Δημητρίου, ξεκίνησε η μαθητική «School Synergy Snackς» που εδώ και τρία χρόνια λειτουργεί ως ΚοινΣεπ και πουλά τις πολύ πρωτότυπες και νόστιμες ενεργειακές της μπάρες δημητριακών σε πολλά σημεία σε όλη την Ελλάδα. Αξίζει να στηρίξουμε τα υπέροχα αυτά παιδιά αγοράζοντας τις μπάρες και από το e-shop τους: https://schoolsynergysnacks.gr/.

Η Σία Κοσιώνη στο Επαγγελματικό Εργαστήρι Ειδικής Εκπαίδευσης Νάουσας, στο πλαίσιο του Inspirational Mentors:

Φέτος ξεκινήσατε έναν νέο θεσμό, των Inspirational Mentors, στον οποίο συμμετέχει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, η Υπουργός Παιδείας και πολλές άλλες κορυφαίες προσωπικότητες της πολιτικής, των επιχειρήσεων και της δημοσιογραφίας. Πώς προέκυψε η ιδέα και πόσο δύσκολη ήταν η υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος που βλέπουμε να έχει μεγάλη θετική ανταπόκριση στις συμμετέχουσες Εικονικές Επιχειρήσεις και την ελληνική κοινωνία;

Πρόκειται πράγματι για μια πρωτότυπη πρωτοβουλία του Junior Achievement Ελλάδος που έφερε αμέσως υπέροχα αποτελέσματα και είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι για αυτό. Η ιδέα προέκυψε από την επιθυμία μας να συγχαρούμε και να υποστηρίξουμε τα μικρά δημόσια σχολεία και τα σχολεία ειδικής αγωγής που συμμετέχουν στην «Εικονική Επιχείρηση 2022» και να τους δώσουμε όσο το δυνατόν ίσες ευκαιρίες για να υλοποιήσουν και να αναπτύξουν την καινοτόμα επιχειρηματική τους ιδέα.

Η ανταπόκριση ήταν ενθουσιώδης από τα σχολεία που είχαν τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν μερικούς από τους πιο διακεκριμένους Έλληνες και πήραν από αυτή την επικοινωνία μεγάλη έμπνευση, χαρά, υποστήριξη, ενθάρρυνση, γνώσεις και συμβουλές. Μας συγκινεί ιδιαίτερα ο ενθουσιασμός που δείχνουν και οι μέντορες στην επικοινωνία τους με τα παιδιά και η προσπάθειά τους να συμβάλλουν στην επιτυχία της μαθητικής «start up» που έχουν «υιοθετήσει». Με την πολύτιμη συμμετοχή των Inspirational Mentors ο πήχης έχει ανέβει ψηλά και στα μικρά και ακριτικά σχολεία, με τις έξυπνες επιχειρηματικές ιδέες των παιδιών να γίνονται ευρέως γνωστές και να διεκδικούν με αξιώσεις διακρίσεις στο διαγωνισμό «Καλύτερο Promo Video 2022» αλλά και τον Πανελλαδικό Μαθητικό Τελικό «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2022».

Η νικήτρια ομάδα του Πανελλαδικού Τελικού θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Μαθητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του JA Europe που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στο Ταλίν της Εσθονίας.

Σε μία εποχή που η κοινωνία βάλλεται από τραγωδίες, δυσάρεστα γεγονότα στα οποία συμμετέχουν νέα παιδιά και που μία γενικότερη απογοήτευση επικρατεί ως προς τις αξίες που καταφέρνουν να επιβιώσουν και να μεταλαμπαδευτούν, το JA μοιάζει με φάρο ελπίδας για ένα πιο δημιουργικό και ακμάζον μέλλον. Ποιο είναι το όραμα του οργανισμού για την Ελλάδα; Και τι χρειάζονται τα Ελληνόπουλα για να μπορέσουν να ανατρέψουν τα δεδομένα και να λειτουργήσουν ως ικανοί και άξιοι πολίτες;

