Μεγάλος ο κίνδυνος για εγκύους με Covid-19: Πιθανώς να γεννήσουν πρόωρα και να χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ

Αυξημένο κίνδυνο να χρειαστούν εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας, αλλά και να γεννήσουν πρόωρα, παρουσιάζουν οι έγκυοι με Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε από το The BMJ. Κατά την ίδια μελέτη, οι έγκυοι που νοσούν με τον ιό είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν συμπτώματα, ενώ αυξημένος είναι ο κίνδυνος να νοσηλευτούν και τα μωρά τους.

Η ηλικία, το υπερβολικό βάρος και κάποια προϋπάρχουσα ιατρική κατάσταση όπως η υπέρταση και ο διαβήτης φαίνεται επίσης να αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών λόγω covid-19 στις εγκύους.

Οι έγκυοι γυναίκες πιστεύεται ότι αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για μόλυνση από covid-19, ενώ υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπλοκές του ιού, τόσο στη μητέρα όσο και στο μωρό. Ωστόσο, εμφανίζονται διαρκώς νέα στοιχεία για τον Covid-19 κατά την εγκυμοσύνη.

Πρόσφατα, διεθνής ομάδα ερευνητών ξεκίνησε μια συστηματική ανασκόπηση για να συγκρίνει τα κλινικά χαρακτηριστικά, τους παράγοντες κινδύνου και τα αποτελέσματα του Covid-19 σε εγκύους συγκριτικά με μη εγκύους παρόμοιας ηλικίας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σακίλα Θανγκαρατινάμ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αξιολόγησαν στοιχεία από 77 μελέτες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 11.432 έγκυες γυναίκες με διαγνωσμένη ή ύποπτη Covid-19.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους, ένα στα τέσσερα νεογνά (25%) που γεννήθηκε από μητέρα με Covid-19, έχει χρειασθεί εισαγωγή σε μονάδα εντατικής νοσηλείας μετά τη γέννηση του, όμως οι θάνατοι νεογέννητων και τα ποσοστά θνησιγένειας παραμένουν πολύ χαμηλά. Το 17% των εγκύων γυναικών με Covid-19 έχει γεννήσει πρόωρα πριν την 37η εβδομάδα (δεν είναι ακόμη σαφής η αιτία γι’ αυτό), ενώ το 4% έχει χρειαστεί εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και το 3% διασωλήνωση.

Ως εκ τούτου, λένε ότι οι ειδικοί, οι έγκυοι με Covid-19 μπορεί να χρειαστούν πρόσβαση σε εντατική φροντίδα και εξειδικευμένες εγκαταστάσεις φροντίδας μωρών. Επιπλέον, οι μητέρες με προϋπάρχουσες συννοσηρότητες θα πρέπει να θεωρούνται ομάδα υψηλού κινδύνου για το covid-19, μαζί με εκείνες που είναι παχύσαρκες και μεγαλύτερης ηλικίας.

Φυσικά, απαιτείται συστηματική επισκόπηση της διαβίωσής τους, ώστε να δημιουργηθεί μια ισχυρή βάση τεκμηρίωσης για τις κατευθυντήριες γραμμές διαβίωσης με Covid-19 στην εγκυμοσύνη, που θα επιτρέψει να υπάρξουν νέα δεδομένα.

πηγή: eurekalert.org