Η επισκληρίδιος μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη ακόμη και μετά τον τοκετό

Εάν ετοιμάζεστε για το μαιευτήριο, αυτά τα νέα ίσως σας βοηθήσουν να πείτε «ναι» στην επισκληρίδιο αναισθησία, όταν έρθει η ώρα να φέρετε στον κόσμο το μωράκι σας!

Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι η επισκληρίδιος μπορεί να έχει οφέλη πέρα από την ανακούφιση του πόνου κατά τη διάρκεια του τοκετού. Σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Νοσοκομείο Magee Women’s Hospital στο Πίτσμπουργκ, η επισκληρίδιος αναισθησία μπορεί επίσης να μειώσει μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο εμφάνισης επιλόχειας κατάθλιψης. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό το εύρημα, συνάδει με προηγούμενες μελέτες. Ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ εντόπισαν μια σύνδεση μεταξύ του πόνου του τοκετού και της επιλόχειας κατάθλιψης. Η πιο πρόσφατη έρευνα όχι μόνο ενισχύει την ιδέα αυτή, αλλά παρέχει μια εξήγηση ως προς το γιατί μπορεί να υπάρχει αυτή η σύνδεση.

«Οι πόνοι της γέννας έχουν μεγαλύτερη σημασία από την ίδια την εμπειρία του τοκετού. Μπορεί να είναι ψυχολογικά επιβλαβείς για μερικές γυναίκες και παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της επιλόχειας κατάθλιψης. Διαπιστώσαμε ότι ορισμένες γυναίκες που ανακουφίζονται από την επισκληρίδιο αναισθησία είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καταθλιπτικά συμπτώματα κατά την περίοδο μετά τον τοκετό», σημειώνει η επικεφαλής της έρευνας Dr. Grace Lim, M.D. αναφορικά με τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση του Αμερικανικού Συλλόγου Αναισθησιολόγων.

Οι ερευνητές εξέτασαν 201 γυναίκες που αξιολόγησαν τον πόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού και υπολόγισαν τη βελτίωση του πόνου πριν και μετά από την επισκληρίδιο αναισθησία. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους παράγοντες κινδύνου για την κατάθλιψη μετά τον τοκετό, κατά την αξιολόγηση που πραγματοποίησαν έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό, και βρήκαν ότι οι ασθενείς με υψηλότερα ποσοστά βελτίωσης στον πόνο εμφάνισαν χαμηλότερη βαθμολογία στον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

«Παρά το γεγονός ότι ανακαλύψαμε μια συσχέτιση μεταξύ των γυναικών που βιώνουν λιγότερο πόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού και χαμηλότερο κίνδυνο για κατάθλιψη μετά τον τοκετό, δεν ξέρουμε αν ο αποτελεσματικός έλεγχος του πόνου με επισκληρίδιο θα εξασφαλίσει την αποφυγή της κατάστασης», αναφέρει η Dr. Grace Lim.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει να υποβληθείτε σε επισκληρίδιο αναισθησία για την ανακούφιση του πόνου, αλλά αν έχετε προϋπάρχουσες ενδείξεις για επιλόχεια κατάθλιψη, μπορεί να θέλετε να συζητήσετε αυτά τα ευρήματα με το γιατρό σας.