Κριθαράκι με αρακά και λαχανικά: Το γιουβέτσι της Νηστείας

Ο σεφ Γιώργος Τσούλης μας δίνει την δική του εκδοχή για ένα νηστίσιμο γιουβέτσι με αρακά, μανιτάρια και λαχανικά, που θα κλέψει τις εντυπώσεις στο οικογενειακό τραπέζι.

Υλικά

500 γρ. αρακά, κατεψυγμένο

400 γρ. ντομάτα, κονκασέ

250 γρ. κριθαράκι, μέτριο

200 γρ. μανιτάρια portobello, κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες

1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 καρότο, κομμένο σε κυβάκια

1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε κυβάκια

½ μάτσο βασιλικό, ψιλοκομμένο

200 ml ζωμό λαχανικών

Αλάτι

Πιπέρι

Ελαιόλαδο

Eκτέλεση

Τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να ζεσταθεί. Αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, την πιπεριά, το καρότο, τα μανιτάρια και σοτάρουμε για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Έπειτα, προσθέτουμε το κριθαράκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμα ανακατεύοντας συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα, ώστε να μην κολλήσει το κριθαράκι.

Κατόπιν, προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, το ζωμό λαχανικών, κατεβάζουμε τη φωτιά στο μέτριο και σιγομαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.Τα τελευταία 5 λεπτά βρασίματος προσθέτουμε τον αρακά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε εκ νέου. Μόλις χυλώσει το φαγητό, προσθέτουμε το βασιλικό και σερβίρουμε το κριθαράκι ζεστό.