Η Μυρτώ της Πάρου γιόρτασε τα 20στα της γενέθλια – Ο αγώνας ζωής της συνεχίζεται παρά τα σημαντικά προβλήματα υγείας της

Το Σάββατο 22 Ιουλίου συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την τραγική ημέρα που στιγμάτισε μια για πάντα την 15χρονη τότε Μυρτώ Παπαδομιχελάκη που έπεσε θύμα άγριας επίθεσης από τον  Άχμετ Βάκας,  στη Χρυσή Ακτή της Πάρου, συγκλονίζοντας το πανελλήνιο.

Την Κυριακή που μας πέρασε  η Μυρτώ γιόρτασε τα γενέθλιά της για πρώτη φορά στο σπίτι της στην Αθήνα αφού τα τελευταία πέντε χρόνια η «μόνιμη» κατοικία της ήταν τα νοσοκομεία και το κέντρο αποκατάστασης ANIMUS στη Λάρισα.

Η μητέρα της Μυρτώς, Mαρία Κοτρώτσου, μίλησε στο protothema.gr για την επιστροφή τους στην Αθήνα:

«Θέλαμε πάρα πολύ να γυρίσουμε στην Αθήνα , σπίτι και κυρίως για να αλλάξει η ψυχολογία της Μυρτώς.Πιστεύω ότι η Μυρτώ μας πρέπει να αρχίσει σιγά σιγά να έρχεται σε επαφή με ανθρώπους που έχουν μεγαλώςει μαζί της, με συγγενείς που την αγαπούν πολύ και θέλουν να είναι δίπλα της. Η αδερφή της είναι επίςης, πολύ χαρούμενη γιατί τώρα θα μπορούν να περνάνε πολλές ώρες μαζί οι δύο αδερφούλες, το δωμάτιό της είναι διακοσμημένο με αγαπημένα πράγματα της Μυρτώς και με δώρα που δεχτήκαμε όσο ήμασταν στο ANIMUS και δεν σας κρύβω ότι αυτές οι οικογενειακές στιγμές, μου είχαν λείψει πάρα πολύ. Το βλέπω και στο πρόσωπο της Μυρτώς. Η χαρά στα μάτια της μαρτυρά πόσο πολύ ήθελε και η ίδια αυτή την αλλαγή. Και μάλιστα χαρήκαμε και συγκινηθήκαμε όλοι όταν τη Κυριακή που μας πέρασε γιορτάσαμε τα γενεθλιά της και ήρθαν εδώ στο σπίτι να την δουν όλοι οι φίλοι της και οι φίλες της από το σχολείο. Την αγκάλιαζαν, τη φιλούςαν, της μιλούςαν και όλο αυτό της έκανε πολύ καλό. Όλα αυτά μας είχαν λείψει τόσα χρόνια και πιο πολύ στο παιδί μου, τη Μυρτώ.

Με όλα αυτά έχω δει μεγάλη διαφορά στη διάθεσή της, στην ψυχολογία της και εμένα αυτό μου δίνει πολύ μεγάλη δύναμη γιατί έχουμε κάνει πολύ μεγάλο αγώνα με τη Μυρτώ. Πέρα από το χαμόγελό της και το γέλιο της που δεν κρύβεται πλέον, έχω την αίσθηση ότι το παιδί με αυτή την αλλαγή προσπαθεί πιο πολύ, κάνει πιο ενεργά τις θεραπείες της και αυτό μας δίνει πολλές ελπίδες. Αλλά βέβαια ακόμα είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε ότι έχουμε δει διαφορά στις κινήσεις της αλλά πιστεύω ότι όλα θα πραγματοποιηθούν βήμα βήμα», λέει στο protothema.gr η μητέρα της Μυρτώς.

«Το πρόγραμμα είναι πολύ βαρύ. Τρέχουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ,πηγαίνουμε σε εργοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, φυσιοθεραπευτή γιατί θέλω το καλύτερο για το παιδί μου. Ήταν δική μας επιλογή να φύγουμε από το ANIMUS στη Λάρισα γιατί θέλαμε να έρθουμε στην Αθήνα, στο σπίτι κοντά στις φίλες και τους φίλους της Μυρτώς. Βέβαια οι άνθρωποι εκεί στο κέντρο αποκατάστασης, δεν μας είπαν ποτέ να φύγουμε αντιθέτως μας έλεγαν καθίστε κι άλλο. Αλλά εμείς θέλαμε μετά από πέντε χρόνια να μπούμε σε έναν ρυθμό ζωής πιο κανονικό γιατί κανονικό είναι να μένεις σε ένα σπίτι και όχι σε ένα κέντρο αποκατάστασης που να θυμίζει νοσοκομείο. Κάνει πιο εξειδικευμένες θεραπείες δηλαδή πηγαίνουμε σε γιατρούς που πιστεύουμε ότι είναι οι καλύτεροι για την περίπτωσή της ενώ σε ένα κέντρο αποκατάστασης δεν μπορούν οι γιατροί να είναι για τον κάθε ασθενή, οι καλύτεροι και είναι λογικό πιστεύω. Έναν μήνα τώρα που είμαστε εδώ στην Αθήνα γιατί και το σπίτι που είμαστε έχει πράσινο και είναι ήσυχο όπου αυτό κάνει πολύ καλό στην κόρη μου θέλω να πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε και οτι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα με τη Μυρτώ», πρόσθεσε η μητέρα του κοριτσιού, που συγκλόνισε το πανελλήνιο με την περιπέτειά της πριν από πέντε χρόνια.