Πέμπτη 23 Ιανουαρίου

Μην ονειρεύεσαι τη ζωή που σου αξίζει, ζήσε τη χωρίς αναβολές, μιλάει στο infokids, ο Ηλίας Παπαποστόλου

Έχετε αναρωτηθεί, από τι απαρτίζεται, η ευτυχία του ανθρώπου;

Είναι η ευτυχία κάτι χειροπιαστό, στέρεο , που το κρατάς και δεν σου φεύγει; και όλοι έχουμε το ίδιο μέτρο στην ευτυχία μας, τη θεωρούμε όλοι ίδια; Άκουσε τι λέει ο Ηλίας Παπαποστόλου και ίσως αλλάξεις διάθεση και ιδέα για ότι σου ανήκει και δεν το παίρνει, εδώ και τώρα.

Γιατί δυσκολευόμαστε να βρούμε την ευτυχία σήμερα;
Τι μας κρατάει πίσω στο να πετύχουμε τους στόχους μας και τελικά να μην κερδίζουμε τη χαρούμενη, πλήρη και μ’ αφθονία ζωή που αξίζουμε;
Και γιατί, τελικά, μας φαίνεται τόσο δύσκολη διαδικασία η αλλαγή, ενώ την ίδια στιγμή δεν αντέχουμε συχνά άλλο αυτό που ζούμε;

Τι πάει στραβά; Τι λάθος κάνουμε;  

Σ’ αυτά τα τρία πολύ σημαντικά και βασανιστικά ερωτήματα θα ρίξει φως, με απλό και κατανοητό τρόπο, ο Ηλίας Παπαποστόλου.

Μέσα από το δωρεάν webinar που έχει ετοιμάσει, ο γνωστός Life & Wellness Coach, που έχει βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους να βρουν τον δρόμο τους προς μια πλήρη κι ευτυχισμένη ζωή, θα δώσει απτές και επιστημονικές λύσεις για να έρθουμε πιο κοντά στους στόχους και τα όνειρά μας. Ό,τι μας χρειάζεται, δηλαδή, για τη νέα χρονιά!

Ανακαλύψτε τα Μυστικά για μια Αυθεντική και Ευτυχισμένη Ζωή

Δωρεάν σεμινάριο

Εισηγητής: Ηλίας Παπαποστόλου, Life & Wellness Coach
Τετάρτη 18/12 στις 18:00 μέσω Zoom
Διάρκεια: 2 ώρες
Θα υπάρχει δυνατότητα οι συμμετέχοντες να θέσουν τις ερωτήσεις τους.
Δηλώστε συμμετοχή εδώ: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_rxuJnBnnR1-LefdpouILcw

Τι μας απομακρύνει από την προσωπική ευτυχία;

Όπως σημειώνει ο Ηλίας Παπαποστόλου: «Δυστυχώς, ο άνθρωπος είναι το ίδιο βίαιος και ανταγωνιστικός με τους προγόνους του πριν 200.000 χρόνια. Συνεχίζει να συγκρίνεται, πάσχει από έλλειψη ευγνωμοσύνης, βρίσκεται διαρκώς νοητικά στο παρελθόν ή στο μέλλον, κολλημένος στη “ζώνη ασφαλείας” του. Δεν εκφράζει τον εαυτό και την αλήθεια του αρχικά στον ίδιο και μετά σε κάθε τομέα της ζωής του. Νιώθει ότι πρέπει να γίνει αποδεκτός, καταλήγοντας να αυτό-απορρίπτεται.»

Και γιατί συμβαίνει αυτό; O Life & Wellness coach εξηγεί: «Απλά έτσι είμαστε προγραμματισμένοι! Από την οικογένεια, το σχολείο, την κοινωνία, τα ήθη και έθιμα μιας χώρας, τα media. Τα βασικά προγράμματα που τρέχουν μέσα μας και είναι περασμένα από γενιά σε γενιά, έχουν να κάνουν με την επιβίωση. Ο εγκέφαλος μας είναι στην ουσία σεταρισμένος να λειτουργεί αρνητικά! Και αυτό είναι κάτι που κάποτε ήταν πραγματικά καλό, γιατί μας βοηθούσε να βρούμε τροφή ή/και να μην γίνουμε τροφή! Αλλά αυτό πώς μας βοηθάει σήμερα, στην καθημερινότητα μας;»
Για να λύσουμε τα προβλήματά μας, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας. Για να υπερβούμε τον φόβο, χρειάζεται να αλλάξουμε την αντίληψη μας. Όταν αλλάζουμε τις αντιλήψεις μας και τις λέξεις που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε τις εμπειρίες μας, αλλάζουμε τη φυσιολογία της ύπαρξής μας.

