Αυτός είναι ο κίνδυνος που προβληματίζει τους ειδικούς με την επιστροφή των παιδιών στον αθλητισμό

Η παρατεταμένη αποχή των παιδιών από τον αθλητισμό και τα λουκέτα στις αθλητικές εγκατάστασεις λόγω της απαγόρευσης άθλησης έχουν δημιουργήσει ένα άνευ προηγουμένου σκηνικό. Η έλλειψη «σωματικής εκτόνωσης»  από την σωματική άσκηση έχει τεράστιες επιπτώσεις και στην ψυχολογία των παιδιών καθώς παρατηρούνται αλλαγές στον βιορυθμό και την συμπεριφορά τους.

Ενόσω ακόμη παραμένει “θολό” το χρονοδιαγράμμα άρσης των απαγορευτικών μέτρων στον αθλητισμό οι ειδικοί και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στα αθλήματα επισημαίνουν ότι το πολύ μεγάλο «διάλειμμα» που κάνουν τα παιδιά από τις προπονήσεις (σχεδόν έξι μήνες) θα βρει τα περισσότερα απροετοίμαστα όταν έρθει η ώρα της επιστροφής. Κάποια από αυτά, κάνουν προπόνηση μόνα τους σπίτι, κάποια όμως όχι.

Μάλιστα όπως επισημαίνει και η γνωστή μαμά blogger για θέματα παιδικού ποδοσφαίρου soccermum.gr Tι θα συμβεί στα «απροπόνητα» παιδιά όταν έρθει η ώρα που θα βγουν στα γήπεδα; Άραγε, μετά από πόσους μήνες, θα μπορέσουν να παίξουν ποδόσφαιρο; Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτήν την κατάσταση αλλά και πάλι δε θα ξέρουν τι να περιμένουν. Να σημειώσω ότι η απόδοση των περισσότερων, και είναι λογικό, θα έχει πέσει από το 90% (για να μην πω 100%) στο 50% αλλά και 40%

Η μείωση της απόδοσης και η χαλαρότητα που νιώθουν τα παιδιά αυτούς τους μήνες που είναι «κλεισμένα», με την επιστροφή τους και χωρίς τη σωστή διαχείρηση, μπορεί να τους οδηγήσει σε τραυματισμούς. Ας δώσουμε, λοιπόν, λίγο παραπάνω προσοχή στην προετοιμασία του εδάφους και εμείς οι γονείς αλλά και οι ίδιοι οι προπονητές. Αυτό που μπορούν να κάνουν οι τελευταίοι, για παράδειγμα, είναι να έχουν έτοιμο ένα σχέδιο για τη σωστή σωματική αλλά και ψυχική επαναφορά των παιχτών τους.