Νίκη Κεραμέως: “Σημερα γιορτάζουμε τους εκπαιδευτικους μας, τους καθημερινούς ήρωες της εκπαίδευσης”

Η 5η Οκτωβρίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στους εκπαιδευτικούς και την τεράστια προσφορά τους στην ανθρωπότητα ιδωμένη μέσα από τον εκπαιδευτικό τους ρόλο.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών καθιερώθηκε το 1994 από την Unesco προκειμένου να τιμήσει τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, που με το έργο τους συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη και την ευημερία των κοινωνιών.

Ο εκπαιδευτικός δεν είναι επάγγελμα είναι λειτούργημα

Oι εμπνευσμένοι εκπαιδευτικοί μπορούν να αλλάξουν τη ζωή του παιδιού που διδάσκουν. Το λειτούργημά τους είναι ανεκτίμητο.  Ο καλός εκπαιδευτικός εκτός από τις γνώσεις μεταδίδει και την αγάπη για τη μόρφωση αλλά και τους τρόπους και τα μέσα για να ανακαλύπτει ο μαθητής μόνος του τη γνώση. Επιζητεί το διάλογο, καλλιεργεί την κρίση των μαθητών, θέτει ερωτήματα στους τελευταίους και δεν προωθεί την αποστήθιση. Προσπαθεί να δείξει στα παιδιά προς τα πού πρέπει να κοιτάξουν και όχι τι πρέπει να δουν. Ο εκπαιδευτικός δίνει από τον εαυτό του, από την ψυχή του κι από τον ελεύθερο χρόνο του. Δημιουργεί με τους μαθητές του μια μοναδική σχέση που τους ενώνει για πάντα. Ο εκάστοτε καθηγητής είναι υπεύθυνος για τη διαμόρφωση του τρόπου σκέψης και συνείδησης των μαθητών του. Λειτούργημα του εκπαιδευτικού είναι να δημιουργεί ολοκληρωμένες προσωπικότητες, ορθούς ανθρώπους για την κοινωνία. Έχει χρέος να προβάλλει τις αξίες της ζωής, να ξυπνήσει στα παιδιά το καλό που έχουν μέσα τους.

Προς επίρρωση όλων αυτών δεν ξεχνάμε τα λόγια του σπουδαίου Νίκου Καζαντζάκη «Ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του. Κι όταν πια του διευκολύνει το πέρασμα, αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντας το μαθητή του να φτιάξει δικές του γέφυρες.»

Το μήνυμα της Νίκης Κεραμέως

Με αφορμή τον σημερινό εορτασμό η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ευχαριστεί από καρδιάς τους εκπαιδευτικούς, τους καθημερινούς ήρωες της εκπαίδευσης, όπως τους ονομάζει χαρακτηριστικά.

Το μήνυμα της κας Κεραμέως είναι το εξής ” Για όλα αυτά που μας μαθαίνετε από παιδιά. Για όλα όσα υπομένετε με κατανόηση και συμπάθεια. Για τις αρχές και τις αξίες με τις οποίες μπολιάζετε την κάθε νέα γενιά. Για τη γνώση και την αγάπη για τη μάθηση που εμφυσείτε σε κάθε παιδική ψυχή. Για όλη την προσπάθεια που καταβάλατε μέσα στην πανδημία και συνεχίζετε να καταβάλλετε… Για όλα αυτά και για πολλά αλλά… Σημερα γιορτάζουμε τους εκπαιδευτικους μας, τους καθημερινούς ήρωες της εκπαίδευσης. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για όλα! #ΠαγκόσμιαΗμέραΕκπαιδευτικών #worldteachersday”