Μύθοι και αλήθειες για τις εξαφανίσεις παιδιών: Όλα όσα έγιναν στο τρίτο σεμινάριο του Ιnfokids

Το σχολικό άφησε παιδί στον παιδικό σταθμό και αυτό ξεχάστηκε εκτός

Τους κυριότερους μύθους από τις αλήθειες σε σχέση με τις εξαφανίσεις παιδιών επεχείρησε να διαχωρίσει ο ψυχολόγος του “Χαμόγελου του Παιδιού” κ. Δημήτρης Μπουρσινός στο πλαίσιο του πολύ επιτυχημένο σεμιναρίου του infokids που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 2 Νοεμβρίου.Όσοι δεν καταφέρατε να το παρακολουθήσετε δείτε παρακάτω ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του:

Μύθος 1ος. Πρέπει να περάσει ένα 24ωρο για να δηλωθεί η εξαφάνιση ενός ανήλικου.

Λάθος, ίσως το μεγαλύτερο λάθος. Η εξαφάνιση ενός παιδιού μπορεί και πρέπει να δηλωθεί από τα πρώτα λεπτά, πριν χαθεί πολύτιμος χρόνος. Η πρώτη ώρα είναι η πιο κρίσιμη σε μία εξαφάνιση. Όσος περισσότερος χρόνος περνάει από τη στιγμή της εξαφάνισης, τόσο μεγαλώνει και η ακτίνα στην οποία πρέπει να ψάξει κανείς.

Μύθος 2ος. Οι περισσότερες εξαφανίσεις παιδιών αφορούν σε αρπαγές από τρίτα πρόσωπα.

Η ύπαρξη ενός λευκού βαν που παίρνει παιδιά είναι εν πολλοίς αστικός μύθος, τόνισε ο ψυχολόγος, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να τρομάζουμε παιδιά με περιστατικά που δεν είναι αληθή.Μια πολύ χρήσιμη συμβουλή ωστόσο ήλθε από το κοινό και πιο συγκεκριμένα από έναν εκπαιδευτή αυτοάμυνας, ο οποίος είπε ότι πρέπει να μάθουμε στο παιδί μας πως αν κάποιος πάει να το αρπάξει, εκείνο πρέπει να κάνει όσο το δυνατόν πιο πολλή φασαρία και να πέσει κάτω. Θα είναι πολύ πιο δύσκολο για τον επίδοξο “απαγωγέα” να το πάρει μακριά.

Μύθος 3ος. Όταν ένα παιδί χαθεί πρέπει να τρέξει για να πάει να βρει τους γονείς του.

Η πιο καλή συμβουλή που μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά (ιδίως τα μικρά) είναι αν χαθούν, να μείνουν ακίνητα στη θέση τους. Αν το παιδί απομακρυνθεί, κινδυνεύει να τραυματιστεί ή να πέσει θύμα εκμετάλλευσης.Μία άλλη χρήσιμη στρατηγική είναι σε πολυσύχναστους χώρους να ορίζουμε ένα σημείο συνάντησης με το παιδί. 

Μύθος 4ος. Υπάρχουν μη ανησυχητικές εξαφανίσεις παιδιών (π.χ. φυγές).

Ισχύει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό εξαφανίσεων είναι φυγές, ωστόσο καμία εξαφάνιση παιδιού δεν μπορεί να χαρακτηριστεί “μη ανησυχητική”.

Μύθος 5ος. Σε περίπτωση που ένα παιδί χαθεί, δεν πρέπει να ζητά βοήθεια από αγνώστους, για να αποφύγει τον κίνδυνο εκμετάλλευσης.

Όχι, “τα πιο πολλά παιδιά βρίσκονται χάρη στη βοήθεια της κοινότητας”. Μία καλή συμβουλή προς τα παιδιά ωστόσο είναι να ζητούν βοήθεια από πολλά πρόσωπα και όχι μόνο από ένα.

Μύθος 6ος. Σε περιπτώσεις Αmber Alert τα περισσότερα παιδιά δεν βρίσκονται.

Λάθος. Στο 90-95% των περιπτώσεων, τα παιδιά βρίσκονται.Λίγα λόγια για τα σεμινάρια του InfokidsΤα δωρεάν σεμινάρια του infokids διοργανώνονται για τέταρτη χρονιά με στόχο να προσφέρουν στους γονείς έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση πάνω σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ανατροφή, την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών τους. Κορυφαίοι ειδικοί αναλύουν σημαντικά θέματα που απασχολούν κάθε οικογένεια, κάθε δεύτερο Σάββατο, στον φιλόξενο χώρο των Public Συντάγματος.Εκτός από τους γονείς, τα σεμινάρια μπορούν να τα παρακολουθήσουν φοιτητές και εκπαιδευτικοί. Όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν στο τέλος του σεμιναρίου βεβαίωση συμμετοχής.  XΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