Μηνιαίο επίδομα έως 1.200 ευρώ για τους ανάδοχους γονείς και τρία ακόμα νέα μέτρα ώστε κάθε παιδί να βρει μια οικογένεια

Σε μία σπουδαία εκδήλωση που έλαβε χώρα χθες το απόγευμα στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής, στην οποία παραβρέθηκε φυσικά και το Infokids.gr, η Δόμνα Μιχαηλίδου παρουσίασε τον νέο θεσμό της αναδοχής από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του οποίου δίνονται κίνητρα σε υποψήφιες οικογένειες, μειώνοντας παράλληλα την γραφειοκρατία και τις χρονοβόρες διαδικασίες

Η Δόμνα Μιχαηλίδου τόνισε πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει ως στόχο «κάθε παιδί να βρει μια οικογένεια». Σημείωσε δε ότι κάθε πολίτης μπορεί να γίνει ανάδοχος: «Είτε είναι μόνος του, είτε ένα έγγαμο ζευγάρι. Κάθε ζευγάρι που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν το φύλλο, η θρησκεία και οι σεξουαλικές του προτιμήσεις. Ο καθένας μας μπορεί να γίνει ανάδοχος, να αλλάξει τη ζωή ενός παιδιού και αλλάζοντάς την να αλλάξει και τη δική του».

Αναφερόμενη στα στοιχεία σχετικά με την αναδοχή στη χώρα μας, υπογράμμισε ότι σήμερα 1.569 παιδιά μεγαλώνουν σε 82 δομές παιδικής προστασίας. Από αυτά, μόλις τα 74 προορίζονται για υιοθεσία (4,7%), έχει ξεκαθαριστεί δηλαδή ότι δεν υπάρχει σχέση με τη βιολογική τους οικογένεια και έχουν τακτοποιηθεί αντιστοίχως οι νομικές τους εκκρεμότητες. Μάλιστα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα παιδιά αυτά είναι άνω των 6 ετών, τα οποία σε μεγάλο βαθμό δεν επιλέγονται για αναδοχή. Από την άλλη, όπως τόνισε η κυρία Μιχαηλίδου η εικόνα των παιδιών για αναδοχή είναι εντελώς διαφορετική: 641 παιδιά, όλων των ηλικιών, πληρούν σήμερα τις προϋποθέσεις.

Καθιερώνεται μηνιαίο επίδομα αναδοχής

Κατά την παρουσίαση του νέου θεσμού της αναδοχής ανακοινώθηκε η καθιέρωση του μηνιαίου επιδόματος αναδοχής. Συγκεκριμένα, κάθε μήνα οι ανάδοχοι γονείς θα λαμβάνουν από 325 έως και 1.200 ευρώ αυτόματα και ψηφιακά. Αυτό δεν αφορά μόνο τους νέους αναδόχους, αλλά και τους σημερινούς οι οποίοι εδώ και αρκετά χρόνια περίμεναν οριζόντια ενίσχυση από το κράτος. Όπως έγινε γνωστό, η πρώτη πληρωμή θα πραγματοποιηθεί τέλη Ιουνίου. H σχετική πλατφόρμα που θα καταγράφει του ανάδοχους γονείς θα ανοίξει σήμερα στις 15:00.

Αυξάνεται το ηλικιακό όριο για τους ανάδοχους γονείς

Με το νέο νομοσχέδιο διευρύνονται τα ηλικιακά όρια για όσους επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι. «Από 30 έως 60 ετών που είναι σήμερα, η αναδοχή ανοίγει σε συμπολίτες μας νεότερους και γηραιότερους. Λαμβάνοντας υπ’οψιν την εισήγηση του Συνηγόρου του Πολίτη οι ανάδοχοι πλέον μπορούν να είναι από 25 έως και 75 ετών. Προσφέρεται έτσι σε πολλούς περισσότερους η δυνατότητα να εντάξουν στην οικογένεια τους ένα παιδί που χρειάζεται στήριξη και φροντίδα αλλά και πιο σημαντικά πολλαπλασιάζουμε τις ευκαιρίες των ίδιων των παιδιών», τόνισε η κυρία Μιχαηλίδου.

Μάλιστα, πλέον δίνεται η δυνατότητα και σε γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες να γίνουν ανάδοχοι, κάτι που μέχρι σήμερα δεν επιτρεπόταν.

Tέλος, ανακοινώθηκε και η δημιουργία του paidi.gov.gr, μιας νέας ψηφιακής πλατφόρμας αποκλειστικά για το παιδί στην οποία θα υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τους υποψήφιους ανάδοχους γονείς.

Διαβάστε ακόμα:

Θέλω να γίνω ανάδοχος γονιός: Όσα πρέπει να ξέρετε πριν ανοίξετε την αγκαλιά σας σε ένα παιδί

“Τι σημαίνει για εμένα να είμαι ανάδοχος γονιός; Αυτή η φωτογραφία τα λέει όλα”

Photo by Magdalena Smolnicka on Unsplash