Λάρισα: Να ριχθεί άπλετο φως για το θάνατο της 5χρονης Κατερίνας που “έσβησε” μετά από υψηλό πυρετό

Το χαμόγελο της  5χρονης Αικατερίνης Γκαβούτσικου “έσβησε” ξαφνικά πριν από 1,5 χρόνο αφήνοντας πίσω της αναπάντητα ερωτήματα για τις συνθήκες θανάτου και τα αίτια που οδήγησαν σε αυτόν.

Αναζητούνται απαντήσεις για τι συνέβη στη μαθήτρια του 13ου Νηπιαγωγείου Λάρισας που ενώ εισήχθη με πυρετό στο ΓΝΛ μετά από διήμερη νοσηλεία, στις 5 τα ξημερώματα της 19ης Φεβρουαρίου του 2020 «απεβίωσε αιφνιδίως», όπως σημειωνόταν στη λιτή ανακοίνωση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Η αιτία θανάτου

Στο πόρισμα της πολυσέλιδης έκθεσης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας υπογραμμίζεται ότι ο θάνατος της μικρής «οφείλεται σε σηπτική καταπληξία επί εδάφους λοίμωξης στρεπτοκοκκικής αιτιολογίας». Η ολοκλήρωση των ειδικών εργαστηριακών εξετάσεων –στο πλαίσιο της ιατροδικαστικής έκθεσης- ήταν ο λόγος για τον οποίο εκκρεμούσε επί ένα έτος η υποβολή της δικογραφίας από το Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας, ο προϊστάμενος της οποίας, Απ. Τζαμαλής, είχε παραγγείλει τότε, προκαταρκτική έρευνα.

Οι γιατροί θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις

Οι εμπλεκόμενοι γιατροί θα κληθούν να καταθέσουν στο πλαίσιο της διερεύνησης των συνθηκών νοσηλείας που οδήγησαν στο θάνατο του μικρού κοριτσιού. Ο κ. Καραγιάννης -σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ελευθερία»- προχώρησε μάλιστα και στον ορισμό παιδιάτρου – πραγματογνώμονα που θα συνδράμει στην έρευνα, η οποία θα συμπεριλάβει όλες τις φάσεις παρακολούθησης και αντιμετώπισης του περιστατικού, από την ιδιώτη παιδίατρο, δηλαδή έως την εισαγωγή και νοσηλεία της 5χρονης στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου κατέληξε.

Πώς ο πυρετός στοίχισε τη ζωή της μικρής

Η 5χρονη εκδήλωσε πυρετό αρχικά στις 7 Φεβρουάριου και η οικογένεια επικοινώνησε τηλεφωνικά με την ιδιώτη παιδία­τρο και ακολούθησε επίσκεψη στο ιατρείο, τις επόμενες ημέρες. Την Κυριακή 16 Φεβρουάριου η μικρή ανέβασε πυρετό και τη Δευτέρα μετα­φέρθηκε ξανά στο ιατρείο όπου η ιδιώτης γιατρός συνέστησε παραπομπή του κοριτσιού ως «εμπύρετο από εβδομάδος» στο νοσοκομείο. Όντως τη Δευτέρα 17 Φεβρουάριου η 5χρονη εισάγεται στην Παιδιατρική Κλινική του ΓΝΛ και δύο ημέρες μετά, τα ξημερώματα της 19ns Φε­βρουάριου, πεθαίνει «χωρίς διάγνωση».

Η ξαφνική επιδείνωση

Η κατάσταση της 5χρονης όπως δηλώθηκε τουλάχιστον από τους γιατρούς εμφανιζόταν ως σταθερή, όταν στη 1.30 τα ξημερώματα της 19ns Φεβρουάριου «παρουσίασε υπερδιέγερση και ανησυχία» με τα συμπτώματα να επιδεινώνονται συνεχώς εξέ­λιξη που οδήγησε τους γιατρούς στην απόφαση να διακομισθεί σε Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Κάτι που τελικά δε συνέβη αφού στις 4.50′ τα ξημερώματα η κατάσταση της 5χρονης επιδει­νώθηκε και «σε ημιλιπόθυμη κατάσταση μεταφέρθηκε στο εξεταστήριο της Κλινικής» όπου έχασε τις αισθήσεις της.

Το ανακοινωθέν για το θάνατό της

Στη λιτή ανακοίνωση, που έδωσε εκείνο το πρωί στη δημοσιότητα η διοίκηση της 5ns ΥΠΕ, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έδινε τις πρώτες πληροφορίες για θάνατο του κοριτσιού, σημειώνοντας ότι «στις 17/2/2020, εισήχθη στις 13:00 κοριτσάκι 5 ετών στην Παιδιατρική Κλινική κατόπιν παραπομπής από ιδιώτη παιδίατρο, μετά από συνε­χιζόμενη πυρετική κίνηση από εβδομάδας. Στι5 19/2/2020 απεβίωσε στις 5:00 το πρωί, αιφνί­δια». Ζητήθηκε νεκροψία – νεκροτομή και ανα­μένουμε το αποτέλεσμα».