Κρήτη: Τοποθέτησαν με επιτυχία, κοχλιακό εμφύτευμα σε άπορο 6χρονο με νευροαισθητήρια βαρηκοΐα

Πραγματοποιήθηκε , χθες Τρίτη, με απόλυτη επιτυχία από την εξειδικευμένη ομάδα της ΩΡΛ Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, με επικεφαλής τον Καθηγητή Ωτορινολαρυγγολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Γεώργιο Βελεγράκη, επέμβαση τοποθέτησης κοχλιακού εμφυτεύματος, σε παιδί ηλικίας 6 ετών.

Το μικρό παιδί ήταν άπορο και ανασφάλιστο, αλβανικής καταγωγής και έπασχε από νευροαισθητήρια βαρηκοΐα. Η οικογένειά του αδυνατούσε να καλύψει τα έξοδα της συγκεκριμένης επέμβασης, μιας ιατρικής επέμβασης που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί νωρίτερα αναφέρει το Cretalive.gr.

Η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα είναι γνωστή και ως αιφνίδια νευροαισθητήριος βαρηκοΐα και εμφανίζεται σε 2-20 άτομα ανά 100.000 ετησίως. Η πάθηση αυτή ορίζεται ως οξεία και ανεξήγητη -με βάση το ιστορικό του ασθενούς και την εξέταση από τον ιατρό- νευροαισθητήρια απώλεια ακοής, που ξεκινά από τα 30dB και κυμαίνεται σε 3 ή και περισσότερες συνεχόμενες ακοομετρικές συχνότητες. Αυτό το είδος βαρηκοΐας είναι κατά κανόνα μονόπλευρη και συμβαίνει μέσα σε λιγότερες από 72 ώρες. Οι πιθανές αιτιάσεις που κρύβονται πίσω από την ασθένεια αυτή είναι πολλές, χωρίς όμως να έχει καταδειχθεί κάποια συγκεκριμένη. Πέρα από συγκεκριμένες βλάβες όπως τραύμα από έκρηξη ή βλάβη από έντονη αλλαγή πίεσης, οι υπόλοιπες αιτίες που έχουν αναφερθεί είναι μηνιγγίτιδα, παρωτίτιδα ή κάποια βαριά λοίμωξη του μέσου ωτός που προχώρησε στον έσω ους. Όταν δε μπορεί να καταδειχθεί κάποια παθολογία που μπορεί να οδήγησε στην αιφνίδια νευροαισθητήρια βαρηκοΐα, τότε εικάζεται ότι μπορεί να προήλθε από κάποιον ιό ή θρόμβο στο αίμα που επηρεάζει την αιματική παροχή έσω ωτός.

Μετά την έκδοση του Ν. 4320/2015, όπως αυτός τροποποιήθηκε με το Ν. 4368/2016, περί ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών, και της σχετικής ενημέρωσης των γονιών του παιδιού από την αρμόδια υπηρεσία της 7ης Υ.ΠΕ., οι γονείς του παιδιού ακολούθησαν όλες τις σύννομες διαδικασίες, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., με ευτυχή κατάληξη την πραγματοποίησης της επέμβασης.