Κεραμέως στο Ιnfokids.gr “Ανοίγουμε «Νέους Ορίζοντες» για τους φοιτητές, τους καθηγητές, για τα ίδια τα Πανεπιστήμιά μας”

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε αποκλειστική συνέντευξή της στο Ιnfokids.gr  αναφέρθηκε στις σαρωτικές αλλαγές στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας που φέρνει το σχέδιο νόμου που αφορά στην ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία.

Όπως τονίζει η υπουργός  οι αλλαγές στα Πανεπιστήμια φέρνουν νέα δεδομένα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευσηκαι διασφαλίζουν Πανεπιστήμια πιο ποιοτικά, πιο λειτουργικά, πιο αξιοκρατικά, πιο εξωστρεφή.

Πώς μέσω του νέου νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ προάγεται η διεπιστημονικότητα και η διεύρυνση των ακαδημαϊκών οριζόντων των φοιτητών;  Τι επιλογές τους δίνονται;

Η διεπιστημονικότητα προάγεται πολλαπλώς μέσω του προωθούμενου νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ. Τα προγράμματα σπουδών γίνονται πιο σύγχρονα και πιο ελκυστικά. Θεσμοθετούμε, μεταξύ άλλων, διεπιστημονικά κοινά/διπλά προπτυχιακά μεταξύ πανεπιστημιακών τμημάτων του ίδιου ή άλλων ΑΕΙ, εντός και εκτός Ελλάδας, δίνουμε στους φοιτητές μας δυνατότητα επιλογής μαθημάτων άλλων τμημάτων, της ίδιας ή άλλης Σχολής εντός του ίδιου ΑΕΙ.

Επιπλέον, μπορούν να οργανώνονται περισσότερα του ενός προπτυχιακά προγράμματα σπουδών ανά τμήμα, ενώ θεσπίζουμε και το «Ελληνικό Erasmus», δηλαδή την εσωτερική κινητικότητα φοιτητών μεταξύ Ελληνικών ΑΕΙ. Για παράδειγμα, ένας φοιτητής της Αρχιτεκτονικής μπορεί να παρακολουθήσει ένα εξάμηνο στη Σχολή Καλών Τεχνών ή ένας φοιτητής Νομικής σε τμήμα Οικονομικών άλλου ΑΕΙ.

Η διεπιστημονικότητα αποτελεί διεθνή τάση. Είναι καιρός να φύγουμε από τα στεγανά, και αυτό υπηρετεί, μεταξύ άλλων, το νέο νομοσχέδιο. Ανοίγουμε «Νέους Ορίζοντες» για τους φοιτητές, τους καθηγητές, για τα ίδια τα Πανεπιστήμιά μας.