Κέικ σταφυλιού με γιαούρτι

Ξεκινάμε την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου με ένα κλασικό μαμαδίστικο κέικ με βασικό συστατικό τα σταφύλια που βρίσκονται σε αφθονία αυτή την εποχή. Τα πιτσιρίκια τρελαίνονται να τα τρώνε και εμείς δεν χάνουμε την ευκαιρία να τους τα σερβίρουμε σε έξυπνες παραλλαγές.

Υλικά:

500 γρ σταφύλια χωρίς κουκούτσια.
4 αυγά
1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
1/2 κούπα πετιμέζι
125 γρ βούτυρο
1/2 κούπα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1/2 κούπα γλυκό κόκκινο κρασί
2 βανίλιες
ξύσμα από 1 λεμόνι-1 κσ περίπου
1 γιαούρτι στραγγιστό
3 κούπες αλεύρι
2 κγ μπέικιν πάουντερ
1 κγ κανέλα

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου. Λαδώστε και αλευρώστε μια μεγάλη φόρμα για κέικ. Πλύντε καλά το σταφύλι σας, αφαιρέστε τις ρόγες από τα κοτσάνια, και αφήστε τις σε σουρωτήρι.Στον κάδο του μίξερ, ενώστε την ζάχαρη, το πετιμέζι, το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθούν καλά-3-4 λεπτά. Σε ένα μπολ, ενώστε καλά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα.

Προσθέστε στο μίξερ το ξύσμα λεμονιού, τα αυγά και τις βανίλιες. Χτυπήστε μέχρι να ενσωματωθούν, και προσθέστε το γιαούρτι. Χτυπήστε ακόμα λίγο, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά μεταξύ τους. Τέλος, προσθέστε το γλυκό κρασί και το αλεύρι, και χτυπήστε για πολύ λίγο, μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη ζύμη.

Ρίξτε μέσα το σταφύλι και ανακατέψτε απαλά με μια σπάτουλα. Αδειάστε την ζύμη στην φόρμα, και ισιώστε την λίγο με την σπάτουλα. Ψήστε για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει αρκετά το κέικ, και να βγαίνει καθαρή οδοντογλυφίδα που θα το τρυπήσετε. Εάν η φόρμα σας είναι πιο βαθιά, θα χρειαστεί λίγο χρόνο ακόμα-50 λεπτά πχ. Βγάλτε το κέικ από τον φούρνο, και αφήστε το να κρυώσει εντελώς.

Όταν είναι έτοιμο, χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι για να το ξεκολλήσετε απαλά από το κέντρο της φόρμας, κι αναποδογυρίστε το σε πιατέλα με προσοχή.