Μίνα Γκάγκα: “Συγχαρητήρια σε εκπαιδευτικούς – Οι μολύνσεις είναι ενδοοικογενειακές”

Αν και “κατηγορήθηκαν” τα σχολεία για αύξηση στη μεταδοτικότητα του ιού, είναι πολλοί οι ειδικοί και μάλιστα μέλη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων που θεωρούν ότι η μετάδοση και διασπορά του ιού δεν έγινε ενδοσχολικά, αλλά ενδοοικογενειακά.

Έτσι, μετά τη χθεσινή δήλωση της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνας Παπαευαγγέλου, η οποία μας συμβουλεύει να προσέχουμε ώστε να μη βάζουμε πολύ κόσμο στο σπίτι μας, επειδή η μετάδοση είναι ενδοοικογενειακή, σήμερα το πρωί, η Μίνα Γκάγκα, Διευθύντρια Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο “Σωτηρία”, αφενός δίνει συγχαρητήρια στην εκπαιδευτική κοινότητα για την σωστή τήρηση των μέτρων αφετέτου όμως συνιστά και πάλι από την πλευρά της προσοχή στις οικογένειες, καθώς η μετάδοση γίνεται μέσα στα σπίτια.

Τι ισχύει με τις μάσκες

Τα νεότερα στοιχεία από το CDC αναφέρονται σε νέα μελέτη που αφορά τη χρήση μάσκας. Σύμφωνα με τη μελέτη όταν δύο άνθρωποι φορούν τη μάσκα η αποτελεσματικότητα της αγγίζει το 84,3%, ενώ όσοι φορούν διπλή μάσκα μπορούν να προστατευτούν σε ποσοστό που φτάνει το 96%. Η κ. Γκάγκα εξηγεί ότι «όταν λέμε διπλή μάσκα, εννοούμε ιατρική μάσκα και από πάνω υφασμάτινη μάσκα και όταν λέμε υφασμάτινη, εννοούμε μάσκα με τρεις στρώσεις υφάσματος. Βέβαια, και η απλή χειρουργική με τις τριπλές πτυχώσεις είναι πολύ αποτελεσματική. Μόνο χρειάζεται προσοχή στο βάλε-βγάλε της μάσκας, αφού αν τη βγάλουμε και την αφήσουμε κάπου στην άκρη, δεν πρέπει να ξαναχρησιμοποιήσουμε την ίδια”, συμπληρώνει η γιατρός.