Μάτι: Συγκλόνισε ο κ.Χερουβείμ που έχασε μητέρα, αδελφή και 5χρονες ανιψιές – Γιατί το δικαστήριο δεν τις «αναγνωρίζει» ως θύματα

«Κανείς να μη βρεθεί στη θέση να μαζεύει μισοκαμένα παιχνίδια από τον κήπο. Να πρέπει να αξιολογήσεις τι από τα πράγματα των κοριτσιών θα πρέπει να πετάξεις και τι να δώσεις» κατέθεσε χαρακτηριστικά προκαλώντας συγκίνηση και ανατριχίλα ο Αριστείδης Χερουβείμ.

Ο άνθρωπος που έχασε μητέρα, αδελφή και τις 5χρονες δίδυμες ανιψιές του στοΜάτι κατέθεσε όσα  δραματικά βίωσε αναζητώντας τους νεκρούς του μέχρι τη στιγμή που βρέθηκε στην οδυνηρή θέση να αναγνωρίσει τις σορούς τους.

Η Βασιλική Χερουβείμ, τεχνολόγος-ακτινολόγος στο επάγγελμα, μαζί με τα δίδυμα κοριτσάκια της Εβελίνα και Μαρίλια, αλλά και τη μητέρα της, Σούλα, κάηκαν στη φονική φωτιά στο Μάτι το 2018, όταν έφυγαν από το σπίτι τους για να σωθούν

Γιατί το δικαστήριο δεν «αναγνωρίζει» ως θύματα τις 5χρονες δίδυμες

Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινίσουμε και ένα από τα παράδοξα της δίκης για το Μάτι μιας και όπως έγινε γνωστό ο κ. Χερουβείμ  μπορεί να εκπροσωπήσει στο δικαστήριο την αδερφή και τη μητέρα του, αλλά δεν νομιμοποιείται να εκπροσωπήσει τα δίδυμα ανίψια του.

Τα κοριτσάκια αυτά ήρθαν στη ζωή, όταν η μητέρα τους τα γέννησε από δωρητή σπέρματος. Δεν είχαν πατέρα, καθώς η μητέρα τους είχε αποφασίσει να μεγαλώσει μόνη της τα παιδιά της. Το γεγονός όμως ότι ο Αριστείδης Χερουβείμ δεν είναι συγγενής πρώτου βαθμού σ σημαίνει ότι δεν  μπορεί να παραστεί εκπροσωπώντας τες στη δίκη.

«Το αίτημα της υπεράσπισης ήταν να βρίσκονται συγγενείς πρώτου βαθμού εκείνοι που θα εκπροσωπούν τα θύματα. Έτσι, εγώ δεν μπορώ να εκπροσωπήσω τις δυο ανιψιές μου παρά μόνο τη μητέρα και αδερφή μου. Η απορία μου όμως είναι, αν διαγράψουμε τα δυο κοριτσάκια, για την ελληνική πολιτεία αυτοί οι άνθρωποι που κατηγορούνται είναι πιο αθώοι, αθωώθηκαν, γλίτωσαν;

Είναι κάτι που το βρίσκω ανήθικο όλο αυτό. Βέβαια, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, αλλά, όταν κληθώ να καταθέσω, θα μιλήσω και για τις ανιψιές μου και είτε θέλουν οι κατηγορούμενοι και οι δικηγόροι τους να ακούσουν είτε δεν θέλουν εγώ θα μιλήσω και γι’ αυτές τις αθώες ψυχές που έφυγαν άδικα» δήλωσε ο κ. Αριστείδης Χερουβείμ

«Όσοι μείναμε πίσω ζούμε ένα μαρτύριο. Υπάρχουν άνθρωποι εδώ σαν και εμένα που πρέπει να μας προστατεύσετε, εμείς είμαστε τα θύματα κ. πρόεδρε»

«Εύχομαι να μη ζήσει κάποιος αυτό που έζησα εγώ και ή οικογένειά μου. Δεν γνωρίζουν πως είναι να μαζεύεις μισοκαμένα παιχνίδια από τον κήπο. Να πρέπει να αξιολογήσεις τι από τα πράγματα των κοριτσιών τι θα πρέπει να πετάξεις και τι να δώσεις», ανέφερε ο μάρτυρας.

Αρχίζοντας την κατάθεσή του στο δικαστήριο ο κ. Χερουβείμ ανέφερε: «Έχω ζήσει όλες τις φωτιές τα καλοκαίρια. Πάντα υπήρχε πυροσβεστικό όχημα παρκαρισμένο. Εκείνη την ημέρα δεν υπήρχε. Η Λεωφόρος Μαραθώνος θεωρείτο σαν ζώνη πυρόσβεσης. Όλα αυτά τα καλοκαίρια που είμαστε εκεί κάναμε αγώνα να καθαρίζουμε τα ξερόχορτα.

