Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών: Μια ημέρα αφιερωμένη στην πολυγλωσσία και το σεβασμό της διαφορετικότητάς της

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών εορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου και είναι ημέρα αφιερωμένη στην εκμάθηση των γλωσσών. Καθιερώθηκε το 2001, με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe), όταν διοργανώθηκε για πρώτη φορά ο εορτασμός της με την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Έτους Γλωσσών και έκτοτε εορτάζεται κάθε χρόνο την ημέρα αυτή.

Απευθύνεται σε περίπου 800 εκατομμύρια Ευρωπαίους και τιμά περισσότερες από 200 ευρωπαϊκές γλώσσες, 24 από τις οποίες είναι επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 60 περιφερειακές ευρωπαϊκές γλώσσες και πολλές άλλες που ομιλούν άνθρωποι από άλλες χώρες του κόσμου.

Σκοπός του εορτασμού είναι η ευαισθητοποίηση όλων σχετικά με τη σημασία της εκμάθησης γλωσσών, η προβολή του τεράστιου γλωσσικού και πολιτισμικού πλούτου της Ευρώπης και η ενθάρρυνση της δια βίου εκμάθησης γλωσσών από ανθρώπους όλων των ηλικιών. Ο εορτασμός της ημέρας αυτής μας δίνει την ευκαιρία να τονίσουμε τα οφέλη της πολυγλωσσίας, αφού αποτελεί ένα πολύ καλό εφόδιο για την ευκολότερη εύρεση απασχόλησης, ταυτόχρονα όμως αποτελεί αντίβαρο στον αυξανόμενο λαϊκισμό, την ξενοφοβία και την έλλειψη ανεκτικότητας, όπου οι γλώσσες συχνά αντιμετωπίζονται ως μέσον αποκλεισμού και διχασμού.

edl-img

Η μάθηση γλωσσών ωφελεί τους νέους και τους μεγαλύτερους – ποτέ δεν είσαι πολύ μεγάλος για να μάθεις μια γλώσσα και να απολαύσεις τις ευκαιρίες που σου προσφέρει. Ακόμα και αν γνωρίζεις μόνο λίγες λέξεις της γλώσσας της χώρας που επισκέπτεσαι (π.χ. για διακοπές), αυτό σε βοηθά να κάνεις νέους φίλους και επαφές. Μαθαίνοντας τις γλώσσες άλλων ανθρώπων είναι ένας τρόπος να καταλάβουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο και να ξεπεράσουμε τις πολιτιστικές διαφορές μας.Οι γλωσσικές δεξιότητες είναι μια ανάγκη και ένα δικαίωμα για τον καθένα δηλαδή ένα από τα πιο σημαντικά μηνύματα της Ευρωπαïκής Μέρας Γλωσσών.

Οι γενικοί στόχοι της καθιέρωσης μιας τέτοιας ημέρας είναι να αυξηθεί στους Ευρωπαίους πολίτες η  αντίληψη της:
πλούσιας γλωσσικής πολυμορφίας της Ευρώπης, που πρέπει να διατηρηθεί και να εμπλουτιστεί

  • ανάγκης να διαφοροποιήσουν τον αριθμό των γλωσσών που μαθαίνουν οι άνθρωποι (να συμπεριλάβουν λιγότερο ευρέως χρησιμοποιούμενες γλώσσες), που θα έχει σαν αποτέλεσμα την πολυγλωσσία
  • ανάγκης για τους ανθρώπους να αναπτύξουν κάποιο βαθμό τις γνώσεις τους σε δυο ή περισσότερες γλώσσες για να είναι ικανοί να παίξουν σωστά το ρόλο τους στη δημοκρατική πολιτότητα της Ευρώπης.

official_languages_en
Κάθε φορά που νέα κράτη μέλη εντάσσονται στην ΕΕ, ο αριθμός των επίσημων γλωσσών αυξάνεται. Επίσημες γλώσσες είναι οι κάτωθι:
Ολλανδικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά 1958
Δανικά, Αγγλικά 1973
Ελληνικά 1981
Πορτογαλικά, Ισπανικά 1986
Φινλανδικά, Σουηδικά 1995
Τσεχικά, Εσθονικά, Ουγγρικά, Λεττονικά, Λιθουανικά, Μαλτέζικα, Πολωνικά, Σλοβακικά, Σλοβενικά 2004
Βουλγαρικά, Ιρλανδικά, Ρουμανικά 2007
Κροατικά 2013

Οι επίσημες γλώσσες της ΕΕ καθορίζονται σε έναν κανονισμό ο οποίος τροποποιείται μετά από την ένταξη νέων χωρών για να προστεθούν οι νέες επίσημες γλώσσες. Όλες οι επίσημες γλώσσες είναι ισότιμες. Οι 24 επίσημες γλώσσες δημιουργούν 552 δυνατούς συνδυασμούς, αφού κάθε γλώσσα μπορεί να μεταφραστεί σε 23 άλλες. Για να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δημιουργήσει εξαιρετικά αποτελεσματικές υπηρεσίες διερμηνείας, μετάφρασης και ελέγχου νομικών κειμένων. Εφαρμόζονται πολύ αυστηροί κανόνες για να διασφαλίζεται ότι οι υπηρεσίες αυτές λειτουργούν ομαλά και ότι το κόστος παραμένει λογικό.

Δεκαπέντε χρόνια μετά την καθιέρωση του εορτασμού, η ημέρα αυτή εξακολουθεί να συμβολίζει την ενότητα των ανθρώπων, μέσα από τη διαφορετικότητά τους. Ας είναι λοιπόν ο εορτασμός αυτός μια αφορμή για να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλη την Ευρώπη αλλά και στις άλλες ηπείρους ότι η γλωσσική ποικιλία είναι μια πολύτιμη περιουσία την οποία οφείλουμε να διαφυλάσσουμε και να αξιοποιούμε καθημερινά.

Μπορείτε να μιλήσετε στα παιδιά για την αξία της πολυγλωσσίας και τη σημασία της εκμάθησης ξένων γλωσσών παίζοντας μαζί στις ακόλουθες διαδραστικές δραστηριότητες που βρίσκονται εδώ