Για να δημιουργήσουμε μια νέα πραγματικότητα χρειάζεται να αλλάξουμε την προσωπικότητά μας. Η νέα μας πραγματικότητα θα είναι η αντανάκλαση του αυθεντικού μας εαυτού. Μπορούμε να υπερβούμε το προκαθορισμένο πρόγραμμα που άλλοι έχουν δημιουργήσει για εμάς.

Πώς θα τα καταφέρουμε;

  • Μέσω της συνειδητής μάθησης δημιουργούμε νέες συνάψεις και ο εγκέφαλος μας σταματάει να είναι μια τράπεζα μνήμης του παρελθόντος και γίνεται ένας χάρτης του μέλλοντος.
  • Μέσω της διατήρησης των νέων συνάψεων: Η επανάληψη έχει ως σκοπό την συνεχή επανατροφοδότηση του εγκεφάλου, μέχρι ο υποσυνείδητος νους να οικειοποιηθεί τη νέα κατάσταση και να πάψει να την πολεμάει.

Στο διαδικτυακό δωρεάν σεμινάριο του Ηλία Παπαποστόλου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν

  • τι μας κρατά πίσω
  • πώς οι πεποιθήσεις και οι συνήθειες επηρεάζουν την ευτυχίας μας
  • ποια η σημασία της αυθεντικότητας στην επιτυχία και την ευημερία μας.

Αλλά και να πάρουν πρακτικά εργαλεία και συμβουλές για την επίτευξη των στόχων που όλοι θέτουμε για τη νέα χρονιά!  Ο Ηλίας Παπαποστόλου απαντάει στο Infokids.

Από τι απαρτίζεται η ευτυχία του ανθρώπου;

Δεν υπάρχει μία απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Για τον κάθε ένα από εμάς η ευτυχία λαμβάνει και μια διαφορετική έννοια. Επίσης, τα κριτήρια διαφοροποιούνται ανάλογα με την φάση ζωής στην οποία βρισκόμαστε. Όσο μεγαλώνουμε αλλάζουν οι προτεραιότητες μας και οι ανάγκες μας, άρα και αυτά τα οποία θεωρούμε ότι θα μας κάνουν ευτυχισμένους. Οι περισσότεροι εξ υμών πιστεύουμε ότι η καλή δουλειά, τα πολλά χρήματα, τα πολλά υλικά αγαθά, το «τέλειο» σώμα και ένας μεγάλος έρωτας θα μας κάνουν ευτυχισμένους. Οι έρευνες όμως μας δείχνουν πως όχι, ή πως όχι τόσο (ή για όσο) νομίζουμε. Δυστυχώς, βάζουμε πολύ ενέργεια και χρόνο στην επιδίωξη όλων των παραπάνω και ίσως αυτό είναι που κάνουμε λάθος. Το θέμα με όλα τα παραπάνω είναι ότι μόλις αποκτηθούν, η ευτυχία που νιώθουμε αρχίζει να παρακμάζει και αναζητάμε νέες πηγές ικανοποίησης και έντονων συναισθημάτων. Θα μπορούσα να πω ότι η ευτυχία είναι περισσότερο μια εσωτερική κατάσταση, γιατί τελικά δεν έχει τόση μεγάλη σημασία το γεγονός που συμβαίνει αλλά η έννοια που του προσδίδουμε εμείς. Οι άνθρωποι που κάνουν μεγάλα όνειρα, που βάζουν μικρούς και εφικτούς στόχους για να τα πετύχουν, που μοιράζονται με τους άλλους τα όνειρά τους και που εκτιμούν τις επιλογές που έχουν κάνει στη ζωή τους, ξέρουμε ότι είναι πιο ευτυχισμένοι. Είναι πιο θετικοί, αναγνωρίζοντας την ευκαιρία στη δυσκολία και πιστεύουν ότι οι επιλογές τους καθορίζουν την πορεία τους στη ζωή και όχι η μοίρα τους.

Είναι καλό να βάζουμε ψηλά τον πήχη των επιδιώξεών μας;

Αν η επιδίωξη είναι προσδοκία, όχι. Προσδοκία σημαίνει ότι αν πετύχω τον στόχο μου θα είμαι ευτυχισμένος, άρα μέχρι τότε τι είμαι; Δυστυχισμένος; Οι περισσότεροι θεωρούν την ευτυχία μια απόλυτη κατάσταση, μια ζωή χωρίς δυσκολίες. Και για αυτό δυσκολεύονται να εντοπίσουν τα μικρά, καθημερινά θετικά πράγματα αναζητώντας το μεγάλο, το σπουδαίο που θα καλύψει προφανώς ένα μεγάλο και σπουδαίο εσωτερικό κενό. Αν όμως, η επιδίωξη μας προέρχεται μέσα από τη ψυχή μας και είναι αυθεντική, τότε ναι. Sky is the limit!

