Με αυτό το παιδικό βιβλίο η Ολυμπία Χοψονίδου εξήγησε στα παιδιά της τον πόλεμο της Ουκρανίας

Με αυτό το παιδικό βιβλίο η Ολυμπία Χοψονίδου εξήγησε στα παιδιά της τον πόλεμο της Ουκρανίας

Το εμπόλεμο σκηνικό που έχει στηθεί στην Ουκρανία έχει συγκλονίσει τους πάντες και όλοι παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τα τεκταινόμενα. Κύριο μέλημα των γονιών είναι να κάνουν τα παιδιά να νιώσουν ασφαλή και να μην φοβούνται.

Παράλληλα έχουν αναλάβει και το δύσκολο ρόλο να απαντήσουν στα δεκάδες ερωτήματα των παιδιών για όλα όσα βλέπουν και ακούνε σχετικά με τον πόλεμο.  Το συγκεκριμένο θέμα αν και συνιστά μία δύσκολη «πίστα» για τους γονείς, είναι μία καλή ευκαρία για να μάθουν τα παιδιά να αντιμετωπίζουν τον φόβο τους.

Για ακόμη μια φορά αναδεικνύεται η δύναμη του βιβλίου και δη των παραμυθιών τα οποία δίχως άλλο αποτελούν έναν έξυπνο τρόπο για να μιλήσουμε στα παιδιά για τον πόλεμο.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ολυμπίας Χοψονίδου που με ανάρτησή της στο Ιnstagram μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους, το βιβλίο που διάβασε στα παιδιά της για να καταλάβουν την φρίκη του πολέμου. Ο λόγος για το βιβλίο “Μέλη και Μελέκ” της συγγραφέως Βάνας Μαυρίδου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

«Όταν ξεκίνησα να διαβάζω το συγκεκριμένο βιβλίο στα παιδιά μου και είδα αυτήν την εικόνα σπάραξε η καρδιά μου. Ένιωσα έναν κόμπο στο λαιμό μου να με πνίγει. Γυναίκες προσπαθούσαν να σωθούν μπαίνοντας σε βάρκες μαζί με τα παιδιά του και τους άντρες που έμειναν πίσω να σώσουν να σώσουν όσο περισσότερο κόσμο μπορούσαν. Εκατό χρόνια μετά και λίγες μέρες αργότερα βλέπω ξανά τις ίδιες εικόνες. Δυστυχώς τίποτα δεν έχει αλλάξει», έγραψε η Ολυμπία Χοψονίδου.

Μάλιστα σε άλλη της ανάρτηση μοιράστηκε και ένα απόσπασμα τους συγκεκριμένου βιβλίου, όπου υπογράμμισε τις φράσεις που ξεχώρισε.

Ας γνωρίσουμε την ιστορία του βιβλίου “Μέλη και Μελέκ”

Με αυτό το παιδικό βιβλίο η Ολυμπία Χοψονίδου εξήγησε στα παιδιά της τον πόλεμο της Ουκρανίας

Η Μέλη αγαπάει πολύ την κούκλα της, τη Μελέκ. Την έχει φτιάξει η γιαγιά της και δεν την αποχωρίζεται ποτέ…Ωστόσο, κάποιες φορές, οι συνθήκες ανατρέπουν τα πάντα γύρω μας…Τον Σεπτέμβρη του 1922, η Μέλη θα μάθει να ζει χωρίς τη Μελέκ, μακριά από το σπίτι της και από τα αγαπημένα της πρόσωπα… Μέσα στην καρδιά της όμως –και στη δική της και στης Μελέκ– θα ζει πάντα η αγάπη. Και μια αγάπη αληθινή μπορεί να δώσει ξανά ζωή σε όλα…Μια ιστορία μνήμης και ανθρωπιάς… 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ 

Διαβάστε επίσης:

Οι έφηβοι της Ουκρανίας εκπέμπουν SOS και ενημερώνουν τους υπόλοιπους έφηβους για τον πόλεμο μέσω TikTok

Θρήνος για 43χρονη μητέρα 4 παιδιών που “έφυγε” πρόωρα – Η έκκληση της οικογένειας για να βρεθούν μάρτυρες

«Ο καιρός περνάει και εσύ βλέπεις τα αμέτρητα τρυπήματα στο κορμάκι τους»