«Καραμανδάνειο» Νοσ. Παίδων: Ξεκινά η λειτουργία ψυχιατρικής κλινικής για παιδιά και εφήβους

Η πρώτη ψυχιατρική κλινική για παιδιά και εφήβους στη νοτιοδυτική Ελλάδα πρόκειται να λειτουργήσει άμεσα στο «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας. Η δημιουργία της μονάδας νοσηλείας χρηματοδοτήθηκε από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, ενώ με απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, «η κλινική, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει την επόμενη εβδομάδα, θα στελεχώνεται από πέντε παιδοψυχίατρους, τέσσερις ψυχολόγους, τρεις λογοθεραπευτές, μία κοινωνική λειτουργό, έναν εργασιοθεραπευτή και 17 νοσηλευτές, ενώ αναμένεται να προσληφθεί ακόμη μία κοινωνική λειτουργός».

Επίσης, θα υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για την καθαριότητα και τη φύλαξη του κτιρίου.

Σχετικά με τις προετοιμασίες για τη λειτουργία της κλινικής, ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Επειδή δεν βρίσκονται εύκολα γιατροί με την ειδικότητα παιδοψυχίατρου, φροντίσαμε εδώ και περίπου ένα εξάμηνο να έχουμε το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό, όπως και νοσηλευτές, οι οποίοι απασχολούνται ήδη στην κύρια δομή του νοσοκομείου».

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, «η λειτουργία της κλινικής αποτελεί τη μοναδική δομή στη νοτιοδυτική Ελλάδα και πλέον δεν θα χρειάζεται να μεταφέρονται τα περιστατικά σε δομές της Αθήνας».

Όπως προαναφέρθηκε, στο «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας, ήδη, λειτουργεί Παιδοψυχιατρικό Τμήμα, το οποίο προσφέρει υπηρεσίες για την προαγωγή της ψυχικής υγείας και της ποιότητας ζωής των νηπίων, παιδιών και εφήβων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αλλά και γενικότερα των περιοχών Ηπείρου, Ιονίων Νήσων και Πελοποννήσου, καθώς και των γονιών και φροντιστών τους, με την παροχή παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών πρόληψης, φροντίδας, θεραπείας, συμβουλευτικής παρέμβασης και ευαισθητοποίησης σε παιδοψυχιατρικά θέματα.

Παράλληλα, τα εξωτερικά παιδοψυχιατρικά ιατρεία παρέχουν διάγνωση και θεραπεία σε ψυχικά προβλήματα παιδιών, εφήβων και οικογένειας.

Επίσης, στο πλαίσιο των υπηρεσιών του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος εντάσσονται δράσεις εκτός της δομής, όπως διαλέξεις στα σχολεία για ενημέρωση σε θέματα ψυχικής υγείας και εφηβείας, ομιλίες σε συλλόγους, ειδικές παρεμβάσεις σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας κ.ά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