Λάρισα: Εξελίξεις στην υπόθεση της 5χρονης Κατερίνας που “‘εσβησε” μετά από υψηλό πυρετό

Το χαμόγελο της  5χρονης Αικατερίνης Γκαβούτσικου “έσβησε” ξαφνικά πριν από 2 χρονια αφήνοντας πίσω της αναπάντητα ερωτήματα για τις συνθήκες θανάτου και τα αίτια που οδήγησαν σε αυτόν.

Η 5χρονη Κατερίνα ενώ εισήχθη με πυρετό στο ΓΝΛ το μεσημέρι 17 Φεβρουαρίου 2020 μετά από διήμερη νοσηλεία, στις 5 τα ξημερώματα 19 Φεβρουαρίου 2020 «απεβίωσε αιφνιδίως» όπως σημειωνόταν στη λιτή ανακοίνωση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Να ριχθεί άπλετο φως για το θάνατο της 5χρονης Κατερίνας που “έσβησε” μετά από υψηλό πυρετό

Συμπληρωματική προκαταρκτική εξέταση με αφορμή τον θάνατο της 5χρονης, Αικατερίνης Γκαβούτσικου, ενώ νοσηλευόταν στην Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, παρήγγειλε Αντεισαγγελέας πλημμελειοδικών με νέα παρέμβαση του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας  Ελευθερία, στο πλαίσιο της συμπληρωματικής εξέτασης θα κληθεί να καταθέσει επιπλέον ιατρικό προσωπικό του ΓΝΛ πέραν των συνολικά πέντε γιατρών (σ.σ. μία ιδιώτης παιδίατρος και 4 νοσοκομειακοί παιδίατροι που κατέθεσαν ήδη στο πλαίσιο της αρχικής εισαγγελικής, προκαταρκτικής έρευνας.

Ο Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Λάρισας, φαίνεται να πείστηκε από επιπλέον στοιχεία που σταδιακά εντάχθηκαν στην δικογραφία και με την απόφαση του για συμπληρωματική εξέταση, επί της ουσίας διευρύνει τον κύκλο του υπό εξέταση ιατρικού προσωπικού του ΓΝΛ χωρίς μέχρι σήμερα – με αφορμή και το απόρρητο της έρευνας – να είναι γνωστό σε ποια Τμήματα του ΓΝΛ, υπηρετεί το επιστημονικό προσωπικό που θα κληθεί να καταθέσει. Με ιώβεια υπομονή παρακολουθεί τις εξελίξεις και η οικογένειά της 5χρονης μαθήτριας του 13ου νηπιαγωγείου Λάρισας, αναμένοντας την ολοκλήρωση της διερεύνηση της υπόθεσης και της απόδοσης τυχόν ευθυνών.

Στο Νοσοκομείο Παίδων 11χρονος με πνευμονική εμβολή λόγω επιπλοκών του κορωνοϊού

Η αιτία θανάτου

Στο πόρισμα της πολυσέλιδης έκθεσης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας υπογραμμίζεται ότι ο θάνατος της μικρής «οφείλεται σε σηπτική καταπληξία επί εδάφους λοίμωξης στρεπτοκοκκικής αιτιολογίας». Η ολοκλήρωση των ειδικών εργαστηριακών εξετάσεων –στο πλαίσιο της ιατροδικαστικής έκθεσης- ήταν ο λόγος για τον οποίο εκκρεμούσε επί ένα έτος η υποβολή της δικογραφίας από το Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας, ο προϊστάμενος της οποίας, Απ. Τζαμαλής, είχε παραγγείλει τότε, προκαταρκτική έρευνα.

Οι γιατροί θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις

Οι εμπλεκόμενοι γιατροί θα κληθούν να καταθέσουν στο πλαίσιο της διερεύνησης των συνθηκών νοσηλείας που οδήγησαν στο θάνατο του μικρού κοριτσιού. Ο κ. Καραγιάννης -σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ελευθερία»- προχώρησε μάλιστα και στον ορισμό παιδιάτρου – πραγματογνώμονα που θα συνδράμει στην έρευνα, η οποία θα συμπεριλάβει όλες τις φάσεις παρακολούθησης και αντιμετώπισης του περιστατικού, από την ιδιώτη παιδίατρο, δηλαδή έως την εισαγωγή και νοσηλεία της 5χρονης στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου κατέληξε.

Πώς ο πυρετός στοίχισε τη ζωή της μικρής

Η 5χρονη εκδήλωσε πυρετό αρχικά στις 7 Φεβρουάριου και η οικογένεια επικοινώνησε τηλεφωνικά με την ιδιώτη παιδία­τρο και ακολούθησε επίσκεψη στο ιατρείο, τις επόμενες ημέρες. Την Κυριακή 16 Φεβρουάριου η μικρή ανέβασε πυρετό και τη Δευτέρα μετα­φέρθηκε ξανά στο ιατρείο όπου η ιδιώτης γιατρός συνέστησε παραπομπή του κοριτσιού ως «εμπύρετο από εβδομάδος» στο νοσοκομείο. Όντως τη Δευτέρα 17 Φεβρουάριου η 5χρονη εισάγεται στην Παιδιατρική Κλινική του ΓΝΛ και δύο ημέρες μετά, τα ξημερώματα της 19ns Φε­βρουάριου, πεθαίνει «χωρίς διάγνωση».

Η ξαφνική επιδείνωση

Η κατάσταση της 5χρονης όπως δηλώθηκε τουλάχιστον από τους γιατρούς εμφανιζόταν ως σταθερή, όταν στη 1.30 τα ξημερώματα της 19ns Φεβρουάριου «παρουσίασε υπερδιέγερση και ανησυχία» με τα συμπτώματα να επιδεινώνονται συνεχώς εξέ­λιξη που οδήγησε τους γιατρούς στην απόφαση να διακομισθεί σε Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Κάτι που τελικά δε συνέβη αφού στις 4.50′ τα ξημερώματα η κατάσταση της 5χρονης επιδει­νώθηκε και «σε ημιλιπόθυμη κατάσταση μεταφέρθηκε στο εξεταστήριο της Κλινικής» όπου έχασε τις αισθήσεις της.

Το ανακοινωθέν για το θάνατό της

Στη λιτή ανακοίνωση, που έδωσε εκείνο το πρωί στη δημοσιότητα η διοίκηση της 5ns ΥΠΕ, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έδινε τις πρώτες πληροφορίες για θάνατο του κοριτσιού, σημειώνοντας ότι «στις 17/2/2020, εισήχθη στις 13:00 κοριτσάκι 5 ετών στην Παιδιατρική Κλινική κατόπιν παραπομπής από ιδιώτη παιδίατρο, μετά από συνε­χιζόμενη πυρετική κίνηση από εβδομάδας. Στι5 19/2/2020 απεβίωσε στις 5:00 το πρωί, αιφνί­δια». Ζητήθηκε νεκροψία – νεκροτομή και ανα­μένουμε το αποτέλεσμα».

Διαβάστε επίσης:

Στην ανακρίτρια η Πισπιρίγκου με αλεξίσφαιρο και χειροπέδες πισθάγκωνα

Ικαρία: Άκαρπες οι έρευνες για τον 17χρονο Μιχάλη που αγνοείται από τις 20/7 – Έσωσε τον φίλο του και αψήφησε το πρόβλημα υγείας τους

Λάρισα: Μετωπική αγροτικού με αυτοκίνητο – Στο νοσοκομείο ζευγάρι με τα δύο παιδιά του, 1 και 4 ετών