Κεραμέως: “Ήταν μια πολύ δύσκολη σχολική χρονιά. Κάναμε εξετάσεις για το καλό των παιδιών μας. Συγχαρητήρια στους μαθητές”

Κεραμέως: "Ήταν μια πολύ δύσκολη σχολική χρονιά. Κάναμε εξετάσεις για το καλό των παιδιών μας. Συγχαρητήρια στους μαθητές"

Με φόντο την ανακοίνωση των φετινών Βάσεων Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιά από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε εκτενώς στα τρέχοντα εκπαιδευτικά ζητήματα σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».

Συγχαρητήρια στους μαθητές που μπήκαν στο πανεπιστήμιο

«Να πω πολλά συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες και σε όλους όσοι εισάγονται στις σχολές επιλογής τους. Επίσης, να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, γονείς, εκπαιδευτικούς, στελέχη. Ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά. Εμείς επιμείναμε. Κάναμε εξετάσεις για το καλό των παιδιών μας. Οι εξετάσεις, αντικειμενικά, διεξήχθησαν πολύ καλά, με μεγάλες καινοτομίες. Τα παιδιά μας έλαβαν τα αποτελέσματά τους μέσω μηνύματος (sms) στο κινητό, με σεβασμό απέναντι στον υποψήφιο και την αγωνία».

“Οι νέοι μας δεν εγκλωβίζονται στα πανεπιστήμια και οι σπουδές τους έχουν αντίκρισμα”

«Είχαμε φέτος και μεγάλες αλλαγές θεσμικές, όπως οι βάσεις εισαγωγής και όπως το παράλληλο σύστημα εισαγωγής. Η μεταρρύθμιση αυτή προσφέρει οφέλη και βγαίνουν όλοι κερδισμένοι. Βγαίνουν κερδισμένα τα ίδια τα παιδιά και οι γονείς τους. Γιατί δεν εγκλωβίζονται στα πανεπιστήμια και οι σπουδές τους έχουν αντίκρισμα. Δεν έχουμε πλέον τα φαινόμενα να εισάγεται κανείς με 1,2,3. Οι νέοι μας έχουν διέξοδο και προοπτική. Και θα τους δώσουν αυτά που θέλουν σε γνώσεις και θα τα βοηθήσουν να αποκατασταθούν επαγγελματικά. Αναγνωρίζεται πλέον το κύρος των σπουδών για τα Πανεπιστήμια. Οι φοιτητές εκεί πληρούν τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις και για πρώτη φορά απέκτησαν λόγο στο πώς θα εισάγονται οι φοιτητές. Τα Πανεπιστήμια είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον συντελεστή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Αντιστοίχως τα δημόσια ΙΕΚ. Και βεβαίως, θα δοθεί η δυνατότητα να αναπροσαρμοστεί αυτό εφόσον έχουν βγει τα φετινά αποτελέσματα».

Τριπλάσιες οι αιτήσεις των υποψηφίων στα Δημόσια ΙΕΚ

«Για πρώτη φορά τα Δημόσια ΙΕΚ μπαίνουν στον χάρτη. Αναβαθμίζονται. Φέτος οι υποψήφιοι μπορούσαν να υποβάλλουν μηχανογραφικό είτε για Πανεπιστήμια είτε για Δημόσια ΙΕΚ. Είχαμε τριπλάσιες αιτήσεις από τις προσφερόμενες θέσεις. Είχαμε έναν στους τέσσερις φοιτητές που επέλεξε Δημόσιο ΙΕΚ σε άλλη περιφέρεια από αυτή που κατοικεί. Η δημόσια κατάρτιση είναι μια εναλλακτική επιλογή και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η Πολιτεία θα επενδύσει 400 εκατ. ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ, για την ουσιαστική αναβάθμιση των Δημόσιων ΙΕΚ».

Το 30% των φοιτητών στα Πανεπιστήμια δεν αποφοιτά

«Δεκαετίες τώρα κοροϊδεύουμε τα παιδιά. Φροντίζουμε ώστε τα παιδιά μας να έχουν επιλογές. Εμείς αυτό θέλουμε. Τα παιδιά επιλέγουν το δρόμο που ανταποκρίνονται στις κλίσεις, στις δεξιότητες και στην προοπτική που θέλουν. Ένα 30% των φοιτητών μας δεν αποφοιτούν ποτέ. Η χώρα μας έχει το χαμηλότερο ποσοστό αποφοίτησης σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τι δήλωσε για τους μαθητές που δεν πέρασαν κάπου

«Περίπου 14.000 περισσότεροι υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι δεν περνάνε πουθενά. Υπάρχει η επιλογή των Δημόσιων ΙΕΚ. Θα υπάρξουν άλλες 20.000 θέσεις στα Δημόσια ΙΕΚ τον Σεπτέμβριο. Υπάρχει η δυνατότητα της κατάρτισης και επίσης υπάρχει η εναλλακτική, να προετοιμαστούν εκ νέου για να δώσουν του χρόνου Πανελλαδικές».

Ειδικά μαθήματα και βάση εισαγωγής

«Για πρώτη φορά προβλέφθηκε η διδασκαλία όλων των ειδικών μαθημάτων. Αυτό θα επεκταθεί και την επόμενη χρονιά. Το ειδικό μάθημα έχει μια ειδική βαρύτητα. Στην αρχιτεκτονική το σχέδιο έχει ειδική βαρύτητα. Για τη βάση εισαγωγής στο σχέδιο, έχει σημασία ο βαθμός που παίρνεις στο ειδικό μάθημα και γι’αυτό το λόγο υπάρχει βάση εισαγωγής».

Τι δήλωσε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους εκπαιδευτικούς και τα τεστ

«Οι εκπαιδευτικοί έχουν ανταποκριθεί μαζικά στον εμβολιασμό. Αγγίζουμε το 80% και θέλω να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ για το μαζικό εμβολιασμό. Έχουμε πει ότι ένας εκπαιδευτικός πρέπει να είναι είτε πλήρως εμβολιασμένος είτε να έχει πιστοποιητικό νόσησης το τελευταίο εξάμηνο, είτε να κάνει δύο εργαστηριακά τεστ με δική του ευθύνη και κόστος της εβδομάδα. Η πρόβλεψη στους μαθητές είναι δύο self test την εβδομάδα. Τα πρωτόκολλά λειτουργίας τα συζητάμε αυτή την περίοδο με την επιτροπή των ειδικών για το πώς θα αντιμετωπίζονται τυχόν κρούσματα. Η τάση είναι τα σχολεία να είναι ανοιχτά. Τα δεδομένα πλέον είναι διαφορετικά. Πλέον έχουμε το εμβόλιο. Το τμήμα έκλεινε για να περιορίσουμε τη διασπορά κυρίως στο σπίτι».

Διαβάστε επίσης:

Η κόρη της τραγουδίστριας Πάολα “σάρωσε” στις Πανελλήνιες και μπήκε δεύτερη σε υψηλόβαθμη σχολή

Ερέτρια: Νιόπαντρος με μωρό 2 μηνών ο 29χρονος διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος που βρέθηκε νεκρός

Ναύπακτος: Ο Δημήτρης που έχασε και τους 2 γονείς του από κορωνοϊό τα κατάφερε και πέρασε στην Ιατρική!