Κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες και σπαράγγια

Θέλετε να κάνετε λίγο διαφορετική τη κλασική συνταγή για το κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο; Σας έχουμε το μυστικό που θα κάνει αυτό το πιάτο που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές παιδιών ακόμα πιο νόστιμο! Εμείς ορισμένες φορές επιλέγουμε να βάλουμε στο τάψι μας και σπαράγγια. Είναι ένα όχι και τόσο δημοφιλές λαχανικό που αποτελεί μοναδική πηγή θρεπτικών συστατικών, που συμβάλλουν στη σωματική και πνευματική υγεία.Περιέχουν μια υγιή δόση της ισχυρής αντιοξειδωτικής βιταμίνης C (πάνω από 30% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης), ενώ τα οφέλη για την υγεία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και την αντίσταση κατά των οφθαλμολογικών παθήσεων.

Τα σπαράγγια ανταποκρίνονται καλά σχεδόν σε όλους τους τρόπους μαγειρέματος: στον ατμό, στο τηγάνι, βραστά, ακόμη και ψητά. Προτιμήστε να έχουν την ίδια διάμετρο γιατί θα είναι πιο εύκολο το μαγείρεμά τους αφού θα χρειαστούν τον ίδιο χρόνο.

Θα πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί με τη συντήρησή τους. Τυλίγουμε τη βάση τους με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, τα βάζουμε σε μια πλαστική σακούλα και τα τοποθετούμε στο πιο ψηλό ράφι του ψυγείου, ή τα τυλίγουμε με βρεγμένη πετσέτα.Όσο πιο γρήγορα τα καταναλώσουμε τόσο το καλύτερο, αφού η γεύση τους εξασθενεί κάθε μέρα που περνάει. Στην κατάψυξη αφού ζεματιστούν προηγουμένως, διατηρούνται αρκετούς μήνες.

Υλικά

1 ολόκληρο κοτόπουλο γύρω στο 1 1/2 με 2 κιλά
1 κιλό πατάτες
1 σκόρδο σε σκελίδες
1 λεμόνικομμένο σε φέτες
δυο τρία κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
20 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και άλλα 20 γρ. λιωμένο
1 μεγάλο μάτσο σπαράγγια με κομμένα τα κοτσάνια τους
αλάτι
πιπέρι
1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς αέρα ή στους 180 πάνω- κάτω. Σε ένα μεγάλο ταψί βάζουμε τις πατάτες κομμένες σε κομμάτια, τις σκελίδες του σκόρδου και τις φέτες λεμόνι. Πασπαλίζουμε με το θυμάρι, προσθέτουμε το λάδι, αλατοπιπερώνουμε καλά και ανακατεύουμε με τα χέρια για να πάνε τα υλικά παντού.

Πλένουμε το κοτόπουλο και με ένα μαχαίρι ανασηκώνουμε προσεκτικά την πέτσα του στήθους έτσι ώστε να σχηματίσουμε μια “τσέπη”. Βάζουμε μέσα λίγο από το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ενώ πασαλείβουμε με το υπόλοιπο καλά το κοτόπουλο γύρω γύρω. Αλατοπίπερώνουμε, το βάζουμε στο ταψί μαζί με τις πατάτες και το αφήνουμε να ψηθεί για 45 περίπου λεπτά γυρίζοντας το προσεκτικά μια φορά.

Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ταψί φροντίζοντας να το κρατήσουμε για μερικά δευτερόλεπτα πάνω από τις πατάτες έτσι ώστε να βγάλει όλο το ζουμί του. Το αφήνουμε για λίγο σε μια πιατέλα, ρίχνουμε στο ταψί τα σπαράγγια και το λευκό κρασί, ανακατεύουμε ώστε να υπάρχουν υγρά παντού και ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στο ταψί. Ψήνουμε για άλλα τρία τέταρτα μέχρι το κοτόπουλο να είναι έτοιμο και οι πατάτες μαλακές, φροντίζοντας κάθε τόσο να το γυρίζουμε προσεκτικά και να το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο με την βοήθεια ενός πινέλου. Έτσι πετυχαίνουμε μια σούπερ τραγανή πέτσα. Όταν είναι όλα έτοιμα βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, το τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να σταθεί για δέκα λεπτά με ένα τέταρτο. Στην συνέχεια ρίχνουμε μέσα στο φαγητό τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και σερβίρουμε. Μην φοβηθείτε το ότι την αρχική φάση το φαγητό δεν έχει αρκετά υγρά. Με το ζουμί του κοτόπουλου και το κρασί γίνεται μια εκπληκτική σάλτσα τελικά. Καλή σας όρεξη!