Κορωνοϊός: Τέλος οι μάσκες στα σχολεία των ΗΠΑ και στα σχολικά προαύλια της Ισπανίας

Παιδίατρος: "Κυρία Κεραμέως, σκοπεύετε και η φετινή σχολική χρονιά να κυλήσει με μασκα, τηλεκπαίδευση και φιλοτιμο;"

Καλιφόρνια, Νιου Τζέρσεϊ, Κονέκτικατ,  ανακοινώνουν ότι αίρεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία, πολλούς μήνες αφότου την πέταξαν οι ρεπουμπλικανικές Πολιτείες, εν μέσω της πανδημίας αναφέρει το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κατάργηση της μάσκας στα σχολεία – Επιστροφή στην κανονικότητα

Ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, ο Φιλ Μέρφι, ο οποίος επανεξελέγη τον Νοέμβριο, ανέφερε ότι η μάσκα δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική στα σχολεία από τις 7 Μαρτίου. «Ένα τεράστιο βήμα προς την επιστροφή των παιδιών μας στην κανονικότητα», τόνισε.

Το παράδειγμα του Μέρφι ακολούθησε λίγο αργότερα ο Νεντ Λάμοντ, ο κυβερνήτης του Κονέκτικατ. Η μάσκα στα σχολεία της Πολιτείας αυτής θα καταργηθεί στις 28 Φεβρουαρίου.

Άλλη μια μικρή Πολιτεία, το Ντέλαγουερ, όπου βρίσκεται και η κατοικία του προέδρου Τζο Μπάιντεν, έκανε γνωστό ότι από την Παρασκευή καταργείται η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους ενώ στα σχολεία θα καταργηθεί στις 31 Μαρτίου.

Η περίπτωση της Καλιφόρνια

Τη μεγαλύτερη αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η ανακοίνωση του Γκάβιν Νιούσομ, του κυβερνήτη της Καλιφόρνια, μιας Πολιτείας 40 εκατομμυρίων κατοίκων: η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους καταργείται για όλους τους εμβολιασμένους πολίτες, από τις 15 Φεβρουαρίου. Ο Νιούσομ εξήγησε, σε ανάρτησή του στο Twitter, ότι οι μολύνσεις έχουν μειωθεί κατά 65% σε σύγκριση με την «κορύφωση» της παραλλαγής Όμικρον και ότι παρατηρείται «σταθεροποίηση στις νοσηλείες» σε όλη την Πολιτεία.

Πάντως, στα σχολεία, οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα συνεχίσουν να φορούν μάσκα και ο κυβερνήτης τους κάλεσε να εμβολιαστούν ή να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου.

Στο Όρεγκον, η κυβερνήτρια Κέιτ Μπράουν ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι θα άρει το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας «το αργότερο μέχρι τις 31 Μαρτίου».

Ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Τσάρλι Μπέικερ ανακοίνωσε και αυτός με τη σειρά του ότι από τις 28 Φεβρουαρίου παύει η υποχρέωση χρήσης μάσκας στα σχολεία. Η κάθε σχολική περιφέρεια ωστόσο θα έχει τη δυνατότητα να λάβει μέτρα σε τοπικό επίπεδο, εφόσον το κρίνει σκόπιμο.

Ισπανία: Κατάργηση της μάσκας στα προαύλια σχολείων

Τέλος στη χρήση μάσκας στα προαύλια των σχολείων σε όλη την Ισπανία από την ερχόμενη Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο.

Τι ισχύει με τις μάσκες στα σχολεία στις υπολοιπεσ χώρες της Ευρώπης

Παιδίατρος: "Πώς μιλάμε για σωστή χρήση μάσκας, όταν τα θρανία μπρος και πίσω από το κρούσμα, απέχουν λιγότερο από μισό μέτρο;"

Όπως αναφέρει ο Guardian πολλές χώρες έχουν υιοθετήσει την υποχρεωτική μάσκα στους μαθητές ακόμη και σε αυτούς του Δημοτικού και αυτό έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Αγγλία: Υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Γαλλία: Υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους μαθητές άνω των 11 ετών (το μέτρο ισχύει από τον Νοέμβριο) Υποχρεωτική κάλυψη του προσώπου με μάσκα σε όλα τα δημοτικά σχολεία (το μέτρο ισχύει από τις 15 Δεκεμβρίου)

Ιταλία: Εάν σε κάποια τάξη υπάρχει έστω και ένα ανεμβολίαστο παιδί, τότε όλα τα παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω, είναι υποχρεωμένα να φοράνε μάσκα.

Βέλγιο: Υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλα τα παιδιά άνω των 6 ετών τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοιχτούς χώρους των σχολείων

Ισπανία: Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα παιδιά άνω των 6 ετών στα σχολεία τους.

Γερμανία: Το κάθε ομόσπονδο κρατίδιο μπορεί να αποφασίσει ξεχωριστά το τι θα κάνει αλλά η Ομοσπονδιακή οδηγία αμέσως μόλις ξέσπασε η Όμικρον είναι η μάσκα να είναι υποχρεωτική σε όλα τα σχολικά κτίρια από όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Σουηδία: Οι μαθητές στη Σουηδία δεν είναι υποχρεωμένοι να φοράνε μάσκα.

Νορβηγία: Και στη Νορβηγία οι μαθητές δεν είναι υποχρεωμένοι να φοράνε μάσκα στα σχολεία.

Διαβάστε επίσης:

Έκκληση: Η 14χρονη Δήμητρα διαγνώστηκε με ενδοκράνια υπέρταση και χρειάζεται τη βοήθειά μας

Τι μπορεί να σημαίνουν αυτά τα μικρά, «αθώα» σημαδάκια στο μωρό σας; (εικόνα)

Αυτές είναι οι 5 παιδικές ταινίες κινουμένων σχεδίων που θα δώσουν «μάχη» για το Όσκαρ (video)