Δευτέρα 13 Ιανουαρίου

Είναι οκ να προσφέρουμε αλκοόλ στα παιδιά στο οικογενειακό τραπέζι;

Τουλάχιστον 4 έφηβοι μπήκαν στο νοσοκομείο τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ. Μήπως το πρόβλημα είναι βαθύτερο και πρέπει να διερευνήσουμε και τον δικό μας ρόλο ως κοινωνία και ως γονείς;

Αθήνα, Καλαμάτα, Ιωάννινα. Τέσσερις ανήλικοι μεταφέρθηκαν σε τοπικά νοσοκομεία αυτές τις ημέρες με σοβαρές ή λιγότερο σοβαρές συνέπειες από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. «Τους τελευταίους μήνες υπάρχει υπερδιπλασιασμός των περιστατικών παιδιών που προσέρχονται στα νοσοκομεία μετά από μέθη. Ο αριθμός των ανήλικων παιδιών είναι διαρκώς αυξανόμενος. Προσέρχονται είτε μετά από μέθη, είτε από υπερβολική χρήση, είτε από νοθευμένα ποτά στα επείγοντα των εφημερευόντων παιδιατρικών νοσοκομείων και κλινικών γενικών νοσοκομείων» προειδοποιεί ο Μιχάλης Γιαννάκος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Κατανάλωση αλκοόλ στην εφηβεία: Ένα επικίνδυνο φαινόμενο με ανεξέλεγκτες διαστάσεις

Η μέθη των παιδιών δεν συμβαίνει πάντα σε κέντρα διασκέδασης. Συχνά τα παιδιά συγκεντρώνονται σε πλατείες σε μεγάλες και κάνουν χρήση αλκοόλ. Ακόμη κι ένα ποτήρι ποτό σε ανήλικα παιδιά είναι επικίνδυνο, ειδικά αν είναι το ποτό νοθευμένο. Θα πρέπει να υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι στα συγκεκριμένα μαγαζιά που σερβίρουν αλκοόλ, αλλά και να απαγορευθεί ρητά η πώληση αλκοολούχων ποτών σε ανήλικους. Θα πρέπει να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο λειτουργίας των μαγαζιών που σερβίρουν αλκοόλ σε ανήλικα παιδιά και ταυτόχρονα οι οικογένειες να είναι πιο προσεκτικές με τα παιδιά τους», υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει πως τα μέτρα πρέπει να επεκταθούν παντού.

«Θεωρώ εγκληματικό ενήλικες σε κοινωνικές εκδηλώσεις να δίνουν αλκοόλ στο παιδί να δοκιμάσει»

Μία πολύ σημαντική διαδικτυακή ημερίδα διοργάνωσε λίγες εβδομάδες πριν η Παγκρήτια Παιδιατρική Εταιρία με στόχο να ενημερώσει για την κατάσταση και τους κινδύνους που ελλοχεύει η κατανάλωση αλκοόλ για την υγεία των εφήβων αλλά κυρίως για να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία και όλοι μαζί να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες-παρεμβάσεις προς τη σχολική κοινότητα. Σε σχετικό ρεπορτάζ που δημοσιεύει ο ιστότοπος Ρεθυμνιώτικα Νέα, η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνης και πρόεδρος της Παγκρήτιας Παιδιατρικής Εταιρίας, Ελισάβετ Γιαννούση, τόνισε το μέγεθος του προβλήματος. «Δεν είμαι σίγουρη ότι η κοινωνία έχει καταλάβει το μέγεθος αυτού του ζητήματος. Πάντως νομίζω ότι θορυβείται όταν συμβαίνει μια βαριά μέθη που αναγκάζεται το παιδί να έρθει στο νοσοκομείο και καταλαβαίνει ότι χρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις, μπορεί να κινδυνεύσει ακόμα και η ζωή του, ταλαιπωρείται. Αυτό που νομίζω ότι σίγουρα δεν έχουν καταλάβει είναι ότι αυτή η κοινωνικά «αποδεκτή» χρήση σε μακροχρόνια διάρκεια δημιουργεί προβλήματα στο μέλλον. Μια τακτική χρήση αλκοόλ σε αυτήν την ηλικία που ο εγκέφαλος διαμορφώνεται ακόμη και είναι μια βασική ηλικία για να δημιουργηθούν τα μονοπάτια στον εγκέφαλό μας για να γίνουμε ενήλικες με σκέψη, με μνήμη, με δυνατότητα μάθησης, με σωστό συναίσθημα, μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις».

