“Και γιατί, δηλαδή, ΠΡΕΠΕΙ να κάνουμε παιδί;”

Ένα νέο ζευγάρι, παντρεμένο μόλις δύο χρόνια, που κουράστηκε να απαντά στο γιατί δεν κάνει ακόμα παιδί, ζητά να το ακούσουμε:

“Καθώς βαδίζουμε στον δεύτερο χρόνο του γάμου μας, μας ρωτούν συχνά αν και πότε θα κάνουμε παιδιά. Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση σε αυτό -ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει τις επιλογές του. Ευτυχώς, ο άνδρας μου κι εγώ μυριζόμαστε τις ίδιες ακριβώς απόψεις στο θέμα αυτό, τις οποίες βάλαμε σε λέξεις, στο παρακάτω κείμενο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Απλά μοιραζόμαστε τις απόψεις μας, δεν τις διακηρύττουμε ούτε κρίνουμε κανέναν.

Γιατί κάνατε παιδιά; Γιατί θέλετε παιδιά; Γιατί πρέπει ΕΜΕΙΣ να κάνουμε παιδιά; Είτε οι άνθρωποι το παραδέχονται είτε όχι, οι λόγοι συνήθως είναι: Α) επιρροή από την οικογένεια/την κοινωνία/τη θρησκεία, Β) μετά το γάμο, αυτό είναι το επόμενο βήμα, Γ) για να διατηρήσουν ή να προκαλέσουν έναν γάμο, Δ) για να γεμίσουν ένα κενό/να αντιμετωπίσουν τη βαρεμάρα.

Δεν μας απασχολεί η κοινωνία ή η θρησκεία, ούτε ακολουθούμε κάποιο μάταιο εγχειρίδιο ζωής, οπότε το Α ή το Β δεν μας απασχολούν. Επιπλέον, είναι δύσκολο να δεις τον τοκετό ως μία θεία, θαυματουργή ευλογία, όταν η αναπαραγωγή είναι μια αγνή, επιστημονική διαδικασία που οδηγείται από την πλέον πρωτόγονη επιθυμία του ανθρώπου. Επίσης, δεν βλέπουμε το παιδί ως εργαλείο για να ολοκληρώσουμε έναν γάμο ή να γεμίσουμε κάποιο κενό, οπότε ούτε το Γ) ούτε το Δ) μας αφορούν.

Δεν είμαστε μηδενιστές, ωστόσο κανένα παιδί δεν ζητά να γεννηθεί. Ως γονείς, ΕΣΕΙΣ κάνετε την επιλογή να φέρετε ένα παιδί σε αυτόν τον τρελό και βαθιά προβληματικό κόσμο. Έναν κόσμο που ούτε ασφαλής ούτε δίκαιος είναι, ωστόσο είναι ο κόσμος στον οποίον θα πρέπει να επιβιώσει το παιδί που θα φέρεις στον κόσμο. Αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να αφοσιωθείς με όλο σου το είναι στο να κάνεις ό,τι είναι εφικτό για να μεγαλώσεις χαρούμενα, ικανά, υγειά και καλοσυνάτα παιδιά. Πρέπει πνευματικά, συναισθηματικά, σωματικά και οικονομικά να είσαι έτοιμος να τους δώσεις τα εφόδια, τις αξίες και τις πηγές για να εξοπλιστούν και να “ανθίσουν” -χωρίς, βέβαια, να τα κακομάθεις. Αν δεν μπορείς να τα κάνεις όλα αυτά, τότε δεν θα πρέπει να γίνεις γονιός. Έτσι, αυτό δεν είναι κάτι για να πάρεις ελαφρά τη καρδιά και σίγουρα δεν είναι κάτι που θα κάνεις ‘για πλάκα’. Ωστόσο, πολύ λίγοι δείχνουν να το συνειδητοποιούν αυτό ή να το σκέφτονται αρκετά, πριν αρχίσουν να ξεπετούν κουτσούβελα.

Τα μικρά παιδιά δεν είναι παιχνίδια, μινιατούρες δικές σου, αποκτήματα ή χόμπι. Τα ενήλικα παιδιά δεν είναι σκλάβοι, χρηματοδότες, σωματοφύλακες, ψυχοθεραπευτές, ρομπότ ή υποκατάστατα συζύγων. Μας σοκάρει όταν οι άνθρωποι επιβάλλουν τις προσδοκίες τους στα παιδιά τους, τα χρησιμοποιούν για προσωπικό κέρδος, ανταγωνίζονται ή επιδεικνύονται μαζί τους και απαιτούν χρήματα και προσοχή από αυτά. Δεν μπορείτε να εκβιάσετε συναισθηματικά τα παιδιά σας για να εξυπηρετήσετε τις εγωιστικές σας ανάγκες – δεν σας χρωστάνε τίποτα! Πήρατε την απόφαση να γίνετε γονείς με δική σας ευθύνη, οπότε το επιχείρημα “Θυσιάστηκα για εσάς, τώρα πρέπει να κάνετε το XYZ για μένα” δεν είναι έγκυρο. Δεν λέμε ότι τα παιδιά δεν πρέπει να αγαπούν ή να φροντίζουν τους γονείς τους, αλλά ότι η αγάπη τους δεν πρέπει να συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις.

