Ηλίας Μόσιαλος: «Η νέα παραλλαγή του Covid-19 απαντάται συχνότερα στις ηλικιακές ομάδες 0-19 ετών»

Σε εκτενή ανάρτησή του αναφορικά με τη μετάδοση της παραλλαγής B.1.1.7 του κορωνοϊού που αρχικά εμφανίστηκε στη Μ. Βρετανία και πρόσφατα ταυτοποιήθηκε και στη χώρα μας, ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρει πως «η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να επιδεινωθεί» και πως «η νέα παραλλαγή βρέθηκε να απαντάται συχνότερα στις ηλικιακές ομάδες 0-19 ετών», κάτι που αναπόφευκτα κάνει τους γονείς να ανησυχούν, ειδικά άμα τη επιστροφή των παιδιών στο σχολείο. Ας δούμε, όμως, τι εξηγεί ο κ. Μόσιαλος στη συνέχεια.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, αναφέρει πως η εν λόγω παραλλαγή του ιού διαφέρει ως προς τις υπόλοιπες ως προς το γεγονός, ότι είναι πιο μεταδοτική (το R της κυμαίνεται στο 0,4-0,7), κάτι μάλιστα που φάνηκε να ισχύει στη Μ. Βρετανία σε μία περίοδο με σχετικά αυστηρό lockdown. Οι επιστήμονες της χώρας μελετούν εντατικά την εξέλιξη της κατάστασης.

Παρακάτω στην ανάρτησή του ο κ. Μόσιαλος περιγράφει με λεπτομέρειες τον νέο τύπο αυτής της παραλλαγής, καθώς και τις περιοχές της Αγγλίας στις οποίες εμφανίστηκε σε μεγαλύτερο ποσοστό.

Αναφορικά με την εμφάνισή της στις ηλικιακές ομάδες γράφει:

«Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι επί του παρόντος το τυπικό στέλεχος – το αρχικό δηλαδή- εξακολουθεί να κυριαρχεί μεταξύ των άνω των 60 ετών (τουλάχιστον μεταξύ αυτών που έκαναν τεστ). Όπως γνωρίζουμε αυτές οι ηλικίες είναι πιο ευαίσθητες στο να αναπτύξουν σοβαρή νόσο COVID-19.

Η νέα παραλλαγή απαντάται συχνότερα στις ηλικιακές ομάδες 0-9 ετών και 10-19 ετών, σύμφωνα με τα δεδομένα έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Ανεξάρτητα από τη σχετική προβολή της παραλλαγής μεταξύ παιδιών, η επικράτηση είναι μεγαλύτερη μεταξύ των 10-19 ετών, όπως προκύπτει από την ανάλυση του συνόλου όσων έκαναν διαγνωστικά τεστ.

Πέραν της αυξημένης μεταδοτικότητας της ίδιας της παραλλαγής, θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλοι λόγοι για αυτή την ηλικιακή κατανομή. Για παράδειγμα

• τα ανοιχτά σχολεία κατά τη διάρκεια του λόκνταουν τα οποία πιθανώς ευνόησαν την παραλλαγή

• τα παιδιά και οι έφηβοι που κόλλησαν και φέρουν την παραλλαγή ίσως ανέπτυξαν συμπτώματα και επομένως οδηγήθηκαν στο να κάνουν διαγνωστικό τεστ.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα αυξημένη βιολογική ευαισθησία στα παιδιά και στους εφήβους έναντι των ενηλίκων και δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως τέτοια. Δεδομένου ότι αυτά δεν είναι τυχαία δείγματα από υγιείς ανθρώπους, αλλά αποτελέσματα που βασίζονται σε πιο στοχευμένα τεστ, πρέπει να ερμηνεύονται προσεκτικά.»

Και καταλήγει στο γιατί είναι σημαντικά όλα τα παραπάνω:

«• Γνωρίζουμε ότι η μετάδοση ιών που ξεκινά σε νεότερες ηλικιακές ομάδες αναπόφευκτα εξαπλώνεται σε ηλικιωμένους και οδηγεί στην περίπτωση του κορωνοϊού και σε σοβαρή ασθένεια. Έχουμε δει αυτό το μοτίβο στο παρελθόν.

Εάν η μόλυνση στα παιδιά και τους εφήβους δεν περιοριστεί, η νέα παραλλαγή πιθανότατα θα κυριαρχήσει γρήγορα και στους ενήλικες. Αυτό πιθανώς θα οδηγήσει σε ακόμη ταχύτερη εξάπλωση της λοίμωξης στους ηλικιωμένους, όπου η μόλυνση είναι πιο πιθανό να είναι πιο σοβαρή και να δημιουργήσει περαιτέρω πίεση στο Βρετανικό σύστημα υγείας.

• Η γεωγραφική και η ηλικιακή κατανομή υποδηλώνουν ότι παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται ήδη σε κρίσιμη κατάσταση, υπάρχει δυνατότητα αυτή να επιδεινωθεί. Μπορεί να δούμε να εξαπλώνεται δηλαδή η παραλλαγή σημαντικά εκτός της Νοτιοανατολικής Αγγλίας.

Εδώ να προσθέσω ένα σύντομο σχόλιο, καθώς πολλοί ρωτούν πώς η παραλλαγή αυξάνει τη δυνατότητα μετάδοσης. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τον ακριβή μηχανισμό. Υπάρχουν κάποιες μελέτες που υποδηλώνουν ότι τα επίπεδα του ιού στο λαιμό και στη μύτη είναι υψηλότερα μεταξύ εκείνων που έχουν μολυνθεί από τον αρχικό τύπο του ιού. Αυτό υποδηλώνει ένα από τους τρόπους που μπορεί να διευκολύνεται η εξάπλωση.

Η εμφάνιση και ο ρυθμός μετάδοσης της συγκεκριμένης παραλλαγής δείχνει απλά πως δεν έχει τελειώσει η μάχη με τον ιό. Οι μαζικοί εμβολιασμοί σε συνδυασμό με την τήρηση των μέτρων προστασίας θα μας δώσουν την αυξημένη δυνατότητα πρόληψης που χρειαζόμαστε για να σταματήσουμε τη διασπορά και να κερδίσουμε τον ιό.»