Η ευρεία ανοχή που επιδεικνύεται στις κοινωνικές εκδηλώσεις, όπου οι ανήλικοι όχι μόνο εκτίθενται στο αλκοόλ αλλά πολλές φορές ενθαρρύνονται να το δοκιμάσουν, δεν είναι απλώς ανεύθυνη συμπεριφορά. Θεωρείται εγκληματική πρακτική, τονίζει η κ. Γιαννούση, καθώς θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων.

«Έχει μεγάλη σημασία το να αλλάξουμε σαν κοινωνία. Εγώ το θεωρώ προσωπικά εγκληματικό οι ενήλικες σε κοινωνικές εκδηλώσεις να δίνουν αλκοόλ στο παιδί να δοκιμάσει και πόσο μάλλον να βλέπουμε σε εκδηλώσεις εφήβους που με το που θα καθίσουν σε ένα τραπέζι να ξεκινάνε τις κούπες είτε με κρασί είτε με ουίσκι πριν ακόμη πουν ένα γεια ή σηκωθούν να χορέψουν κι όλα αυτά να γίνονται με την ανοχή της κοινωνίας, της πολιτείας και των αρχών. Είναι εγκληματικό όπως και να το κάνουμε».

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι γονείς

Σε προηγούμενο άρθρο μας στο Infokids.gr επισημαίνεται ότι το 2023, στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Εθνική Έρευνα για τη Χρήση Ναρκωτικών και την Υγεία (NSDUH), περίπου το 19,9% των νέων ηλικίας 14 έως 15 ετών ανέφεραν ότι έχουν πιεί τουλάχιστον 1 ποτό στη ζωή τους.

Φτάνοντας στο ζωτικής σημασίας ερώτημα, τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι γονείς, οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής και Παναγιώτα Ζαχαράκη, Βιολόγος, συνοψίζουν τις οδηγίες από τον αμερικανικό φορέα για την αντιμετώπιση του αλκοολισμού NIH (National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism). Μπορούμε λοιπόν να βοηθήσουμε τα παιδιά μας:

  • Μιλώντας για τους κινδύνους του ποτού.
  • Πίνοντας υπεύθυνα αν επιλέξουν να πιουν.
  • Λειτουργώντας ως θετικά πρότυπα γενικά.
  • Διατηρώντας μη προσβάσιμο και μη διαθέσιμο το αλκοόλ.
  • Με την γνωριμία με τους φίλους των παιδιών τους.
  • Κάνοντας τακτικές συζητήσεις για τη ζωή γενικά.
  • Σύνδεση με άλλους γονείς για την αποστολή σαφών μηνυμάτων σχετικά με τη σημασία της μη κατανάλωσης αλκοόλ από τους νέους.
  • Επίβλεψη όλων των μερών για να υπάρχει η ασφάλεια ότι δεν υπάρχει αλκοόλ.
  • Ενθάρρυνση των παιδιών να συμμετέχουν σε υγιεινές και διασκεδαστικές δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνουν αλκοόλ.

Διαβάστε επίσης:

14χρονη στο νοσοκομείο μετά από κατανάλωση αλκοόλ – Συνελήφθησαν ο ιδιοκτήτης του μπαρ και η μητέρα της

Ιωάννινα: Διασωληνώθηκε ανήλικος που κατανάλωσε αλκοόλ και ενεργειακά ποτά παρουσία του πατέρα του

Ροή Ειδήσεων