Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα: Όλα όσα αγαπούν τα πιτσιρίκια στο καλοκαίρι και οι γονείς αδυνατούν να καταλάβουν

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι αναμφίβολα μια από τις αγαπημένες χρονικές περιόδους για τα παιδιά.

Κάτι ο απεριόριστος ελεύθερος χρόνος τους, κάτι που δεν είναι υποχρεωμένα να πάνε σχολείο, κάτι οι βουτιές με τις ώρες στη θαλασσα και φυσικά η κατανάλωση παγωτών που τους κάνει να αγαπούν το καλοκαίρι φανατικά!

Βέβαια, την ίδια ακριβώς ζέση δεν νιώθουν και οι γονείς καθότι οι ρυθμοί της καθημερινότητάς τους δεν αλλάζουν δραματικά με μοναδική εξαίρεση την όαση των τριων εβδομάδων καλοκαιρινών διακοπών.

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τους ανεξήγητους – για τα δεδομένα των ενηλίκων – λόγους για τους οποίους τα παιδιά λατρεύουν την καλοκαιρινή περίοδο.

Τα γυαλιά ηλίου:

Τα παιδιά λατρεύουν να φοράνε γυαλιά ηλίου. Το πρόβλημα ξεκινά όταν δεν θέλουν να φορέσουν το δικό τους ζευγάρι αλλά αντιθέτως επιμένουν να φοράνε το σκελετό του μεγαλύτερου αδερφού  (αδερφής) που και αυτό το θέλει διακαώς και δικαιωματικά να τα φορέσει. Και αφού τελικά το βενιαμίν καταφέρει να τα πάρει στα χέρια του και να εξασφαλίσει το οκ για να τα φορέσει “για λίγο” είναι σίγουρο ότι θα τα φορέσει ανάποδα ή στραβά λίγο πριν του πέσουν για τα καλά στο πάτωμα.

Τα ανοιχτά παράθυρα:

Μπαίνετε στο αυτοκίνητο οικογενειακώς και τα πιτσιρίκια έχουν την κακιά συνήθεια να ανοίγοπυν τέρμα τα παράθυρα ακόμα κι όταν έξω η ζέστη είναι αφόρητη και ο αέρας αγνοείται. Και τότε ακριβώς είναι η στιγμή που αρχίζουν τα παιδιά να παραπονιούνται ότι η ζέστη στο αμάξι είναι υπερβολική. Τι κι αν ο κλιματισμός δουλεύει στην υψηλότερη σκάλα; Τι κι αν τους λέτε ότι τα παράθυρα πρέπει να είναι κλειστά για να δροσίσει ο χώρος; Τα πιτσιρίκια δεν εννοούν να το καταλάβουν και η διαδρομή με το αυτοκίνητο μετατρέπεται αργά η γρήγορα σε εφιάλτη με μπόλικες δόσεις γκρίνιας και ιδρώτα.

Το ωράριο ύπνου αγνοείται:

Εντάξει το καλοκαίρι υπάρχει χαλαρότητα και το τυπικό πρόγραμμα ξεκούρασης μπορεί να παραταθεί σε λογικά πάντα πλαίσια αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που τα πιτσιρίκια το παρακάνουν και ιδίως με το ωράριο του βραδινού ύπνου. Στο διάστημα των διακοπών των τριών μηνών, ο ύπνος τους όχι μόνο χάνει κάθε προγραμματισμό και έλεγχο αλλά επηρεάζει άμεσα και εσάς που ενώ θέλετε να ξεκουραστείτε από μια γεμάτη δημιουργική ημέρα αυτά έχουν ακόρεστη όρεξη για παιχνίδια και βόλτες και ο ύπνος κάθε άλλο παρά επιθυμητός τους είναι.

Τα παγωτά:

Όλα τα πιτσιρίκια λατρεύουν να τρώνε παγωτό. Τα προβλήματα όμως ξεκινούν όταν δεν ξέρουν ποια γεύση να πρωτοδιαλέξουν και έπειτα αφού καταλήξουν σε μία και την δοκιμάσουν, αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι αυτό που θέλουν οπότε σας ικετεύουν να αγοράσετε εκ νέου παγωτό. Και αφού τους κάνετε το χατίρι και τους αγοράσετε νέα γεύση, κάπου εκεί θα αρχίσει να λιώνει στα χέρια τους και να λερώνει τα ρούχα τους και εσείς να αναστατώνεστε από το πόσο τραγικά μπορεί να εξελιχθεί μια απλή βόλτα για παγωτό.

Να περπατάνε ξυπόλητα:

Τα νήπια δεν έχουν καλύτερο από το να περπατάνε ξυπόλητα. Και είναι αλήθεια ότι αυτή τους η συνήθεια τούς κάνει καλό καθώς τα βοηθά να αναπτύξουν την ευαισθητοποίηση του σώματος, καλυτερεύει το βάδισμά τους και βελτιώνει τυχόν ορθοπεδικά προβλήματα. Τα προβλήματα ξεκινούν όταν δεν θέλουν να φορέσουν κάνενα παπούτσι, τριγυρνούν διαρκώς ξυπόλητα και φέρνουν κάθε είδους βρωμιά και ακαθαρσία μέσα στο σπίτι αφού προηγουμένως έχουν παίξει στην παραλία, στο κήπο ή την παιδική χαρά. Για να μην σας πούμε για τα τυχόν ατυχήματα που μπορεί να συμβούν αν πατήσουν καμιά αιχμηρή πέτρα ή κανένα αγκαθάκι.

Οι νερόμπομπες:

Τα γεμισμένα με νερό μπαλόνια που τα πετάς με φόρα είναι ένα από τα αγαπημένα καλοκαιρινά παιδικά παιχνίδια. Όσες νερόμπομπες κι αν τους γεμίσετε, όσες ώρες κι αν τα αφήσετε να παίξουν εκείνα πάντα θα θέλουν να παίξουν λίγο ακόμα. Οκ τους κάνετε το χατίρι αλλά το σπίτι σας στο απόηχο αυτού του παιχνιδιού είναι σαν να έχει βομβαρδιστεί με νερό. Για να μην αναφερθούμε στην πιθανότητα να γίνετε εσείς ο στόχος μπουγέλου!

Όπως και να έχει τα παιδιά αγαπούν το καλοκαίρι και θα το αγαπούν για συγκεκριμμένους λόγους ακόμα και αν ακούγονται σε εσάς κάθε άλλο παρά ελκυστικοί. Μην τους χαλάτε τη διασκέδαση και μην βιαστείτε να τα βάλετε στο κόσμο των μεγάλων!