Λάχανο ογκρατέν

Το λάχανο εκτός από βασικό υλικό της σαλάτας μας γίνει και ένα υπέροχο πιάτο που θα ενθουσιάσει όλους τους συνδαιτημόνες του Κυριακάτικου τραπεζιού.

Υλικά

  • Λάχανο 500 γρ κομμένο
  • Καρότα 2 τεμ τριμμένα
  • Κρεμμύδι ξερό 1 μεγάλο ψιλοκομμένο
  • Μπέικον 12 φέτες κομμένες
  • Πιπεριά Φλωρίνης 1 τεμ ψιλοκομμένη
  • Γάλα 400 ml
  • Αυγά 3 τεμ
  • Παρμεζάνα 250 γρ τριμμένη
  • Γκούντα 150 γρ τριμμένο
  • Φρυγανιά 1 κουταλιά σούπας τριμμένη
  • Ελαιόλαδο 2 κουταλιές σούπας
  • Αλάτι – πιπέρι

Eκτέλεση:

Πλένουμε, χοντροκόβουμε το λάχανο και το τρίβουμε με λίγο αλάτι στο χέρι για να μαραθεί. Σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα στο ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με το μπέικον. Προσθέτουμε το λάχανο, το τριμμένο καρότο,την πιπεριά, τα σοτάρουμε όλα μαζί κι αλατοπιπερώνουμε. Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και πασπαλίζουμε με την φρυγανιά. Απλώνουμε τα σοταρισμένα λαχανικά μας. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε με το γάλα και τα τυριά (κρατάμε λίγη παρμεζάνα για το τέλος). Περιχύνουμε με το μείγμα μας τα λαχανικά μας και πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα που κρατήσαμε.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 – 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει κι είναι έτοιμο να το απολαύσουμε.