Μεταφορά μαθητών με σχολικό: Οι απίστευτες καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ για τον κίνδυνο που διατρέχουν καθημερινά τα παιδιά μας

Η χθεσινή είδηση ότι ένα 3χρονο παιδί παρέμεινε “ξεχασμένο” για τρεις ολόκληρες ώρες σε σχολικό ιδιωτικού σχολείου της Ανατολικής Αττικής αναστάτωσε πολλούς γονείς και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων για το πώς συνέβη το γεγονός αλλά και για τον τρόπο διαχείρισης του ατυχούς περιστατικού από πλευράς σχολείου.

Με ανακοίνωσή της, η ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας) παίρνει θέση για το γεγονός και αποκαλύπτει την αθέατη πλευρά της μεταφοράς μαθητών των ιδιωτικών σχολείων. Σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ, η τήρηση των αυστηρών όρων για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων με ποιοτικά και πιστοποιημένα οχήματα, με πιστοποιημένους οδηγούς και με συνοδούς που προσλαμβάνονται αποκλειστικά γι’ αυτή την εργασία σε πολλές περιπτώσεις μένει κενό γράμμα, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια αλλά και την υγεία των μικρών μαθητών.

Καταγγελίες σοκ για την μεταφορά μαθητών με σχολικά λεωφορεία

Αναφέροντας χαρακτηριστικά “Με την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών δεν παίζουμε” η ΟΙΕΛΕ μεταξύ άλλων καταγγέλει τα εξής:

  • Το 2013 εκπρόσωποι των σχολαρχών απαιτούσαν από την τρόικα να κυκλοφορούν οχήματα 40 ετών και άνω.
  • Το ζήτημα της κερδοσκοπίας ορισμένων επιχειρηματιών της εκπαίδευσης ακόμη και εις βάρος της υγείας και της ασφάλειας μικρών μαθητών ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα με τα παράνομα φροντιστήρια δημοτικού που χρησιμοποιούν μη πιστοποιημένα οχήματα και οδηγούς και που ουδείς γνωρίζει, εάν κατέχουν επαγγελματικό δίπλωμα για να μεταφέρουν μικρά παιδιά σε ακατάλληλα, ανέλεγκτα κτήρια.
  • Ζητούσαν ακόμη να μην ισχύσουν περιορισμοί στον αριθμό μαθητών ανά σχολικό (σαρδελοποίηση) και να μπορούν να αναμιγνύονται (γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο για όσους γνωρίζουν τα εκπαιδευτικά πράγματα) μαθητές διαφορετικών βαθμίδων στο ίδιο όχημα!

Καταπονημένοι εκπαιδευτικοί υποχρεώνονται παράνομα να κάνουν τους …συνοδούς σχολικών

Δυστυχώς σε πάρα πολλά ιδιωτικά σχολεία για λόγους μείωσης του εργασιακού κόστους λαμβάνει χώρα η εξής βαρύτατη παρανομία. Καταπονημένοι εκπαιδευτικοί υποχρεώνονται με απειλές, είτε να ξεκινήσουν την ημέρα τους από τις 5:30 το πρωί, να κάνουν δρομολόγια και μετά να μπουν στην τάξη, είτε να κάνουν συνοδεία για ώρες μετά από μια κουραστική ημέρα διδασκαλίας μέχρι αργά το απόγευμα, είτε και τα δύο! Αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο αποκαμωμένος εκπαιδευτικός που χωρίς καν να πληρώνεται και υπό πίεση κάνει το συνοδό πρωί-απόγευμα, δεν μπορεί να διεκπεραιώσει με ασφάλεια μια τόσο ευαίσθητη εργασία.

Τι προτείνει η ΟΙΕΛΕ για την ασφαλή μεταφορά μαθητών

  • Τα ιδιωτικά σχολεία να παραδίδουν στις υπηρεσίες των Υπουργείων Παιδείας και Μεταφορών πλήρεις λίστες με τον αριθμό μαθητών που χρησιμοποιούν σχολικά, τον αριθμό των σχολικών, τους ελέγχους ΚΤΕΟ και την ημερομηνία κατασκευής του οχήματος και τα στοιχεία των οδηγών.
  • Τα ιδιωτικά σχολεία υποχρεωτικά να δηλώνουν στις υπηρεσίες της πολιτείας λίστα με τους συνοδούς, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν προσληφθεί αποκλειστικά για αυτή την εργασία. Στους τακτικούς ελέγχους της τροχαίας, ή άλλων εποπτικών φορέων στα σχολικά θα πρέπει να ζητούνται από οδηγό και συνοδούς τα πλήρη στοιχεία απασχόλησης στο σχολείο. Οι δε ποινές για τους παραβάτες θα πρέπει να είναι εξαιρετικά αυστηρές.