Κι όμως, υπάρχουν γονείς που είναι ανώριμοι, επιθετικοί ή εχθρικοί μεταξύ τους. Αναρωτιόμαστε: Νόμιζαν ότι ένα παιδί θα λύσει τα προβλήματά τους; Πώς αποφάσισαν να φέρουν ένα παιδί στο χάος τους; Δεν χρειάζεται να εξηγήσω το τραύμα και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα παιδιά όταν υπάρχει συνεχής σύγκρουση στο σπίτι.

Ακόμα χειρότερα, γιατί οι άνθρωποι αποκτούν παιδιά όταν δεν έχουν ούτε τον χρόνο ούτε την ενέργεια για να τα φροντίζουν; Μερικοί γονείς παρατούν τα παιδιά τους στις νταντάδες 24 ώρες το 24ωρο και δεν κάνουν καμία προσπάθεια να καταλάβουν ή να αλληλεπιδράσουν με αυτά, ούτε κατά την διάρκεια των λιγοστών ωρών που περνούν μαζί τους εκτός εργασίας. Πιστεύουν ότι τα χρήματα και τα δώρα τους αξίζουν περισσότερο από την αγάπη και την προσοχή τους; Μπορείτε να αναθέσετε σε εξωτερικούς συνεργάτες το μαγείρεμα, τον καθαρισμό, ακόμη και την εργασία σας – αλλά μπορείτε να αναθέσετε σε τρίτους τη γονική μέριμνα; Είναι η πιο σημαντική δουλειά που θα κάνετε ποτέ και -σε αντίθεση με την καριέρα σας- δεν θα έχετε ποτέ δεύτερη ευκαιρία να μεγαλώσετε τα παιδιά σας!

Η αλήθεια είναι, ότι υπάρχουν καλοί γονείς και κακοί γονείς. Καλοί ή κακοί, είμαστε όλοι προϊόντα της ανατροφής μας – οι κοσμοθεωρίες μας, οι ιδιοσυγκρασίες μας, τα τραύματα, οι προκαταλήψεις, τα στυλ επικοινωνίας, ακόμη και οι προσωπικότητες υπαγορεύονται από τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσαμε. Το πιο σημαντικό: Οι γονείς έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία και τον τρόπο που ρυθμίζουμε τα συναισθήματά μας – δύο στοιχεία που φτιάχνουν ή καταστρέφουν ένα άτομο. Ίσως να σκέφτεστε, “Και τι έγινε; Τα παιδιά θα μεγαλώσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δεν θα θυμούνται τις λεπτομέρειες!” Θα μεγαλώσουν, και θα έχει σημασία. Ήρθε η ώρα να κάνουμε κάτι καλύτερο από αυτό. Πιστεύουμε ότι πρέπει πρώτα να εκπαιδευτεί κανείς πολύ καλά πριν γίνει γονιός. Να αποκτήσει σωματική, συναισθηματική και ψυχική υγεία, να κερδίσει τα προς το ζην, να συνδεθεί με τον/την σύζυγό του και να δημιουργήσει οικογενειακό χρόνο – και στη συνέχεια να αναπαραγάγει! Τα παιδιά αξίζουν πραγματικά την απόλυτη αγάπη, φροντίδα, προσπάθεια και τον χρόνο μας.

Επιστρέφοντας στην προηγούμενη ερώτησή μας: Γιατί οι άνθρωποι να κάνουν παιδιά; Η ειλικρινής απάντηση θα πρέπει να είναι “Θέλω παιδιά γιατί πραγματικά θέλω να αφοσιωθώ στην αγάπη / την ανατροφή / την φροντίδα ενός παιδιού και είμαι σε θέση να προσφέρω ένα ευνοϊκό περιβάλλον και τους απαραίτητους πόρους γι’αυτό”. Ωστόσο, σπάνια το ακούμε ή το συζητάμε αυτό. Όλα αυτά τα λέμε, υποστηρίζοντας τον σωστό σχεδιασμό και ένα γνήσιο ανιδιοτελές κίνητρο ΠΡΙΝ να αποκτήσει κανείς παιδιά. Ο άντρας μου και εγώ δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο, και ίσως να μην είμαστε ποτέ – δεν υπάρχει τίποτα λάθος σε αυτό. Το να μην έχεις παιδιά είναι καλύτερο από το να είσαι απών, κακός, απρόθυμος ή αδαής γονέας. Δεν έχουμε εξελιχθεί οι άνθρωποι περισσότερο από το να καθορίζουμε την αξία μας από το πόσο πολύ αναπαράγουμε;”

Δείτε εδώ την αρχική ανάρτηση:

As we navigate our second year of marriage, if and when we will have children is a common question. There's no right or…

Gepostet von Risi Daxshinni am Sonntag, 4. Oktober 2020