Η ψυχολόγος Νέλλη Θεοδοσίου αναλύει την κατάσταση, και δίνει λύσεις
Υπάρχουν άνθρωποι που η αναβλητικότητα τους χαρακτηρίζει στην καθημερινότητά τους. Είναι αυτοί που συχνά λένε ατάκες όπως «δεν πρόλαβα να πληρώσω τους λογαριασμούς», «θα το κάνω την επόμενη εβδομάδα» ή «δεν θεωρούσα πως ήταν τόσο σημαντικό για να γίνει άμεσα». Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα και πώς θα μπορούσε ένας αναβλητικός άνθρωπος να αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη κατάσταση; Η ψυχολόγος κ. Νέλλη Θεοδοσίου μιλάει για το φαινόμενο και στοιχειοθετεί λύσεις.
Συχνά η αναβλητικότητα πηγάζει από βαθύτερα ψυχολογικά θέματα. Αρκετοί από τους ανθρώπους που πολεμούν την κατάθλιψη ειναι αναβλητικοί. Δεν είναι όμως οι μόνοι. Πολλές φορές παρατηρείται η αποφυγή της ολοκλήρωσης συγκεκριμένων πραγμάτων που μπορεί να προκαλούν άγχος. Αυτό μπορεί να είναι μια εξέταση στον γιατρό ή μια σοβαρη συζήτηση για το επαγγελματικό μέλλον. Ο φόβος της απογοήτευσης κάνει την εμφάνισή του με αποτέλεσμα το εμπλεκόμενο πρόσωπο να κάνει τα πάντα για να αποφύγει να έρθει σε επαφή με ένα δυσάρεστο συναίσθημα. Κάπως έτσι καθυστερεί τις εργασίες του ή τα προγραμματισμένα ραντεβού του ενώ συχνά προφασίζεται πως «λειτουργεί καλύτερα υπό πίεση».
Αρκετές φορές βέβαια η αναβλητικότητα εμφανίζεται και σε ανθρώπους που αυτό που φοβούνται δεν είναι η αποτυχία αλλά η επιτυχία. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται το να αντιμετωπίσουν μια επιτυχία τους προκαλεί στρες ως προς τις ευθύνες και τις προσδοκίες που θα έχουν στο μέλλον από τον εαυτό τους. Σε κάθε περίπτωση το άγχος συνδέεται με την έναρξη ή την ολοκλήρωση οποιασδήποτε εργασίας ή απόφασης.
Τι μπορούν όμως να κάνουν οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται από την αναβλητικότητα προκειμένου να βελτιώσουν την κατάσταση;
Θα βοηθούσε πολύ ο σχεδιασμός ενός χρονοδιαγράμματος προκειμένου να μην βγαίνουν εκτός των καταλυτικών ημερομηνιών. Μάλιστα μια καλή σκέψη θα ήταν να προσφέρουν ένα μικρό δώρο στον εαυτό τους κάθε φορά που καταφέρνουν να πολεμούν την αναβλητικότητά τους και να ολοκληρώνουν στον προβλεπόμενο χρόνο μια εργασία. Παράλληλα το να ασκήσουν πίεση στον εαυτό τους κάποιες φορές δεν είναι κακό.
Σίγουρα αν αντιληφθούν πως κάνοντας τα παραπάνω η κατάσταση δεν βελτιώνεται, η επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο μπορεί να τους βοηθήσει σημαντικά. Θα ανακαλύψουν από κοινού τις αιτίες που οδηγούν στη συγκεκριμένη κατάσταση και θα δεσμευτούν μπροστά σε έναν ειδικό να καταπολεμήσουν την αναβλητικότητά τους με τα κατάλληλα εργαλεία και τη στήριξει που αυτός θα τους παρέχει.