Η Θεοδώρα Σιάρκου στο Infokids: “Αγωνιώ για τα κατάλοιπα που θα αφήσει αυτή η κατάσταση στην ψυχολογία και την υγεία των παιδιών”

Η Θεοδώρα Σιάρκου είναι μία από τις λίγες ηθοποιούς που μέσα στα 20 περίπου χρόνια παρουσίας της στα ελληνικά καλλιτεχνικά δρώμενα -στην τηλεόραση, το θέατρο και τον κινηματογράφο- έχει χαράξει μια πορεία με συνέπεια, ήθος και αξιομνημόνευτες στιγμές: Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, μπορεί να έγινε ευρέως γνωστή μέσα από τη σειρά «Αέρινες Σιωπές» του ΜΕGA και έπειτα από «Το πιο γλυκό μου ψέμα» (ΑΝΤ1) και το «Μη μασάς το παραμύθι» (ALPHA), ωστόσο εντυπωσίασε το θεατρόφιλο κοινό στις παραστάσεις «Εύα και Νόρα», «Μετά την Βάρκιζα» και «Ελάτε σ’εμάς για έναν καφέ».

Φέτος την απολαμβάνουμε στην πολύ επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ1 «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο» ως φοβερή μαμά Φιλιώ. Γνωρίζουμε, όμως, ότι η Θεοδώρα Σιάρκου είναι και στην πραγματικότητα μαμά δύο μικρών παιδιών; Της ζητήσαμε να μας μιλήσει γι’αυτά, για το πώς την επηρέασε η πανδημία σε επαγγελματικό και οικογενειακό επίπεδο και για το μυστικό που την διατηρεί πάντα τόσο γοητευτική!

Πώς σας βρίσκει η πανδημία; Σίγουρα η δουλειά δημιουργεί μια κάποια κανονικότητα, ωστόσο ποιες είναι οι μεγάλες αλλαγές που έχετε δει στην δική σας ζωή; Ποια είναι για εσάς τα μεγαλύτερα εμπόδια;

Η πανδημία εμφανίστηκε ξαφνικά στις ζωές μας. Νομίσαμε πως ήρθε για λίγο και τελικά καλά κρατεί! Στην αρχή, την άνοιξη του 2020, βιώσαμε όλοι μας μια πρωτόγνωρη κατάσταση, ταμπουρωθήκαμε στα σπίτια μας, για ν’αντιμετωπίσουμε τον αόρατο “εχθρό” και βγήκαμε νικητές! Αλλά κερδίσαμε μια μάχη, όχι τον πόλεμο! Εκείνη η καραντίνα, για μένα τουλάχιστον, είχε και θετικά στοιχεία. Μπορεί να έκλεισαν τα σχολεία και τα θέατρα, αλλά “χόρτασα” την οικογένειά μου, εκμεταλλεύτηκα τον “ελεύθερο” χρόνο μου, κάνοντας ξεκαθαρίσματα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, και έριξα αρκετά τους ρυθμούς της γεμάτης ταχύτητα καθημερινότητάς μου. Πήρα ανάσα! Και υπήρξα τυχερή γιατί εισέπραξα και το επίδομα, πράγμα που δε συνέβη με αρκετούς φίλους ή συναδέλφους.

Σήμερα, έναν χρόνο μετά την πρώτη καραντίνα και έχοντας βιώσει, εν τω μεταξύ, αρκετούς περιορισμούς, είμαι ανήσυχη για το μέλλον. Με 3.000 κρούσματα την ημέρα και το θυμικό του κόσμου στα “κόκκινα”, εξαιτίας του εγκλεισμού και της ανεργίας σε πολλούς επαγγελματικούς τομείς (λιανεμπόριο, εστίαση, πολιτισμός ) επικρατεί μια ατμόσφαιρα βιαιότητας παντού!