Εγώ μένω στην Αθήνα. Είχε βγει στη τηλεόραση ο κ. δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου και έλεγε ότι δεν χρειάζεται εκκένωση, μας ζητούσε μάλιστα να μην κυκλοφορούμε για να μην εμποδίζουμε τα πυροσβεστικά. Υπήρχαν ελικόπτερα που ποτέ δεν σηκώθηκαν. Υπήρχε χρόνος σε όλες τις υπηρεσίες να ειδοποιήσουν τον κόσμο αλλά αυτοί παρατηρούσαν τον κόσμο να καίγεται. Έλεγαν ότι η φωτιά κινείται προς το Διόνυσο. Η φωτιά έκαιγε ψηλά μέχρι εκείνη την ώρα..».

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στις επικοινωνίες που είχε με τη μητέρα του βλέποντας από την τηλεόραση ότι είχε ξεσπάσει φωτιά. «Μου είπε η μητέρα μου με την οποία επικοινώνησα στις 6: 30 το απόγευμα ότι έβλεπαν φλόγες.

Της είπα «σηκωθείτε και φύγετε». Δεν έπιασα κουβέντα γιατί κάθε δευτερόλεπτο ήταν κρίσιμο. Κατάφεραν να φύγουν μέσα στα επόμενα πέντε λεπτά. Εκεί συνάντησαν κάποιους άλλους ανθρώπους. Το αυτοκίνητο του ενός ζευγαριού έπιασε φωτιά και σε λίγο μαζί με την οικογένεια μου κάηκαν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ο κ. Χερουβείμ περιέγραψε τις ατελείωτες προσπάθειες που έκανε τηλεφωνώντας σε αρμόδιες υπηρεσίες και νοσοκομεία ώστε να μάθει για την τύχη των δικών του ανθρώπων.

«Κάλεσα την πυροσβεστική αμέτρητες φορές… Κάποια στιγμή πήρα και το Λιμενικό αλλά μετά από αμέτρητες φορές δεν απάντησε ποτέ.

Η Άμεση Δράση μου είπε ότι δεν είναι αρμόδια και να πάρω στο αστυνομικό τμήμα Νέας Μάκρης. Από εκεί μου είπαν να πάρω στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης, τα νοσοκομεία που μάζευαν τις σορούς» ανέφερε ο μάρτυρας και συνεχίζοντας την κατάθεσή του τόνισε:

«Όπως έμαθα αργότερα από εθελοντή γύρω στις 9: 000 μια ομάδα εφέδρων καταδρομέων προσφέρθηκε να βοηθήσει την Πυροσβεστική για να ψάξει να βρει τα πτώματα. Ανοργανωσιά και παντελής έλλειψη συντονισμού. Όλο αυτό το θέατρο που παίχτηκε ενώ ήξεραν ότι υπήρχαν νεκροί…».

Στη συνέχεια, ο κ. Χερουβείμ μίλησε για τις στιγμές που κλήθηκε να κάνει αναγνώριση στις σορούς των δικών του ανθρώπων. Όπως είπε, κατάφερε να εντοπίσει τις σορούς των συγγενών του αργά τη νύχτα. «Γύρω στις 2 το πρωί, το σπίτι ήταν ανοιχτό, δεν βρήκα κανέναν μέσα, το αυτοκίνητο της αδερφής μου ήταν στο σπίτι, είδα στα 50 μέτρα κάποιες σορούς σκεπασμένες με ένα λευκό σεντόνι» ανέφερε χαρακτηριστικά για να συνεχίσει:

Αναγνώρισα την αδερφή μου, τη μητέρα μου και το ένα παιδάκι, το άλλο ήταν πολύ καμένο. Οι σοροί ήταν άσπρες…

«Απέναντι ακριβώς ήταν ένα ζευγάρι εντελώς καμένοι σε κοινή θέα, χωρίς να είναι καν καλυμμένοι. Οι αστυνομικοί μου είπαν ότι κάτω από το σεντόνι ήταν δυο γυναίκες και δυο παιδιά. Κατάλαβα ότι ήταν οι δικοί μου συγγενείς. Αλλά μου είπαν ότι ήταν νεαρές γυναίκες. Ζήτησα να κάνω αναγνώριση, εκεί υπήρχε μια δυσκολία γιατί αφενός δεν είχαν γάντια και αφετέρου είπαν ότι δεν ήθελαν να διαταράξουν το σκηνικό του εγκλήματος.

Τελικά τα καταφέραμε, αναγνώρισα την αδερφή μου, τη μητέρα μου και το ένα παιδάκι, το άλλο ήταν πολύ καμένο. Οι σοροί ήταν άσπρες… Έσβησαν τα παιδιά με πυροσβεστήρα, αυτό επιτρέπεται;

Αυτό έγραψαν στην αναφορά τους οι αστυνομικοί, ότι εντόπισαν τις σορούς και άδειασαν τον πυροσβεστήρα του περιπολικού.

