Αρχική Νέα Η Εύη Σταθάτου δίνει χρήσιμες συμβουλές στους γονείς για τον «Ξεχωριστό κόσμο των διδύμων»

Η Εύη Σταθάτου δίνει χρήσιμες συμβουλές στους γονείς για τον «Ξεχωριστό κόσμο των διδύμων»

Η ζωή με τα δίδυμα είναι μια πρόκληση. Είτε νιώθεις πανέτοιμη να τα μεγαλώσεις είτε εντελώς απροετοίμαστη για τον ερχομό τους, τα δίδυμα θα αλλάξουν τη ζωή σου. Μια ζωή που μπορεί να έχει ένταση, συγκρίσεις, ανταγωνισμό. Μια ζωή που θα έχει ένα δέσιμο υπέροχο - αυτό της δίδυμης μαγείας. Το δέσιμο είναι μοναδικό, όμως το ίδιο μοναδικό είναι και καθένα από τα δίδυμα παιδιά κι έτσι είναι καλό να τα αντιμετωπίζεις σε κάθε βήμα τους.

Αυτή είναι η περιγραφή που διαβάζω στο οπισθόφυλλο του βιβλίου «Ο ξεχωριστός κόσμος των διδύμων» που κρατάω στα χέρια μου, ενός πρακτικού οδηγού για γονείς με δίδυμα παιδιά που περιέχει πρακτικές συμβουλές και παραδείγματα από την εγκυμοσύνη μέχρι και τα πρώτα σχολικά χρόνια. Και ποιος θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα τη ζωή με τα δίδυμα από μία μητέρα που έχει βιώσει αυτό το ρόλο με τις καλές και τις δύσκολες στιγμές του, με τις απογοητεύσεις αλλά και τις χαρές που σε αποζημιώνουν στο έπακρο! Η συγγραφέας του βιβλίου, Εύη Σταθάτου, μιλάει αποκλειστικά στο Infokids.gr για το πώς προέκυψε η ιδέα για τη συγγραφή του και καταθέτει την προσωπική της εμπειρία με τα δίδυμα αγόρια της.

«Είχα αρκετό καιρό, θα έλεγα τα τελευταία χρόνια, στο μυαλό μου να γράψω ένα βιβλίο για τους γονείς διδύμων, κυρίως γιατί όπως και μέσα από το προσωπικό μου site, το mytwins.gr, ήθελα να μοιραστώ εμπειρίες και να προτείνω δοκιμασμένες ιδέες στους νέους γονείς. Ακόμη είχα την ανάγκη μέσα από αυτό το βιβλίο να τους χαλαρώσω λίγο, γιατί πολύ συχνά οι γονείς που αποκτούν δίδυμα είναι αρκετά τρομαγμένοι με τη νέα αυτή εμπειρία και λόγω της κούρασης απελπίζονται. Μέσα από το βιβλίο αυτό θα δουν με προσωπικά παραδείγματα και με την εμπειρία ενός ακόμη παιδιού μετά τα δίδυμα, ότι όλες οι δύσκολες φάσεις περνούν. Με προγραμματισμό και χωρίς άγχος, όλοι οι γονείς τα καταφέρνουν μια χαρά».

Το βιβλίο παρακολουθεί την ανατροφή των διδύμων ανά ηλικιακό στάδιο. Ποιο στάδιο ήταν το πιο δύσκολο για εσάς;

Για μένα προσωπικά το δυσκολότερο δεν ήταν το βρεφικό στάδιο, όπως ακούω τους περισσότερους γονείς να λένε. Δεν έχουν άδικο φυσικά, γιατί η αρχή με τα δίδυμα θέλει χρόνο, έχει πολύ ξενύχτι και η έλλειψη ύπνου και το άγνωστο της ανατροφής δύο παιδιών μαζί δημιουργούν κούραση και προβλήματα πολλές φορές. Όμως για μένα η πιο απαιτητική ηλικία, που αισθανόμουν ότι με έχει κυριολεκτικά ρουφήξει η μητρότητα, ήταν η νηπιακή και συγκεκριμένα όταν τα παιδιά ήταν μεταξύ δύο και τριών ετών. Ήταν η φάση της άρνησης και του όχι, του πείσματος, της άγνοιας κινδύνου και του συνεχούς κυνηγητού. Δεν είναι τυχαίο που η ηλικία αυτή των παιδιών έχει μείνει γνωστή ως terrible twos!

Από την προσωπική σας εμπειρία, γιατί είναι σημαντικό τα δίδυμα να μεγαλώνουν ως δύο ξεχωριστά παιδιά;

Τα δίδυμα είναι δύο παιδιά που από τη μέρα που ξεκινούν το ταξίδι τους στον κόσμο είναι συνέχεια μαζί, μεγαλώνουν παράλληλα και ταυτόχονα, και σε αντίθεση με τα αδέρφια διαφορετικής ηλικίας, δεν μαθαίνουν να λειτουργούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, γιατί αντιμετωπίζονται ως ένα. Πόσο συχνά ακούμε τον κόσμο να λέει “τα δίδυμα” αντί να αναφέρεται στα παιδιά με τα ονόματά τους! Παλιότερα τα έντυναν και με τα ίδια ακριβώς ρούχα, ευτυχώς όμως στις μέρες μας δεν εφαρμόζεται από τους περισσότερους γονείς. Τα παραδείγματα είναι πολλά... Πολλά δίδυμα παιδιά εξαιτίας της αντιμετώπισής τους έχουν προβλήματα κοινωνικοποίησης ή δεν μπορούν να σταθούν σε ένα χώρο, π.χ. σε ένα παιδικό πάρτυ, αν τυχόν το αδερφάκι τους δεν είναι εκεί. Φανταστείτε λοιπόν ένα νέο άνθρωπο που περνάει όλη την παιδική του ζωή έτσι, και καλείται ξαφνικά να ξεκινήσει την ενήλικη ζωή του μόνος του. Υπάρχουν παραδείγματα από δίδυμα παιδιά που τελειώνοντας το σχολείο πέρασαν σε διαφορετικές σχολές, σε διαφορετικές πόλεις και δεν κατάφερε να πάρει το καθένα το δρόμο του.

