Κεραμέως: “Oι εκπαιδευτικοί θα εμβολιαστούν από τους πρώτους” – Πώς θα ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία στις 11/1

Η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά) την προσεχή Δευτέρα 11 Ιανουαρίου έχει ξεκινήσει και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μίλησε αναλυτικά για το σχέδιο ασφαλούς επιστροφής των μαθητών στα θρανία μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Τα 4 μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα Νηπιαγωγείων και Δημοτικών

Ειδικότερα, όπως δήλωσε η υπουργός, τα σχολεία θα ανοίξουν με κλιμακούμενη ώρα προσέλευσης των μαθητών, σημειώνοντας ότι θα υπάρχει δυνατότητα για διαφορετική ώρα έναρξης και λήξης των μαθημάτων, προκειμένου να μην υπάρξει συνωστισμός μαθητών, γονέων και κηδεμόνων.

Παράλληλα, όπως είπε η υπουργός, θα υπάρξουν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές, ενώ όπου υπάρχει δυνατότητα, θα χρησιμοποιούνται όλες οι είσοδοι των σχολείων για τους ίδιους λόγους.

Τα μέτρα προστασίας των εκπαιδευτικών

Η υπουργός έκανε γνωστό ότι θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα για εκπαιδευτικούς για να κάνουν προληπτικά τεστ για τον κορωνοϊό από τις 14:00 έως τις 17:00. “Πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο ώστε να υπάρξει μια εικόνα” είπε η υπουργός και πρόσθεσε ότι η πλατφόρμα αυτή αφορά και τους μαθητές του λυκείου, οι οποίοι μπορούν να ζητήσουν μέσω αυτής την εξέτασή τους για τον κορωνοϊό. Την ίδια ώρα ο ΕΟΔΥ θα κάνει δειγματοληπτικά τεστ στα σχολεία.

Πότε θα εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί – Ποιοι εξ αυτών έχουν προτεραιότητα

Η κα Κεραμέως δήλωσε ότι οι εκπαιδευτικοί θα εμβολιαστούν πριν τον γενικό πληθυσμό, ενώ προτεραιότητα θα έχουν οι καθηγητές με υποκείμενα νοσήματα.

Yπενθυμίζεται ότι χθες στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19 η  Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ερωτηθείσα για το πότε ακριβώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών απάντησε ότι ” Όσον αφορά για τους εκπαιδευτικούς, η πρώτη φροντίδα ήταν για τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε δομές με παιδιά με ειδικά προβλήματα. Οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι πιο μπροστά από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού και περίπου με παράλληλη ροή, με τις ηλικίες, με τις μικρότερες ηλικίες, όμως με υποκείμενα σοβαρά προβλήματα υγείας.”

Τι θα γίνει με την επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων

Ερωτηθείσα για το πότε αναμένεται να ανοίξουν τα Γυμνάσια και Λύκεια, η υπουργός σημείωσε ότι θα εξεταστεί το θέμα με τους ειδικούς, ενώ πρόσθεσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει ανακοίνωση για τη μείωση της εκπαιδευτικής ύλης για τις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς όπως είπε, ήταν μια δύσκολη χρονιά.

Οι φοιτητές θα επιστρέψουν στα έδρανα;

Για τα Πανεπιστήμια είπε ότι δεν υπάρχει εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για δια ζώσης μαθήματα, ενώ όπως είπε η υπουργός θα εκδοθεί ειδική εγκύκλιος για τις κατατακτήριες εξετάσεις.