Η πολύχρωμη ανταλλακτική βιβλιοθήκη που έφτιαξαν οι μαθητές στα Κουφονήσια είναι απλά υπέροχη!

Αν στις φετινές σας οικογενειακές διακοπές βρεθείτε στα Κουφονήσια αναζητήστε την πολύχρωμη ανταλλακτική βιβλιοθήκη που έφτιαξαν με χαρά και οι μεράκι οι μαθητές του νησιού. Οι φωτογραφίες που λάβαμε από γνωστούς και φίλους που επισκέφθηκαν το νησί ήταν υπέροχες και θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα για αυτό το πρωτότυπο και άκρως καλαίσθητο project που αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να έρθουν τα παιδιά όλων των ηλικιών κοντά στα βιβλία.

Η πολύχρωμη ανταλλακτική βιβλιοθήκη έχει γίνει η αγαπημένη γωνιά των παιδιών του νησιού

Οι 3 ανταλλακτικές βιβλιοθήκες που δεσπόζουν επιβλητικά σε διάφορα σημεία του νησιού δημιουργήθηκαν τον Απρίλιο του 2019 όταν οι μαθητές του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού και του Γυμνασίου του νησιού με την πολύτιμη αρωγή των εκπαιδευτικών τους ένωσαν εθελοντικά τις δυνάμεις τους και θέλησαν να κάνουν κάτι ξεχωριστό για τον τόπο τους.

Με σύνθημα «πάρε ένα βιβλίο, άσε ένα βιβλίο» τοποθέτησαν αυτές τις μίνι προθήκες – βιβλιοθήκες στην είσοδο του κοινοτικού κτηρίου/ παιδική χαρά,
στην κεντρική παραλία στην πλατεία πεσόντων και τέλος στο λιμάνι στο κτήριο αναμονής/ εξυπηρέτησης επιβατών & μη, και στα σημεία αυτά ο καθένας αφήνει τα παιδικά ή εφηβικά βιβλία που δεν θέλει πια ώστε να τα βρει και να τα διαβάσει κάποιο άλλο παιδί. Μάλιστα, εκτός από τα βιβλία η δράση έχει επεκταθεί και στα επιτραπέζια παιχνίδια, ώστε τίποτα να μην πηγαίνει χαμένο.

Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη λειτουργεί χωρίς κανέναν περιορισμό, ο καθένας μπορεί να φέρει και να πάρει όσα βιβλία θέλει, χωρίς εγγραφή ή κάποιο χρηματικό αντίτιμο. Είναι προσβάσιμη  24 ώρες το 24ωρο και η συλλογή της εναλλάσσεται καθημερινά αφού τη διέπει η προϋπόθεση πως η προσφορά κάθε έντυπου υλικού είναι δεκτή και το απόθεμά της βασίζεται στην ανταπόκριση των επισκεπτών της.

Μακάρι να δούμε αντίστοιχες πρωτοβουλίες και στα υπόλοιπα νησιά της χώρα!