“Κυρία Κεραμέως, τα παιδιά έχουν στερηθεί το παιχνίδι και τις διακοπές. Κλείστε επιτέλους τα σχολεία”

Δεν έχουν τέλος οι αντιδράσεις γονέων και εκπαιδευτικών για την  παράταση της φετινής σχολικής χρονιάς για τους μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού που καλούνται να ολοκληρώσουν τα μαθήματά τους την Παρασκευή 25 Ιουνίου αντί για την Τρίτη 15 Ιουνίου όπως συνέβαινε παραδοσιακά κάθε χρόνο.

Η Ένωση Γονέων Νέας Σμύρνης  με ανακοίνωση που εξέδωσε ζητά από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να αλλάξει την απόφασή της, παραθέτοντας τους 7 λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί η παράταση της σχολικής χρονιάς.

Η ανακοίνωση των γονέων

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Σχετικά με τη φετινή παράταση του σχολικού έτους για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση έως τις 25 Ιουνίου, σας απευθύνουμε την παρούσα θέτοντας υπόψη σας τα εξής:

– Το θετικό, αν και το μόνο, μέτρο των αυτοδιαγνωστικών τεστ που πάρθηκε για την επαναλειτουργία των σχολείων καταδεικνύει αρκετά κρούσματα σε μαθητές, με αποτέλεσμα τμήματα και σχολικές μονάδες να κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

– Υπάρχουν αρκετά σχολεία που έκλεισαν και σχολεία που τα τμήματα τους έχουν μπει ακόμα και τρεις φορές σε καραντίνα, με συνέπεια οι μαθητές να επιστρέφουν στην τηλεκπαίδευση, κενά της οποίας υποτίθεται πως θα κάλυπτε η παράταση του σχολικού έτους με τη δια ζώσης διδασκαλία

– Όταν ένα τμήμα μικρών μαθητών κλείνει, οι γονείς υποχρεώνονται να απέχουν εκτάκτως από την εργασία τους ή να επιστρατεύονται ηλικιωμένοι συγγενείς για να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι, με συνέπεια να διαταράσσεται ο οικογενειακός προγραμματισμός που μόλις ξεκίνησε να βρίσκει τους ρυθμούς του μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

– Μαθητές των οποίων οι γονείς επιλέγουν να μην τους στείλουν στο σχολείο – είτε επειδή υπάρχει μεγαλύτερο παιδί στην οικογένεια σε καραντίνα είτε επειδή φοβούνται για τους ηλικιωμένους της οικογένειας – μένουν αναγκαστικά εκτός της όποιας εκπαιδευτικής διαδικασίας.

– Η χρήση μάσκας από τους μαθητές – που μπορεί να είναι και εικοσιπέντε – σε αίθουσες με ανοιχτά παράθυρα στις υψηλές θερμοκρασίες του Ιουνίου χωρίς χρήση κλιματιστικών κι ανεμιστήρων καθιστούν ανυπόφορη την παραμονή στις τάξεις και δυσχαιράινουν τη διεξαγωγή των μαθημάτων.

– Οι μαθητές της ΣΤ΄τάξης των δημοτικών σχολείων σε περίπτωση που νοσήσουν ή μπουν σε καραντίνα κινδυνεύουν να χάσουν τις εξετάσεις για τα πρότυπα, τα μουσικά και τα καλλιτεχνικά γυμνάσια, αφού σύμφωνα με τα ισχύοντα δεν προβλέπεται δεύτερη ημερομηνία, όπως συμβαίνει με τις πανελλαδικές εξετάσεις της Γ΄λυκείου.

– Τα παιδιά έχουν στερηθεί όλους τους προηγούμενους μήνες, ακόμα και την περίοδο των σχολικών διακοπών των Χριστουγέννων και του Πάσχα, τη χαρά του ελεύθερου παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους.

Με τα σχολεία ανοιχτά μέχρι το τέλος Ιουνίου και το ενδεχόμενο της καραντίνας να παραμονεύει, ας μην στερηθούν και μέρος των καλοκαιρινών διακοπών τους.

Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω, ζητάμε να επανεξετάσετε την παράταση των μαθημάτων για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και να λήξει το σχολικό έτος στις 15 Ιουνίου όπως κάθε χρόνο.