Νέα έρευνα εξηγεί γιατί δεν πρέπει να ανησυχούμε για τις παρενέργειες των εμβολίων

Ο εμβολιασμός είναι ένα κρίσιμο κομμάτι της υγείας των βρεφών και μια νέα μελέτη έρχεται να δώσει στους γονείς έναν λόγο λιγότερο για να ανησυχούν: Στην σπάνια περίπτωση που το μωρό θα παρουσιάσει παρενέργειες από την πρώτη δόση εμβολίου, είναι απίθανο να έχει επιπλέον αντιδράσεις στις επόμενες δόσεις του εμβολίου.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics, εστίασε σε 29 έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από το 1982 έως το 2016, οι οποίες επικεντρώθηκαν στις αρνητικές επιδράσεις που είχαν σε εκατοντάδες παιδιά τα εμβόλια κατά της διφθερίτιδας, της ιλαράς και του ιού της γρίπης.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αναζητούσαν αυτό που αποκαλούν «ανεπιθύμητες παρενέργειες». Αυτές αναφέρονται σε οποιαδήποτε επιπλοκή ακολουθεί μια ιατρική θεραπεία, αλλά δεν οφείλονται απαραίτητα στην ίδια τη θεραπεία. Μικρές ανεπιθύμητες περενέργειες όπως πυρετός, πρήξιμο και πόνος στο σημείο της ένεσης έχουν ποσοστό υποτροπής από 4% έως 48%, πράγμα που σημαίνει ότι εάν τα συμπτώματα αυτά συμβούν μετά τον πρώτο εμβολιασμό, είναι λιγότερο από 50% πιθανό να συμβούν ξανά στην επόμενη δόση του εμβολίου. Όταν πρόκειται για πιο σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως επιληπτικές κρίσεις και αναφυλαξία, το ποσοστό επανεμφάνισης μειώνεται κάτω από το 1%.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι εάν αναπτύξουν οποιοδήποτε είδος εξανθήματος ή βήχα μετά από ένα εμβόλιο, τότε είναι αλλεργικοί σε αυτό το εμβόλιο», αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης Gaston De Serres, MD. «Η έρευνά μας δείχνει ότι αυτό δεν συμβαίνει. Τα περισσότερα από αυτά τα γεγονότα συμβαίνουν μόνο μία φορά. Είναι παροδικά, δεν επαναλαμβάνονται και δεν προκαλούν μόνιμη βλάβη, ειδικά σε σύγκριση με τις ασθένειες εναντίον των οποίων προσπαθούμε να ανοσοποιήσουμε τους ασθενείς».

Με άλλα λόγια, ο κίνδυνος εμφάνισης παρενεργειών είναι πολύ χαμηλότερος από τον κίνδυνο εμφάνισης των ασθενειών, τις οποίες τα εμβόλια προσπαθούν να αποτρέψουν.

Πηγή: thebump.com