Κοζάνη: Γονείς και κηδεμόνες ξεσηκώθηκαν γιατί κληρώθηκε σημαιοφόρος ένας αλλοδαπός μαθητής με χαμηλές επιδόσεις

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι από τη φετινή σχολική χρονιά η επιλογή σημαιοφόρων και παραστατών στο Δημοτικό Σχολείο θα γίνεται με κλήρωση ανάμεσα στο σύνολο των μαθητών της τάξης στοχεύοντας στη δημιουργία θετικού παιδαγωγικού κλίματος στη σχολική μονάδα και αποφεύγοντας τους ανταγωνισμούς και τις διενέξεις μεταξύ των μαθητών, προκλήθηκαν αντιδράσεις.

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί έκαναν λόγο για καίριο πλήγμα στην έννοια της αριστείας και σειρά αλλαγών που στοχεύουν στην εξίσωση των μαθητών προς τα κάτω. Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλουαπαντώντας στα επικριτικά σχόλια επί του θέματος τόνισε πως «ολοι έχουν δικαίωμα να κρατούν τη σημαία, όπως και υποχρέωση να την υπερασπίζονταιΔεν είναι δυνατόν ένας μικρός αλλά υπαρκτός αριθμός οικογενειών να διαγκωνίζονται μεταξύ τους και να πιέζουν τους εκπαιδευτικούς να δώσουν βαθμούς για να γίνει το παιδί τους σημαιοφόρος. Εμείς προτείνουμε να γίνεται κλήρωση και να αναδεικνύεται ο σημαιοφόρος. Κλήρωση ανάμεσα σε ίσους ως προς τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Πολιτεία.»

5ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης: Κληρώθηκε σημαιοφόρος ένας αλλοδαπός μαθητής με χαμηλές επιδόσεις

Η Κοζάνη είναι η πρώτης περιοχή της χώρας που η εφαρμογή της νέας διαδικασίας επιλογής των σημαιοφόρων των παρελάσεων μέσα από κλήρωση και όχι με βάση τη βαθμολογία τους ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και κινητοποιήσεων.

Με αφορμή την επέτειο απελευθέρωσης της Κοζάνης που τιμάται κάθε χρόνο στις 11 Οκτωβρίου και διεξάγεται μαθητική παρέλαση, το 5ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης διεξήγαγε κλήρωση για το ποιος μαθητής θα σηκώσει τη σημαία και το αποτέλεσμα ήταν αρκούντως αμφιλεγόμενο ώστε να πυροδοτηθούν έντονες αντιδράσεις γονέων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Kozanimedia, τις έντονες αντιδράσεις γονέων πυροδότησε η ανάδειξη (μέσω της κλήρωσης πάντα) ως σημαιοφόρου, μαθητή με καταγωγή από την Αλβανία, ο οποίος έχει χαμηλή επίδοση στη βαθμολογία, σε σχέση με τους περισσότερους συμμαθητές του. Όπως αναφέρουν στο Kozanimedia γονείς μαθητών, σκέφτονται ακόμη και το να μην επιτρέψουν στα παιδιά τους τη συμμετοχή στην παρέλαση της 11ης Οκτωβρίου, με τους ίδιους να εστιάζουν κυρίως στη χαμηλή βαθμολογία του εν λόγω μαθητή, τον οποίο χαρακητρίζουν ως «παντελώς αδιάφορο» για τα μαθήματα. και όχι στην καταγωγή του από τη γειτονική χώρα.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του Kozanimedia, δε λείπουν και κάποιοι γονείς εκείνοι που χρησιμοποιούν ως επιχείρημα την καταγωγή του παιδιού από την Αλβανία, ζητώντας «να σηκώσει τη σημαία μαθητής που γεννήθηκε στην Ελλάδα».

Ο εν λόγω μαθητής θα είναι ο σημαιοφόρος του σχολείου του τόσο στην παρέλαση της 11ης, όσο και σε εκείνη της 28ης Οκτωβρίου

Στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου σημαιοφόρος θα είναι μαθήτρια από την Αλβανία

Να σημειωθεί πως και για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου κληρώθηκε (ανάμεσα σε συνολικά 60 μαθητές) επίσης μαθήτρια από την Αλβανία, για την οποία, ωστόσο, δε φαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερες αντιδράσεις, καθώς, σύμφωνα με γονείς μαθητών, πρόκειται για ένα κορίτσι που προσπαθεί φιλότιμα στο σχολείο, σε αντίθεση με τον συμμαθητή της, ο οποίος, όπως λένε χαρακτηριστικά, «δε φέρνει ούτε τα βιβλία του».

Ο προϊστάμενος, πάντως, της Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης Γιάννης Γκαμπούρας, με τον οποίο επικοινώνησε το Kozanimedia, αφού σημείωσε πως δεν έχει ακόμη ενημερωθεί σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει στο 5ο Δημοτικό Σχολείο, ξεκαθάρισε πως η ανάδειξη των σημαιοφόρων και παραστατών και για την 11η, αλλά και για την 28η Οκτωβρίου, θα γίνει με βάση τη νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και μόνο, όπως ορίζει, άλλωστε, και ο Νόμος.