Η personal trainer Άννα Βαλάρη είναι η μαμά που θα έπρεπε όλες να γίνουμε στην καραντίνα

«Πέτα τη σφουγγαρίστρα, αλλά κράτησε τον κάδο. Γέμισέ τον με νερό και πάμε να γυμναστούμε! Με μία σφουγγαρίστρα, ένα ξεσκονόπανο ή ακόμη και πλένοντας πιάτα μπορούμε να γυμναστούμε… Μυήστε τα παιδιά σας στον κόσμο της γυμναστικής και περάστε τις ημέρες της καραντίνας διασκεδάζοντας οικογενειακώς…» μας συμβουλεύει η Άννα Βαλάρη!

«ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΡΑΣΥΡΟΝΤΑΙ ΘΕΤΙΚΑ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΝΑ ΧΟΡΕΥΟΥΜΕ»

Έντεκα μήνες σε συνθήκες πανδημίας, έχει αλλάξει η ζωή μας, η ζωή των παιδιών μας και γενικότερα οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας. Οι γονείς είναι περισσότερες ώρες στο σπίτι, τα παιδιά έχουν σταματήσει τις αθλητικές δραστηριότητες και τα σχολεία ανοιγοκλείνουν, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Η Άννα Βαλάρη, δασκάλα κλασικού και σύγχρονου χορού με ειδίκευση στην ειδική αγωγή, pilates instructor και personal trainer, σκέφτηκε έναν έξυπνο τρόπο, ώστε να περνάει ποιοτικό χρόνο στο σπίτι μαζί με το σύζυγό της, επίσης γυμναστή, και τον μόλις δύο ετών γιο τους Νικόλα.

«Τις περισσότερες φορές, και λόγω της πανδημίας, ο γιος μου είναι παρόν στη δουλειά μου. Με βλέπει να χορεύω μπροστά από έναν υπολογιστή κι αυτοπροσκαλείται κι αυτός! Άλλες φορές κάνουμε γυμναστική μαζεύοντας τα παιχνίδια ή αφιερώνοντας χρόνο στις δουλειές του σπιτιού. Οπότε πολύ γρήγορα του έγινε τρόπος ζωής. Ακόμα και στα μαθήματά μας έξω στο πάρκο ο σύζυγός μου κι εγώ, τον παίρνουμε μαζί μας και τρέχει ανάμεσά μας, κάνει κοιλιακούς χοροπηδάει κάνει τη γυμναστική μέρος της καθημερινότητάς του. Όπως θα παρακολουθήσατε και στα βίντεο δεν υπάρχει περίπτωση να μη μας ακολουθήσει στη γυμναστική, με το που μας δει…»

«ΧΟΡΕΨΤΕ, ΑΝΕΒΟΚΑΤΕΒΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ, ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΕ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΤΕΙΤΕ»

Πώς όμως θα ξεκολλήσουμε τα παιδιά μας από τα tablet; Η Άννα Βαλάρη μας προτείνει…

«Κυρίως εξαιτίας της ιδιότητάς μου ως δασκάλα χορού σε παιδιά, παρά αυτή της μανούλας, μπορώ να πω με σιγουριά ότι τα παιδιά παρασύρονται θετικά, όταν μας βλέπουν να χορεύουμε ή να κάνουμε γυμναστική ανεξαρτήτου ηλικίας. Η παρακίνηση είναι απλά το “να μας δουν”. Βάλτε μουσική, χορέψτε, τρέξτε γύρω από το τραπέζι, ανεβοκατεβείτε από τον καναπέ και τις καρέκλες του σπιτιού σας και θα δείτε πως όχι μόνο θα γυμναστείτε αλλά και θα περάσετε χρόνο με τα παιδιά σας χωρίς τη βοήθεια tablet και κινητών»

«ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΑΜΑΔΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΟ ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ»

Πόσο εύκολο είναι για μία μανούλα-νοικοκυρά που δεν είναι τόσο εξοικειωμένη με τη γυμναστική να ακολουθήσει το πρόγραμμά σου;

«Πολλές γυναίκες λόγω “περιττών” κιλών ή “περίσσειας” κούρασης, αισθάνονται πως δε θα τα καταφέρουν. Γι αυτό το λόγο, όλες οι ασκήσεις έχουν παραλλαγές και προσαρμόζονται πάνω στην ανάγκη της κάθε μιας. Ως επί το πλέιστον, το ασκησιολόγιο στηρίζεται σε βασικές θέσεις του σώματος που μας δυναμώνουν παράλληλα με τις δουλειές, ώστε να μην τραυματιζόμαστε.

