Μαθητές ενωμένοι σαν γροθιά: “Xτίζουμε ασπίδα προστασίας για κάθε παιδί που έχει υποστεί βία”

Με αφορμή τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης που έρχονται το τελευταίο διάστημα στο φως της δημοσιότητας η Συντονιστική Μαθητών της Αθήνας με ανακοίνωση που εξέδωσε παίρνει θέση και τονίζει ότι στέκονται με όλες τους τις δυνάμεις στο πλευρό όσων συμμαθητών τους έχουν πέσει θύματα κάθε είδους κακοποίησης και παρενόχλησης.

Μάλιστα, όπως ξεκαθαρίζουν “Μέσα από τα 5μελή και 15μελή μας, μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές μας, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη που δείχνουμε για τον καθένα και την καθεμία από εμάς, φτιάχνουμε τη δική μας ασπίδα προστασίας, έτσι ώστε κάθε μαθητής και μαθήτρια να ξέρει πως δεν είναι μόνος και μόνη.

Καταλήγοντας εκθέτουν τα αιτήματά τους που μεταξύ άλλων αφορούν την εισαγωγή μαθημάτων σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία καθώς και την πρόσληψη ψυχολόγων.

Η ανακοίνωση των μαθητών

Το τελευταίο διάστημα εμείς οι μαθητές και μαθήτριες παρακολουθούμε  γυναίκες εργαζόμενες σε διάφορους χώρους, φοιτήτριες ακόμα και αγόρια έφηβοι να καταγγέλλουν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης που έχουν δεχθεί.

Καταδικάζουμε με όλη μας τη δύναμη τέτοια περιστατικά, τέτοιες συμπεριφορές. Απαιτούμε να καταδικαστούν οι ένοχοι. Στεκόμαστε δίπλα σε όλους τους, αλλά και σε όλες εκείνες ειδικά τις γυναίκες που ακόμα δεν έχουν καταγγείλει ανοιχτά παρόμοια περιστατικά.

Όλα αυτά τα φαινόμενα μας γεμίζουν οργή, θυμό και αγανάκτηση!

Δυστυχώς πολλές φορές αντίστοιχα φαινόμενα περνούν και τις πόρτες των σχολείων μας, τους χώρους όπου αθλούμαστε, όπου ψυχαγωγούμαστε. Δεν είναι φυσιολογικό να νοιώθουμε ανασφάλεια στην καθημερινότητά μας.

Οργιζόμαστε όταν συμμαθήτριες και συμμαθητές μας αντιμετωπίζουν συμπεριφορές που μειώνουν την προσωπικότητά τους. Δέχονται έως και σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση και δεν έχουν κάπου να απευθυνθούν.

Σπάμε τη σιωπή για τις συνθήκες που διευκολύνουν τους δράστες τέτοιων εγκληματικών πράξεων!

Δεν αφορούν απλά κάποιους ανθρώπους προβληματικούς που τελικά θα ασκήσουν ενδεχομένως και βία σε κάποιο κορίτσι ή γενικά σε κάποιο μαθητή.

Ας σκεφτούμε ένα παιδί, που ασχολείται με τον αθλητισμό ή τον πολιτισμό, πόσο εκτεθειμένο μπορεί να είναι σε κινδύνους μπροστά σε μεγαλοπαράγοντες του χώρου, όταν η πορεία των νέων στο χώρο εξαρτάται από αυτούς και τη χρηματοδοτήσή τους;

Μια πιο μεγάλη γυναίκα εργαζόμενη, όπως οι μανάδες μας, πόσο ευάλωτη μπορεί να είναι μπροστά στον εργοδότη της, όταν φοβάται ότι μπορεί να απολυθεί αν αντιδράσει;

Όσο τα όνειρά μας για μόρφωση, αθλητισμό, πολιτισμό σκοντάφτουν διαρκώς στα εμπόδια της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, του πολιτισμού, όσο ο ανταγωνισμός, η εκμετάλλευση και ο ατομισμός κυριαρχούν στην καθημερινότητά μας, τόσο θα υπάρχουν και τέτοιες συμπεριφορές, τέτοια φαινόμενα.

Από το σχολείο ακόμα μαθαίνουμε τον κανόνα “ο θάνατός σου η ζωή μου”, “κοίτα εσύ να την βολέψεις” “μην σε νοιάζει ο διπλανός σου”.

Εμείς αυτόν τον κανόνα… τον κάνουμε εξαίρεση!

Δε στεκόμαστε με αδιαφορία απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.

Εμείς… είμαστε “’ένας για όλους και όλοι για έναν!”

Μέσα από τα 5μελή και 15μελή μας, μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές μας, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη που δείχνουμε για τον καθένα και την καθεμία από εμάς, φτιάχνουμε τη δική μας ασπίδα προστασίας, έτσι ώστε κάθε μαθητής και μαθήτρια να ξέρει πως δεν είναι μόνος και μόνη.

Εκεί είναι η δύναμη και η αυτοπεποίθησή μας! Έτσι σπάμε τον τσαμπουκά σε όποιον τολμά να ασκήσει ακόμα και βία σε κάποια συμμαθήτρια ή συμμαθητή μας.

Αγωνιζόμαστε για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει!

Διεκδικούμε το σχολείο όπου θα μαθαίνουμε να είμαστε ολοκληρωμένοι άνθρωποι, που θα ξέρουμε τα δικαιώματα μας. Το σχολείο που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, στον αθλητισμό, τον πολιτισμό. Έτσι θα μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας σε όλη την πορεία τη ζωή μας, θα αντιπαλεύουμε κάθε εμπόδιο που συναντάμε αγωνιστικά και αισιόδοξα.

Τα αιτήματα των μαθητών

  • Ενημερωτικά προγράμματα για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών σε σχολεία, σε χώρους αθλητισμού, πολιτισμού από το κράτος και το Υπουργείο Παιδείας.
  • Ένταξη μαθημάτων στο σχολικό πρόγραμμα σχετικά με την σεξουαλική αγωγή.
  • Πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε όλα τα σχολεία για να μπορούμε να απευθυνόμαστε και να στηριζόμαστε ολόπλευρα, να προλαμβάνονται παρόμοια περιστατικά.
  • Λειτουργία κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών παντού, στις γειτονιές και στις πόλεις μας για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών και ανήλικων.