«Μαμά εργαζόμενη από το σπίτι: Αυτό το… ανέκδοτο!»

Αν είστε από τις γυναίκες που επέλεξαν ή χρειάζεται να δουλεύουν από το σπίτι, ενώ παράλληλα έχετε και τα μικρά παιδιά σας εκεί, κατά πάσα πιθανότητα είστε στη δύσκολη θέση να φορτώνετε… πολλά καρπούζια, σε δύο μασχάλες. Μια νέα Ελληνίδα μαμά που ζει ακριβώς αυτό, περιγράφει πόσο δύσκολο έως και εξαντλητικό είναι και σας θυμίζει ότι… δεν είστε μόνες!

«Σκέφτομαι καιρό να γράψω κάτι για αυτό που βιώνω καθημερινά τον τελευταίο καιρό. Ο τίτλος που θα έδινα; “Εργαζόμενες από το σπίτι μητέρες”. Και η ουσία; Μα ακριβώς αυτό! Όσες το ζουν ξέρουν ακριβώς τι εννοώ. Επέλεξα ένα επάγγελμα που το σπούδασα, του αφιερώθηκα και γενικά το αγαπώ. Δουλεύω ως ελεύθερος επαγγελματίας, χωρίς μόνιμο μισθό, χωρίς ωράριο, χωρίς σαββατοκύριακα. Αυτά μέχρι τώρα δεν αποτελούσαν πρόβλημα, σε συνδυασμό με τα δίδυμα δίχρονα που μεγαλώνω. Γιατί μπορώ να ρυθμίζω τα ραντεβού και τις ώρες που χρειάζεται να λείπω από το σπίτι, έχω βοήθεια από τις γιαγιάδες και έναν πολύ καλό σύζυγο για μπαμπά.

Το μεγάλο πρόβλημα που ακόμα και έπειτα από τόσο καιρό δεν έχω λύσει, είναι οι ώρες που πρέπει να αφιερώσω στη δουλειά μου όταν είμαι στο σπίτι. Η περισσότερη δουλειά βγαίνει το βράδυ, όταν τα παιδιά κοιμούνται. Όμως κατά τη διάρκεια της ημέρας πρέπει να μιλήσω με πελάτες, προμηθευτές, συνεργάτες. Και πώς γίνεται αυτό, όταν με το που σε βλέπουν τα παιδιά σου να απαντάς το τηλέφωνο, κλαίνε απαρηγόρητα και κρεμιούνται από τα δυο σου πόδια;

Προσπάθησα να τα έχω αγκαλιά όσο χρειαστεί να μιλήσω, προσπάθησα να πάω σε άλλο δωμάτιο, προσπάθησα να τους εξηγήσω. Μάταια όμως! Κάποια στιγμή αποφάσισα να φωνάξω τη μητέρα μου να μείνει μαζί τους κάποιες ώρες για να είμαι άνετη στα τηλέφωνα. Έλα, όμως, που το τηλέφωνο ενός ελεύθερου επαγγελματία δεν χτυπάει συγκεκριμένες ώρες… Βρίσκω αντιεπαγγελματικό να μιλάω στο τηλέφωνο για δουλειά και να ακούγονται στο βάθος ουρλιαχτά και σπαρακτικά κλάματα, τα οποία με το που πατάω το κουμπί για να τερματιστεί η κλήση, σταματάνε αυτόματα!

Ναι, τελικά ισχύει αυτό  που μου έλεγε  η κολλητή μου φίλη πριν κάνω παιδιά: «Για τα  παιδιά είναι καλύτερα να λείπει  η μαμά από  το σπίτι, παρά να  ξέρουν ότι είναι σπίτι και δεν ασχολείται μαζί τους».

Ο Γολγοθάς για τις μητέρες – ελεύθερες επαγγελματίες δεν τελειώνει εδώ! Επειδή η δουλειά μου δεν απαιτεί συγκεκριμένο ωράριο επί καθημερινής βάσης και το πρόγραμμα στήνεται βάσει ραντεβού οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, πρέπει να είναι κάποιος πάντα διαθέσιμος και με πολύ ευέλικτο ωράριο, για να μπορέσει να ακολουθήσει το δικό μου άτακτο ωράριο και να με καλύψει για τις ώρες που θα λείπω.

Επίσης, επειδή στις μέρες μας οι δουλειές είναι πιο αραιές έως λίγες, είναι πολλές οι περίοδοι που μένω στο σπίτι και ασχολούμαι με τα παιδιά και τις οικιακές δουλειές. Αυτό κατά μία έννοια με έχει εδραιώσει ως stay-at-home-mom. Όταν όμως έρθει η δουλειά, ο τίτλος μου δεν αλλάζει, ούτε οι υποχρεώσεις που είχα αναλάβει στη φάση που δεν δούλευα! Έρχονται, λοιπόν, να προστεθούν στην πολύ δύσκολη δουλειά της μάνας –  νοικοκυράς και οι επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Σίγουρα χρειάζεται οργάνωση, ψυχραιμία, κατανόηση από τους άλλους και πολύ γερά νεύρα! Οι μητέρες που εργάζονται από το σπίτι, όσο κι αν αυτό δεν γίνεται συχνά αντιληπτό, δουλεύουν όπως και όλοι όσοι δουλεύουν σε κάποιο γραφείο. Και δεν έχουν απλά τις δουλειές και τα παιδιά όταν σχολάσουν, τα έχουν όλα παράλληλα, ταυτόχρονα και ανακατεμένα!»

Άντα Μελά

Αρχιτέκτων Μηχανικός

www.adamelaarchitect.gr