Συμπερασματικά, η αποτελεσματικότητα των ασκήσεων εξαρτάται από τη σωστή επανάληψη κι όχι από το πόσο “καλές”νοικοκυρές είμαστε ή κατά πόσο εξοικειωμένες είμαστε με τις δουλειές του σπιτιού. Ακόμα και όσες γυναίκες έχουν βοήθεια ..σίγουρα έχουν πιάσει σκούπα ή έχουν πλύνει πιάτα..»

«ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ!»

«Κυρίως οι γυναίκες είναι αυτές που προσπαθούν να είναι τέλειες στη δουλειά τους, τέλειες μαμάδες καλές νοικοκυρές και σύζυγοι και νιώθουν ενοχές αν αφιερώσουν χρόνο στη σωματική τους άσκηση ή αμελούν τόσο τη σωματική τους υγεία όσο και την πνευματική. Σώμα και πνεύμα είναι αλληλένδετα, αφού η άσκηση είναι ένας λόγος να βρεθούμε με τον εαυτό μας, μακριά από σκοτούρες. Για τις γυναίκες, λοιπόν, που νιώθουν “τύψεις” να αφήσουν τα παιδιά τους και να γυμναστούν απευθύνεται το ασκησιολόγιό μου συνδυάζοντας “δουλειές του σπιτιού”, σύντροφο και παιδιά.»

«ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΕΔΑΦΟΣ ΤΑ ONLINE ΜΑΘΗΜΑΤΑ»

Οι ειδικές συνθήκες των τελευταίων μηνών έχουν πλήξει και το δικό σας επάγγελμα, αφού τα γυμναστήρια και σχολές και χώροι άθλησης παραμένουν κλειστά. Πώς μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει τα μαθήματά σας;

«Τις πρώτες μέρες ήταν δύσκολο, ο κόσμος να αλλάξει τη ρουτίνα του. Ήθελε το γυμναστήριο του, την άνεσή του, τους φίλους του ίσως και το χώρο εκείνο που θα τους εμπνεύσει. Κάνοντας on line μαθήματα έπρεπε να κερδίσω τους μαθητές μου και ασκούμενους μου σε όλα αυτά τα προαναφερόμενα στοιχεία. Πιστεύω πως με την αγάπη μου για τη δουλειά μου το έχω καταφέρει κάτα ένα μέρος, και κατά ένα δεύτερο η νέα “κοινωνία” που ζούμε μας πίεσε στο να γίνονται πολλές δουλειές διαδυκτιακά, όποτε λίγο πολύ όλοι αρχίσαμε να το οικειοποιούμαστε. Επειδή όμως τα δια ζώσης μαθήματα είναι το κάτι άλλο όταν ο καιρός το επιτρέπει βρισκόμαστε έξω στα πάρκα και στο άλσος της περιοχής μας και περνάμε υπέροχα με τη γυμναστική μας.»

«ΘΑ ΜΕ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ»!

«Θα ήθελα να “ξεσηκώσω” και τους πιο δύσπιστους να ξεκινήσουν γυμναστική , διότι πέραν της ευεργετικής της ικανότητας να θεραπεύει και να ξεκουράζει το σώμα μας , αγαλλιάζει την ψυχή μας, διώχνει το θυμό, καταπολεμά το άγχος και ισορροπεί όλο μας το είναι. Θωρακίζει την υγεία και την ψυχολογία. Ξεκίνα από ένα περπάτημα, από ένα ποδήλατο, κάτι που θα ήθελες πριν από καιρό κι είναι ευκαιρία τώρα που “κάθεσαι” και ίσως να με θυμηθείς…»

(Follow instagram: Anna Pilates Instructor)