Σας ευχαριστώ για την εξαιρετική ερώτηση και θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας ότι το Junior Achievement αποτελεί έναν φάρο χαράς και ελπίδας για τη νέα γενιά και όχι μόνο. Αποτελεί φάρο χαράς και ελπίδας και για εμάς τους μεγαλύτερους που ερχόμαστε σε επαφή με αυτά τα εξαιρετικά παιδιά που συμμετέχουν στην «Εικονική Επιχείρηση» και τους σπουδαίους εκπαιδευτικούς τους. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ταλέντο και όρεξη για δημιουργική δουλειά στα ελληνικά σχολεία και αυτό φαίνεται όταν δίνουμε το πλαίσιο και το κίνητρο στα παιδιά να δημιουργήσουν. Όταν τα παιδιά έχουν το πλαίσιο και το κίνητρο βγάζουν τον καλύτερό τους εαυτό και κάνουν θαύματα. Πραγματικά πιστεύω πως εάν η «Εικονική Επιχείρηση» υλοποιηθεί σε όλα τα σχολεία «θα αλλάξει η ζωή των παιδιών και η Ελλάδα», όπως είναι και το κεντρικό μήνυμα του JA Greece.

Η Μαθητική Επιχείρηση FlowON αποτελείται από μαθητές όλων των τάξεων του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Οι Έλληνες γονείς δικαιολογημένα ανησυχούν για το επαγγελματικό μέλλον των παιδιών τους στη χώρα μας. Πώς μπορούν οι ίδιοι να τα βοηθήσουν να βρουν τον δρόμο τους; Και τι πρέπει να γίνει για να μην αναγκάζονται να φεύγουν τα λαμπρά μυαλά της χώρας στο εξωτερικό;

Το κυριότερο που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να καμαρώσουν τα παιδιά τους ευτυχισμένα και επιτυχημένα είναι να τα εκθέτουν σε όσο το δυνατόν περισσότερα ερεθίσματα και να τα ωθούν να συμμετέχουν σε ομαδικά projects όπως αυτό της Εικονικής Επιχείρησης καθώς μέσα από τέτοιες εμπειρίες τα παιδιά καταλαβαίνουν τον εαυτό τους και τις κλίσεις τους. Ο στόχος είναι να μπορέσουν τα παιδιά να βρουν το πάθος τους και να το κάνουν επάγγελμα. Αυτή είναι η απόλυτη συνταγή επιτυχίας. Στην Ελλάδα δημιουργούνται ολοένα και περισσότερες ευκαιρίες καριέρας σε κορυφαίες επιχειρήσεις και οργανισμούς και είμαι αισιόδοξη ότι το brain gain που έχει ξεκινήσει θα συνεχιστεί δυναμικά και θα είμαστε σε θέση τα επόμενα χρόνια να κρατήσουμε τα λαμπρά μυαλά στη χώρα μας.

Οι δικές σας σπουδές έχουν λάβει χώρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχετε, λοιπόν, μια καλή εικόνα του πώς λειτουργούν τα σχολεία και εδώ και εκεί. Τι πιστεύετε ότι πάει λάθος με την εκπαίδευση στην Ελλάδα και τι αλλαγές πρέπει άμεσα να γίνουν;

Είναι διαπιστωμένο παντού στον κόσμο ότι η καλύτερη εκπαίδευση είναι η βιωματική, το learning by doing, όπως είναι το project της μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης. Μια μαθήτρια που συμμετείχε στο πρόγραμμα μου είχε πει χαρακτηριστικά «έμαθα σε λίγους μήνες όσα δεν είχα μάθει 10 χρόνια στο σχολείο». Ήθελε με αυτή τη φράση να τονίσει πόσο απόλαυσε τη μάθηση μέσα από μια διαδικασία μέσα από την οποία δεν κρίνεσαι, δεν βαθμολογείσαι, αλλά κινητοποιείσαι μέσα από στόχους να εργαστείς σκληρά και δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό. Αν μετατρέπονταν όλα τα μαθήματα σε βιωματικές δράσεις θα είχαμε ευτυχισμένους μαθητές, γεμάτους ιδέες που θα έκαναν άμεσα τον κόσμο καλύτερο.

