Να φιλάμε το παιδί στο στόμα; Τι λένε οι ειδικοί

Σάλο προκάλεσε πριν από 20 περίπου ημέρες μία φωτογραφία που ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram η χολυγουντιανή ηθοποιός Olivia Wilde, στην οποία φιλούσε τον 3 ετών γιο της στο στόμα (φωτο). Πολλοί ήταν εκείνοι που χαρακτήρισαν την εικόνα ως άκρως τρυφερή, όμως δεν ήταν λίγοι και αυτοί που εξεγέρθηκαν, μιλώντας για στιγμιότυπο «αηδιαστικό»  και λέγοντας ότι «δεν είναι φυσιολογικό να φιλάς το παιδί σου στόμα, σαν να φιλάς τον άντρα σου».

Αντίστοιχες αντιδράσεις είχε προκαλέσει πριν από έναν περίπου χρόνο και η φωτογραφία της ηθοποιού και τραγουδίστριας Hilary Duff, στην οποία φιλούσε στο στόμα τον 4 ετών γιο της. Τότε, μάλιστα, μία μαμά τεσσάρων παιδιών από τη Μ. Βρετανία είχε πει δημόσια, ότι η εικόνα αυτή (τη βλέπετε παρακάτω) είναι «αλλόκοτη» και «απαράδεκτη», ενώ ένα τέτοιο φιλί θα έπρεπε να δίνεται μόνο ανάμεσα σε δύο ενήλικες.

Ο κάθε γονιός έχει τον δικό του τρόπο να εκδηλώνει την αγάπη και την τρυφερότητά του προς το παιδί του –κάποιοι είναι διαχυτικοί και φιλούν τα παιδιά τους στο στόμα, κάποιοι άλλοι δεν νιώθουν άνετα να κάνουν κάτι τέτοιο και προτιμούν τα συμβατικά φιλιά και τις αγκαλιές. Όποιος κι αν είναι ο δικός σας τρόπος, όμως, έχει σημασία να γνωρίζετε την άποψη των ειδικών στο θέμα αυτό. Για τον λόγο αυτό, επικοινωνήσαμε με την ψυχολόγο κ. Χαρά Παπασαράντη, η οποία μας εξήγησε τα εξής:

«Δεν είναι απαγορευτικό να φιλά ένας γονιός το παιδί του στόμα –ας ξεκινήσουμε από αυτό. Είναι περισσότερο ζήτημα υγιεινής, γιατί οι ενήλικες έχουν περισσότερα μικρόβια ή μπορεί να καπνίζουν και δεν θα πρέπει όλα αυτά να μεταφέρονται στο στόμα ενός παιδιού, πόσο μάλλον όταν είναι πολύ μικρό, π.χ. έως 2 ετών.

Από εκεί και πέρα, στη νηπιακή ηλικία το φιλί στο στόμα είναι μία εκδήλωση τρυφερότητας και τίποτα παραπάνω.

Είναι σημαντικό, πάντως, σε ζητήματα σεξουαλικότητας του παιδιού, σε ό,τι δηλαδή έχει να κάνει με το σώμα του, να παρατηρούμε και να ακολουθούμε τα σημάδια ανάπτυξής του. Όταν, για παράδειγμα, το παιδί αρχίζει να ντρέπεται ή να είναι πιο συνεσταλμένο, να μην το πιέζουμε, όχι μόνο για φιλί αλλά για οποιαδήποτε εκδήλωση τρυφερότητας.

Αυτό χρονικά συμβαίνει συνήθως μετά τα 7-8 χρόνια, αν και σε κάθε παιδί η ηλικία μπορεί να διαφέρει. Πάντως τα 7 περίπου χρόνια, είναι η ηλικία που το παιδί -όποιο κι αν είναι το φύλο του- δεν έχει ακόμα μπει σε εκτενή επαφή με το σώμα του.

Μετά την ηλικία αυτή, αν δούμε τις αντιδράσεις του ως προς τις αγκαλιές και τα φιλιά μας, να αλλάζουν, θα πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους για να εκδηλώνουμε την τρυφερότητά μας.»

Συμπερασματικά, ακολουθήστε πρώτα το παιδί σας και έπειτα το ένστικτό σας. Αγαπήστε το άνευ όρων και δείξτε του την αγάπη σας και την τρυφερότητά σας, όπως εσείς ξέρετε καλύτερα.