Έχουμε ξεφύγει από το παλιό μοντέλο των απλών σχέσεων;

Οι σχέσεις στη σημερινή εποχή είναι πολύπλοκες, ίσως γιατί οι άνθρωποι τις αντιμετωπίζουν πιο επιπόλαια και επιφανειακά. Ίσως γιατί φοβούνται ότι θα πληγωθούν ή γιατί φοβούνται τη μοναξιά. Και επειδή φοβούνται κάνουν σχέσεις για να σωθούν. Πολλοί άνθρωποι ψάχνουν ένα σύντροφο ως μέσο για να λύσουν τα προβλήματά τους. Πιστεύουν πως μια σχέση θα θεραπεύσει τις αγωνίες τους, την ανία τους, την απουσία νοήματος από την ζωή τους. Ελπίζουν πως μια σχέση θα γεμίσει τα κενά τους. Παραβλέποντας ότι το κενό είναι υπαρξιακό.

Τι είναι αυτό που κάνει μια σχέση μακροχρόνια και επιτυχημένη;

Η αυτογνωσία! Γνωρίζοντας ότι ο έρωτας δεν θα σου λύσει όλα τα προβλήματα ή θα σου καλύψει τα κενά προσφέροντας σου μια διαρκή κατάσταση ασφάλειας και ευτυχίας, απελευθερώνεσαι από τις φαντασιώσεις και τις αυταπάτες και ενδυναμώνεις την αυθεντική δύναμη της αγάπης που σε μεταμορφώνει. Το να βιώνεις την προσωπική μεταμόρφωση δίπλα σε έναν άλλο άνθρωπο που έχει κάνει ακριβώς το ίδιο με εσένα είναι το συστατικό που θα φέρει και όλα τα υπόλοιπα που κάνουν μια σχέση επιτυχημένη. Δηλαδή, τον αμοιβαίο σεβασμό, την ισότητα, την ελευθερία να είσαι ο εαυτός σου, την αποτελεσματική επικοινωνία και την αμοιβαία φροντίδα.

.Όσο αναβάλουμε την ευτυχία τόσο απομακρυνόμαστε από την ψυχική γαλήνη;

Η ψυχική γαλήνη είναι περισσότερο μια πνευματική – νοητική κατάσταση ηρεμίας παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Άρα, αποτελεί προαπαιτούμενο για την ευτυχία, που όπως είπαμε είναι μια εσωτερική κατάσταση. Το να είμαι γαλήνιος και ευτυχισμένος δεν σημαίνει ότι δεν έχω προβλήματα, αλλά ότι μπορώ να τα αντιμετωπίζω με υπομονή και αποτελεσματικότητα.

Πώς να αποφεύγουμε την τοξικότητα;

Όσο πληγωτική και άσχημη συμπεριφορά μπορεί να έχει ένας άλλος άνθρωπος, για να γίνει  τοξικός για εμένα σημαίνει ότι η γνώμη του ή η συμπεριφορά του έχουν σημαντική βαρύτητα μέσα μου ή πάνω μου. Αν πιστεύω ότι η γνώμη των άλλων είναι πιο σημαντική από τη δική μου τότε είναι δύσκολο να την αποφύγω. Αν όμως πιστέψω ότι η συμπεριφορά των άλλων αντικατοπτρίζει τη σχέση που έχουν με τον εαυτό τους, τότε όλα αλλάζουν.

Γιατί τις γιορτές ειδικά χωρίζουν πολλά ζευγάρια;

Χρήμα και χρόνος! Από τη μια οι γιορτές και ειδικά τα Χριστούγεννα είναι μια παράλογη γιορτή αγοράς δώρων και από την άλλη υπάρχει ελεύθερος χρόνος λόγω διακοπών. Δυστυχώς, μπορούν να γίνουν το πεδίο μιας διαμάχης αδυναμίας κάλυψης των κενών με την παράλληλη συνειδητοποίηση του χάσματος στην επικοινωνία, στη συναισθηματική έκφραση και στις κοινές επιθυμίες ή ακόμα και στην δυσφορία που μπορεί να προκαλεί ο ένας στον άλλο.

Διαβάστε επίσης:

«Tι θα της πάρω πάλι φέτος;»: The Answe(a)r is…

Κορίτσια, πάμε να φτιαχτούμε, να ανανεωθούμε, να γίνουμε λαμπερές, για όλες τις γιορτές

Ροή Ειδήσεων