Ο κόσμος έχει χάσει την ελευθερία του, έχει κουραστεί και έχει θυμώσει.Θεοδ Εξακολουθώ να πιστεύω πως ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η πανδημία, έχει επίκεντρο το πολύτιμο αγαθό της υγείας των ανθρώπων, ωστόσο βιώνουμε παράπλευρες απώλειες. Αναλογιζόμενη, βέβαια, παλιότερες πανδημίες ή συμφορές τόσο μεγάλης κλίμακας όπως αυτή, θεωρώ πως δεν έχουμε ζήσει τα χειρότερα, πράγμα που απεύχομαι, φυσικά. Οι αλλαγές στη δική μου επαγγελματική ζωή, είναι θετικές.

Επέστρεψα στην τηλεόραση μετά από αρκετά χρόνια απουσίας, εν μέσω πανδημίας! Κάνουμε καθημερινά γυρίσματα, τηρώντας τα μέτρα και τις αποστάσεις ασφαλείας και πολύ συχνά, η παραγωγή μας υποβάλλει σε covid test. Με μια λέξη, δουλεύω! Κι αυτό με κάνει να νιώθω δημιουργική και με εκτονώνει, με έναν τρόπο. Παρόλα αυτά, μου λείπει το θέατρο! …χωρίς να θέλω να ακουστώ αχάριστη.

Στην προσωπική και οικογενειακή μου ζωή, προβληματίζομαι για τα παιδιά, που η ζωή τους κυλάει μέσα από μια οθόνη, και δεν μπορούν να υπάρξουν στο φυσικό τους χώρο που είναι το σχολείο.

Αγωνιώ για τα κατάλοιπα που θα αφήσει αυτή η κατάσταση στην ψυχολογία αλλά και στην υγεία τους. Γι αυτό και φροντίζουμε μαζί με τον πατέρα τους, να βγαίνουμε στη φύση, όσο πιο συχνά μπορούμε, μιας και η επαφή με τη φύση είναι ευεργετική για όλους. Κατά τ’ άλλα…

Πεθύμησα τους φίλους μου… Πεθύμησα τις αγκαλιές, τα φιλιά…

Πεθύμησα ένα ταξίδι, μικρό…

Πεθύμησα ένα ταβερνάκι με παρέα και μουσική…

Πεθύμησα…

Είχαμε πολλά χρόνια να σας δούμε στην τηλεόραση. Ρίξατε βάρος στην διδασκαλία υποκριτικής; Σκεφτήκατε ποτέ να εγκαταλείψετε το επάγγελμα;

Η δημιουργία της οικογένειάς μου, μαζί με κάποια σοβαρά προβλήματα υγείας των γονιών μου τα οποία συνέπεσαν ταυτόχρονα με την οικονομική κρίση, όταν η μυθοπλασία στην ελληνική τηλεόραση δεν ευδοκιμούσε και δεν γίνονταν αρκετές παραγωγές για να “απορροφήσουν” πολλούς ηθοποιούς, είναι οι λόγοι για τους οποίους πήρα απόσταση από την τηλεόραση. Ωστόσο ήμουν ενεργή στο θέατρο, σε εναλλακτικές παραστάσεις, off Broadway, έκανα ταινίες μικρού μήκους και καταπιάστηκα με τα μαθήματα της υποκριτικής μετά από πρόταση της κ. Σίας Κοσκινά να διδάξω στην σχολή της, P.M.T.P by Sia Koskina,(School of Professional Music Theater Perfomance).

 Δεν μπορώ να σκεφτώ τον εαυτό μου να κάνει κάτι άλλο, ίσως δεν ξέρω και τίποτε άλλο να κάνω. Αγαπώ την υποκριτική και θέλω να καταπιάνομαι μαζί της… γι όσο θα με κρατούν τα πόδια μου.