Από την Δημοσιογραφία στο Junior Achievement. Ποιο ήταν το κίνητρο για να ασχοληθείτε με μια ΜΚΟ που έχει παιδιά στο επίκεντρο;

Έπειτα από 13 πολύ ευτυχισμένα και δημιουργικά χρόνια δημοσιογραφίας στο MEGA, έκανα ένα μικρό διάλλειμα στην καριέρα μου για να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στα παιδιά μου και τότε η καλή μου τύχη έφερε στο δρόμο μου το Junior Achievement Greece. Ένιωσα αμέσως ότι το έργο που επιτελεί το Junior Achievement στην ενδυνάμωση των παιδιών είναι πάρα πολύ σπουδαίο και επιστράτευσα όλες μου τις δυνάμεις να το αναδείξω επικοινωνιακά με όραμα να φθάσει να υλοποιείται το project/διαγωνισμός της μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης» σε όλα τα Ελληνικά σχολεία. Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο αλλά με υπομονή, επιμονή, σκληρή δουλειά και με την υποστήριξη σημαντικών ανθρώπων, όπως του Υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, σήμερα το Junior Achievement βρίσκεται στην Ελλάδα στη θέση κύρους που του αξίζει. Για την υλοποίηση της «Εικονικής Επιχείρησης» σε όλα τα σχολεία έχουμε ακόμα δρόμο, αλλά πιστεύω ότι και αυτό δεν θα αργήσει.

Μια μεγάλη τιμή περιμένει φέτος το JA Worldwide: Η υποψηφιότητα για το Nobel Ειρήνης 2022. Τι θα σημαίνει η κατάκτηση ενός τόσο σημαντικού βραβείου για τον οργανισμό;

Η είδηση της υποψηφιότητας μας ενθουσίασε και μας συγκίνησε πάρα πολύ καθώς νιώσαμε να τονίζεται έτσι με τον καλύτερο τρόπο το κοινωνικό έργο που επιτελεί ο οργανισμός σε όλες τις Η.Π.Α. και σε 120 χώρες σε όλο τον κόσμο, όπου δραστηριοποιείται. Όπως τόνισε η ηγεσία του παγκόσμιου JA «η ενίσχυση των οικονομικών και επιχειρηματικών δεξιοτήτων της νεολαίας αποτελεί έναν σπουδαίο παράγοντα που συμβάλλει στην ειρήνη και την ενότητα της παγκόσμιας κοινότητας».

Στο JA Greece είμαστε πολύ υπερήφανοι που ανήκουμε σε αυτόν τον εκπαιδευτικό «γίγαντα» που βοηθά τα παιδιά να μπουν στο δρόμο της επιτυχίας μέσα από τη μαθητική επιχειρηματικότητα. Η υποψηφιότητα αυτή έδωσε δύναμη σε εμάς και στους συναδέλφους μας σε όλο τον κόσμο να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυνατά να εμπνέουμε και να βοηθάμε τους μαθητές και τις μαθήτριες να πιστεύουν στον εαυτό τους, να εργάζονται ομαδικά, να βάζουν μεγάλους στόχους και να τους πετυχαίνουν.

Η κατάκτηση του Νόμπελ Ειρήνης 2022 από το Junior Achievement θα με κάνει να κλάψω από χαρά και ελπίδα. Όταν φθάσουμε να υλοποιείται η «Εικονική Επιχείρηση» σε όλα τα σχολεία, θα ζούμε στον κόσμο που έχουμε ονειρευτεί. Έναν κόσμο όπου τα παιδιά θα έχουν ίσες ευκαιρίες, θα πηγαίνουν στο σχολείο χαρούμενα, θα νιώθουν ότι έχουν μεγάλες δυνατότητες και θα τις αξιοποιούν για το δικό τους αλλά και για το κοινό καλό.

Διαβάστε ακόμα:

Υπόκλιση στη 15χρονη που γεννήθηκε χωρίς άκρα και είναι πρωταθλήτρια στο pole dancing (εικόνες+video)

Κερδίστε 2 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Ταρτούφος» στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο (27/2)

Γονείς, προσοχή! Ανακαλείται επικίνδυνη αποκριάτικη περούκα για παιδιά από την ελληνική αγορά