Μέχρι ποια ηλικία ψηλώνουν τα παιδιά;

468x620-Web-Maya-Height-Chart-copyO καθηγητής Ορθοπεδικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Λυρίτης απαντά ότι το μεγαλύτερο ανάστημα του ανθρώπου (κορυφαίο ανάστημα) επιτυγχάνεται συνήθως στο 18ο έτος της ηλικίας των ανδρών και στο 16ο των γυναικών, δηλαδή τρία περίπου χρόνια μετά την εμφάνιση των δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου (εμφάνιση γενιού και τρίχωση εφηβαίου στα αγόρια και εμμηναρχή στα κορίτσια).

Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην ολοκλήρωση του αναστήματος, με κύριους την κληρονομικότητα, τη σωστή λειτουργία των γεννητικών οργάνων, την καλή διατροφή και την αποφυγή μακρόχρονων ασθενειών της παιδικής ηλικίας.

Η ηλικία του σκελετού (σκελετική ηλικία), όμως, δεν είναι πάντα ταυτόσημη με τη χρονολογική ηλικία του παιδιού. Ετσι, υπάρχουν παιδιά με καθυστέρηση στη σκελετική ηλικία, ενώ άλλα παρουσιάζουν πρώιμη ήβη. Η σκελετική ηλικία και το προσδόκιμο της μελλοντικής ανάπτυξης του παιδιού μπορεί να προσδιορισθούν με εκτίμηση ειδικής ακτινογραφίας του καρπού και του χεριού ή της λεκάνης.