Στο “Χαιρέτα μου τον πλάτανο”, την πολύ επιτυχημένη νέα σειρά της ΕΡΤ, υποδύεστε μια πολύ δυναμική γυναίκα με μεγάλη αδυναμία στο γιο της. Ταυτίζεστε με τον ρόλο αυτόν; Όσο για τη ζωή στο χωριό, θα την επιλέγατε ποτέ, δεδομένου ότι έχετε γεννηθεί στην Αθήνα;

Η ΦΙΛΙΩ μου, είναι δυναμική, φιλάρεσκη, τίμια, δίκαιη, καλή νοικοκυρά, καλή μαγείρισσα και κυρίως ειδήμον στην ματζούνο-ιατρική. Αγαπά τον κανακάρη της, εμπλέκεται διαρκώς στη ζωή του, και δεν θέλει, με τίποτα, την «Αθηναία»!!!  Για να μπορέσεις, να υποδυθείς έναν ρόλο, χρειάζεται να τον αγαπήσεις, να τον υπερασπίζεσαι σε κάθε του έκφανση, να βρεις τα προτερήματα και τις αδυναμίες του, τις “ρωγμές” του. Με τη Φιλιώ έχω κάποια κοινά χαρακτηριστικά, αλλά όχι όλα! Για παράδειγμα δεν είμαι τόσο ισχυρογνώμων, τόσο παρεμβατική μαμά, και τόσο καλή μαγείρισσα! Χα χα… Τη ζωή στο χωριό, στην επαρχία, θα την επέλεγα! Νιώθω πως ο άνθρωπος είναι πλασμένος για να ζει δίπλα στη Φύση. Όποτε βρίσκουμε την ευκαιρία πάμε οικογενειακώς στο μικρό μας «σπίτι στο Λιβάδι» που μας άφησαν οι γονείς μου στην Ήπειρο, στις Παπαδάτες Πρεβέζης, από οπού είναι και περήφανα η καταγωγή μου. Και καθόμαστε καιρό, όσο μπορούμε, παίρνουμε τη γάτα μας και πάμε!

Αν και η παρουσία σας στα social media είναι περιορισμένη, είναι γνωστό πως έχετε δημιουργήσει μια ευτυχισμένη οικογένεια με τον σύζυγό σας, με τον οποίον έχετε αποκτήσει και δύο παιδάκια. Παρατηρώντας τα ενδιαφέροντά τους, βλέπετε να έχουν έφεση στο θέατρο; Αν ήθελαν να γίνουν ηθοποιοί τι θα τα συμβουλεύατε;

Σημασία έχει να παρουσιάζεσαι στα media όταν υπάρχει κάποιος λόγος να παρουσιαστείς, τώρα τα υπόλοιπα είναι όπως λέμε «κοινωνική πολιτική», χρήσιμη βέβαια κι αυτή αφού είναι ανάλαφρη κι ευχάριστη, αρκεί να περιορίζεται σε αξιοπρεπή πλαίσια.

Παρατηρώντας τα παιδιά μας, ο γιος μας αποκλείεται να θελήσει να γίνει ηθοποιός, όσο για την κόρη μας, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες! Χα χα.. Σε γενικές γραμμές έχουν καλή σχέση με τα καλλιτεχνικά, ζωγραφίζουν, παίζουν μουσική, η μικρή χορεύει ακατάπαυστα, και βλέπουν θεατρικές παραστάσεις με ευχαρίστηση.

Αυτό που θα τα συμβούλευα και τα συμβουλεύω είναι πως εγώ κι ο πατέρας τους είχαμε την τύχη να καταφέρουμε να κάνουμε μια δουλειά που μας αρέσει, την επιλέξαμε, είμαστε δημιουργικοί μέσα απ’ αυτή και την κάνουμε με ευχαρίστηση. Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν, τουλάχιστον εγώ δεν γνωρίζω καμία!

Εργαζόμενη, μαμά και άκρως γοητευτική! Πόσο χρόνο αφιερώνετε στην εικόνα σας; Θα μας αποκαλύψετε τα μυστικά της ομορφιάς σας;

Είμαστε όπως νιώθουμε! Κι εγώ, τουλάχιστον αυτή την εποχή, νιώθω καλά. Τώρα το τρομερό μυστικό της ομορφιάς μου είναι πως δεν κάνω τίποτα για αυτήν. Μόνο, κάπως, το βάρος μου προσπαθώ να ελέγξω και την αγάπη μου για τις σοκολάτες. Δεν θα έκανα τίποτα για να αντισταθώ στο πέρασμα του χρόνου, τα βρίσκω τόσο μάταια όλα αυτά.