Οι έφηβοι «επιχειρηματίες» του JA Greece έκλεψαν την παράσταση στο Συνέδριο του Economist

Με δυναμισμό και αισιοδοξία, οι έφηβοι «επιχειρηματίες» του Junior Achievement Greece, Αθηνά Λορεντζιάδη και Παναγιώτης Χάνιος εκπροσώπησαν με επιτυχία τη νέα γενιά της Ελλάδας, της Ευρώπης και του κόσμου στην «24η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση» του έγκριτου περιοδικού The Economist που πραγματοποιήθηκε στο Grand Resort Lagonissi στις 15-16 Σεπτεμβρίου.

Από τις «διευθυντικές» θέσεις στις μαθητικές «επιχειρήσεις» τους, η Αθηνά και ο Παναγιώτης είχαν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν την επιχειρηματική τους σκέψη και τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και να είναι σε τόσο μικρή ηλικία χαρισματικοί ομιλητές στο κορυφαίο συνέδριο του Economist με κεντρικό θέμα τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού και την επόμενη μέρα της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο.

Η Αθηνά είναι Γενική Διευθύντρια της βραβευμένης Μαθητικής «Εικονικής  Επιχείρησης» SAVEAT από το Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού και ο Παναγιώτης Διευθυντής Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης» TRITOBIOLIFE από 3ο Γυμνάσιο Λιβαδειάς. H SAVEAT είναι έξυπνη πλατφόρμα που λύνει το πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων και η TRITOBIOLIFE «επιχείρηση» παραγωγής καινοτόμων βιολογικών προϊόντων.

Ηταν οι νεότεροι σε ηλικία ομιλητές και έκλεψαν την παράσταση

Η 18χρονη Αθηνά στην εισαγωγική της ομιλία τόνισε ότι για να αναπτυχθεί η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα είναι απαραίτητος ο ψηφιακός μετασχηματισμός σε όλους τους τομείς. «Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν startups πρωτοπόρες στους τομείς τους, που ποικίλουν από τον τουρισμό, την υγεία, την αγροτική οικονομία, το τραπεζικό σύστημα και άλλα πολλά. Στον πανελλαδικό διαγωνισμό για την καλύτερη μαθητική επιχείρηση του JA Greece προβάδισμα έχουν οι Mαθητικές Eικονικές Eπιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται καινοτόμα την ψηφιακή επανάσταση είτε μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες και τη βιοιατρική, είτε μέσα από διαφορετικές χρήσεις της τεχνολογίας».

Ο 17χρονος Παναγιώτης επεσήμανε πως «η τεχνολογία είναι σύμμαχος στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων και στην ανάπτυξη της καινοτομίας. Ουσιαστικά είναι ο τομέας που πρέπει να στηριχτούμε για να αντιμετωπίσουμε όσο γίνεται αυτήν την τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Διαπιστώσαμε ότι η ψηφιοποίηση των περισσότερων διαδικασιών είναι φιλική προς το περιβάλλον και φυσικά πιο οικονομική, οπότε θα είναι χρήσιμο να γίνουν περισσότερα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση».

Οι μαθητές «επιχειρηματίες» βάζουν τα θεμέλια για ένα λαμπρό μέλλον

Απαντώντας στις ερωτήσεις του συντονιστή της συζήτησης και τα δύο παιδιά είπαν ότι είναι περήφανα που είναι μαθητές «επιχειρηματίες» και τόνισαν πως οι ίδιοι αλλά και η πλειοψηφία των συμμαθητών τους μοιράζονται το ίδιο όραμα, να δώσουν λύσεις στα μεγάλα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα με την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών και την έξυπνη χρήση της τεχνολογίας.

«Με τις φρέσκιες ιδέες μας, την εργατικότητα και την κατάλληλη θεσμική στήριξη, εμείς οι νέοι είμαστε εκείνοι που θα «απογειώσουμε» την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα λύνοντας κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα», είπαν με αποφασιστικότητα και ενθουσιασμό η Αθηνά και ο Παναγιώτης.

“Ως ηγέτες, αρπάζουμε τα ηνία που λέγονται επιχειρηματικότητα και προχωράμε στο άρμα του χρόνου. Δεν μπορώ με ακρίβεια να προβλέψω το μέλλον. Το μόνο σίγουρο για μένα είναι ότι η ψηφιακή επανάσταση μας έδωσε ένα πολύτιμο σύμμαχο – την ψηφιακή τεχνολογία. Στο χέρι μας είναι να εφαρμόσουμε το επιχειρείν και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

H προσαρμοστικότητα είναι το κλειδί της εξέλιξης

«Από την πανδημία του κορωνοϊού, αυτό που έχουμε καταλάβει πως είναι πολύ σημαντικό και θέλουμε να το αναπτύξουμε περισσότερο είναι η προσαρμοστικότητα καθώς είναι το κλειδί της εξέλιξης και κατά συνέπεια το κλειδί του μέλλοντος. Στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε, όσες εταιρίες και επιχειρήσεις κατάφεραν να προσαρμοστούν, ευδοκίμησαν και βρέθηκαν σε καλύτερη θέση. Για εμάς τα παιδιά η εξέλιξη της τεχνολογίας αποτελεί πρόκληση καθώς μας κάνει πιο δυνατούς για να αντιμετωπίσουμε όλα τα υγειονομικά, επιχειρηματικά και περιβαλλοντικά προβλήματα», επεσήμανε ο Παναγιώτης.

Όσο για τα εμπόδια που συναντούν οι νέοι στην Ελλάδα για να υλοποιήσουν τα όνειρά τους, τα παιδιά ανέφεραν το πρόβλημα της γραφειοκρατίας, επισημαίνοντας ότι έχουν θετικά βήματα προς την ψηφιοποίηση και απλοποίηση των διαδικασιών και την δημιουργία κινήτρων για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.