Τι πρέπει να ξέρουμε για τον στρεπτόκοκκο που στέρησε τη ζωή δύο παιδιών;

Οι δύο απανωτές τραγικές ειδήσεις με πρωταγωνιστές δύο παιδιά σε Λάρισα και Βόλο που έχασαν τη ζωή τους από λοίμωξη που προκάλεσε το μικρόβιο του στρεπτόκοκκου, αναπόφευκτα προκαλούν προβληματισμό μα και αγωνία για το πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει τελικά το εν λόγω μικρόβιο.

Το Infokids.gr επικοινώνησε με τον παιδίατρο κ. Ηλία Χαραμαρά, ο οποίος μας εξήγησε, ότι «ο στρεπτόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που μπορεί να προκαλέσει από μία απλή λοίμωξη έως και σηψαιμία, αν καταφέρει να μπει στην κυκλοφορία του αίματος».

«Είναι ένα πολύ κοινό βακτήριο που κάνει λοιμώξεις με μεγάλο εύρος, με πιο επικίνδυνη όλων βέβαια τη σηψαιμία. Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι πολύ χαρακτηριστικές στα παιδιά και εντοπίζονται αμέσως από τον παιδίατρο: Στις αμυγδαλές ο στρεπτόκοκκος κάνει μία άσπρη κρούστα, προκαλεί μια περιστοματική χλομάδα, ενώ μπορεί να προκαλέσει ακόμα και οστρακιά, με συμπτώματα όπως εξανθήματα και σκούρες ζώνες στο πρόσωπο και τα μάγουλα», λέει ο κ. Χαραμαράς.

Προσθέτει δε, ο ίδιος, ότι ένα παιδί με στρεπτόκοκκο που μένει πολλές μέρες με πυρετό και χωρίς αντιβιοτικό μπαίνει σε κίνδυνο, ενώ συμβουλεύει: «Στον στρεπτόκοκκο ο πυρετός είναι υψηλός (φτάνει ακόμα και τους 40 βαθμούς), το παιδί μπορεί να έχει σπασμούς και τάση προς εμετό. Αν αυτή η κατάσταση συνεχίζεται για 2-3 μέρες, το παιδί πρέπει απαραίτητα να εξεταστεί από γιατρό και να καλυφθεί από αντιβίωση!»