Γι’ αυτό ο ρόλος των γονιών με δίδυμα είναι πολύ σημαντικός. Στο βιβλίο οι γονείς θα βρουν αρκετά tips ανά ηλικιακό στάδιο που θα βοθήσουν τα δίδυμα να μεγαλώσουν ως δύο ξεχωριστά παιδιά.

Πώς είναι η σχέση ανάμεσα στα δίδυμα αδέρφια; Υπάρχει αυτός ο ιδιαίτερος δεσμός που ακούμε όλοι όσοι δεν έχουμε βιώσει ανάλογη εμπειρία;

Ναι, υπάρχει ένα ιδιαίτερο δέσιμο μεταξύ τους και ένας δικός τους τρόπος επικοινωνίας κάποιες στιγμές. Συχνά παρατηρούμε ότι καταλαβαίνονται πολύ καλά μεταξύ τους, αφού με δύο λέξεις, χωρίς να χρειαστεί να εξηγήσει ο ένας στον άλλον τι έχει στο μυαλό του, συνεννοούνται. Βέβαια, από την άλλη, η σχέση των διδύμων έχει μεγάλο ανταγωνισμό, ο οποίος δημιουργείται συχνά και από τους γονείς και το κοντινό τους περιβάλλον, αφού από την ημέρα που γεννιούνται τα παιδιά όλοι μπαίνουν σε μια διαδικασία σύγκρισης για όλα. Ποιο είναι πιο ψηλό, πιο παχύ, ποιο μίλησε πρώτο, ποιο περπάτησε κτλ., συμπεριφορές που παίρνουν μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν. Ποιο είναι καλύτερο στα μαθήματα, στα αθλήματα, στη συμπεριφορά και πάει λέγοντας!

Είστε επίσης μητέρα ενός αγοριού. Πώς είναι να μεγαλώνει με δίδυμα αδέρφια;

Ο Άρης μας ήρθε στη ζωή μας τέσσερα χρόνια μετά τα δίδυμα αδέρφια του. Από πολύ νωρίς άρχισε να διεκδικεί και να προσπαθεί να βρει την ταυτότητά του μέσα στην οικογένεια. Δεν είναι εύκολο θεωρώ να μεγαλώνεις με δίδυμα, ιδίως όταν είσαι μικρότερος. Γιατί τα δίδυμα πάντα έχουν ένα διαφορετικό δέσιμο, η σχέση τους είναι πιο ιδιαίτερη και το τρίτο αδερφάκι πολλές φορές μπορεί να αισθάνεται μόνο του. Μαθαίνοντας όμως στα δίδυμα παιδιά να συμπεριφέρονται αυτόνομα και ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, σίγουρα δημιουργούνται πιο ισορροπημένες σχέσεις και με τα άλλα μέλη της οικογένειας.

Η δίδυμη κύηση ήταν η πρώτη σας. Θα λέγαμε ότι πέσατε κατευθείαν στα βαθιά... Ποια ήταν τα πρώτα σας συναισθήματα όταν το μάθατε;

Το πρώτο και μοναδικό συναίσθημά μου όταν έμαθα ότι ήμουν έγκυος σε δίδυμα ήταν τρόμος. Δεν το είχα καθόλου στο μυαλό μου ως ενδεχόμενο, παρόλο που έχουμε αρκετά δίδυμα στην οικογένειά μου, και ομολογώ πως η ιδέα με σόκαρε αρχικά. Όσο περνούσε η εγκυμοσύνη άρχισα να το συνειδητοποιώ και να φαντάζομαι τα μωρά μου στην αγκαλιά μου και η εικόνα μου άρεσε πολύ. Όταν γεννήθηκαν βέβαια μπορώ να πω ότι αισθάνθηκα πραγματικά αυτό το μοναδικό συναίσθημα που είναι η μητρότητα.

Ποιες είναι οι συχνότερες ανησυχίες των μαμάδων που έχουν ή περιμένουν δίδυμα παιδιά και τι θα τις συμβουλεύατε;

Συνήθως οι γυναίκες που περιμένουν δίδυμα ανησυχούν για το πώς θα τα βγάλουν πέρα με δύο μωρά. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια φίλη που είχε γεννήσει ένα μωρό λίγο καιρό πριν από μένα, μου έλεγε: «Είναι απλά μαθηματικά. Οι 24 ώρες της ημέρας με δύο μωρά σίγουρα δεν φτάνουν. Τι θα κάνετε;». Τελικά φτάνουν οι ώρες της ημέρας, γιατί όταν είσαι γονιός διδύμων βρίσκεις διάφορους τρόπους και πατέντες για να οργανώσεις καλύτερα τη ζωή και την καθημερινότητά σου. Στο βιβλίο θα βρείτε πολλά πρακτικά παραδείγματα που θα σας βοηθήσουν.

Κάποιοι άλλοι γονείς αγχώνονται για το πώς θα μεγαλώσουν δύο ξεχωριστά, μοναδικά παιδιά. Αυτός είναι και ο βασικότερος στόχος του βιβλίου μου, να βοηθήσω τους γονείς να αντιμετωπίζουν τα δίδυμα παιδιά τους ξεχωριστά σε κάθε βήμα της διαδρομής.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.