Η τσάντα της αδερφής μου ήταν ανέπαφη και ζήτησα να πάρω την ταυτότητα της. Ιατροδικαστής ήρθε 12 το μεσημέρι. Το πιστοποιητικό θανάτου λέει 12.30 το μεσημέρι. Η περισυλλογή των σορών έγινε στις 7 το απόγευμα. Αυτό έγινε γιατί κάποιοι στην πυροσβεστική θεώρησαν σωστό να γίνει απευθείας ανάθεση σε ένα συγκεκριμένο γραφείο τελετών έναντι 62.000 ευρώ παρά το ότι είχαν προσφερθεί και άλλα γραφεία δωρεάν».

Ολοκληρώνοντας την κατάθεσή του ο κ. Χερουβείμ ανέφερε: «Σήμερα ήρθαμε εδώ να κάνουμε μια δίκη αλλά δεν ξέρουμε πόσα θύματα υπάρχουν Τα θύματα είναι 104. Μου κάνει εντύπωση που κανείς δεν μιλάει για τα θύματα που δεν ταυτοποιήθηκαν. Επί 4, 5 χρόνια η δικογραφία για το Μάτι έγινε μπαλάκι. Δεν κατηγορώ το δικαστήριο σας αλλά το νομικό πλαίσιο.

Οι κατηγορούμενοι είναι αθώοι μέχρι απόδειξης ενοχής αλλά υπάρχουν άνθρωποι σαν εμάς που είμαστε τα θύματα. Κάποιοι φταίνε περισσότερο και κάποιοι λιγότερο. Κάποιοι θα έπρεπε να είναι στη φυλακή, αλλά όλοι θα έπρεπε να έχουν ξηλωθεί την επόμενη μέρα».

Ένας σταυρός για τα 5χρονα αγγελούδια που κάηκαν στο Μάτι

Για να μην ξεχαστεί η τραγική ιστορία της τεχνολόγου-ακτινολόγου Βίκυς Χερουβείμ που κάηκε μαζί με τη μητέρα και τα δύο πεντάχρονα δίδυμα  κοριτσάκια της στο Μάτι -την πρώτη ημέρα που πήγε να πιάσει δουλειά στο Κέντρο Υγείας της Ραφήνας- ο αδελφός της ύψωσε στο σημείο του μαρτυρίου τους έναν σταυρό.

Τραγική ειρωνεία ότι έναν χρόνο πριν στο ίδιο σπίτι έξω από το οποίο βρέθηκε νεκρή η Βίκυ Χερουβείμ με τα παιδιά της είχε χαθεί και ο πατέρας της, που είχε σκοτωθεί από πτώση δεξαμενής νερού του σπιτιού.

«Ήταν ο πιο φρικτός θάνατος για την οικογένειά μου, να καούν ζωντανοί χωρίς κανείς να τους προστατέψει», δήλωσε στο star.gr ο κ. Χερουβείμ, ο οποίος περιέγραψε τις τραγικές εκείνες ώρες.

Ο ίδιος μίλησε τηλεφωνικά με τη μητέρα του γύρω στις 18:00 το απόγευμα, όταν εκείνη τον ενημέρωσε ότι υπάρχει φωτιά κοντά στο σπίτι τους. Εκείνος της είπε ότι η φωτιά είναι στην Κινέτα και αρχικά δεν έδωσε σημασία. Άνοιξε την τηλεόραση και τότε συνειδητοποίησε το μέγεθος της τραγωδίας.

Η μητέρα του, η αδελφή του και οι δύο ανιψιές του κάηκαν ζωντανές έξω από το σπίτι τους, 50 μόλις μέτρα από τη λεωφόρο Μαραθώνος. Τα ερωτήματα που τον βασανίζουν είναι ακόμα πολλά.

«Δεν ξέρω γιατί δεν πήραν το αυτοκίνητο να φύγουν. Έμαθα εκ των υστέρων πως όσοι σώθηκαν πήγαν ανάποδα στον κεντρικό δρόμο. Θα είχαν σωθεί αν τους είχαν ειδοποιήσει πως η φωτιά είναι κοντά στα σπίτια», είπε ο κ. Χερουβείμ.

Διαβάστε επίσης

To ελληνικό σχολείο αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται – Κανονικά προχωρά η αξιολόγηση στην εκπαίδευση

Απόσυρση δραστηριότητας από το Βιβλίο Θρησκευτικών σχετικά με την “Κιβωτό του Κόσμου” ζητά η ΟΙΕΛΕ

ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ: “Έως και 24.000.000 άνθρωποι ίσως βρεθούν αντιμέτωποι με ακραία φτώχεια εξαιτίας των επιπτώσεων της Μικροβιακής Αντοχής”

42χρονη Δήμητρα που έχει HIV: “Ευχαριστώ που πλέον μπορώ να κάνω εξωσωματική ή να υιοθετήσω ένα παιδί. Είμαστε όλοι ίσοι”